ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού της Αμφίπολης

Πρόκειται για εξέχουσα προσωπικότητα

O Τάφος και ο σκελετός του νεκρού που έχει ταφεί στον τύμβο Καστά ήρθαν στο φως από την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις που γίνονται αυτήν την ώρα από την εκπρόσωπο Τύπου της ανασκαφής Άννα Παναγιωταρέα και την γγ του Υπ.Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στο Μουσείο της Αμφίπολης.


Βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού της Αμφίπολης

1. Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους.

2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου. Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.





4. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. 



Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.





7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

8. Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης.





9. Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.

10. Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο , αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.



11. Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.

12. Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

13. Γεωφυσικές διασκοπίσεις






1. Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.

2. Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολιδα κ.α) Αποτελέσματα από την διερεύνηση του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση.






12 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας! Να πω κατά αρχήν, πως αισθάνομαι ικανοποιημένος από την εύρεση των λειψάνων του νεκρού. Επιτέλους, αυτό είναι καθοριστικό για την απάντηση πολλών ερωτημάτων σχετικά με το μνημείο. Δεν είναι ναός, όπως έλεγαν κάποιοι, αλλά τάφος. Δεν είναι κενοτάφιο, ούτε ημιτελές κτίσμα, όπως έλεγαν μερικοί άλλοι. Ούτε ιερό του Διονύσου, ούτε, ούτε....
    Πολύ φοβάμαι βέβαια, ότι ο τάφος έχει συληθεί και έχουν αφαιρεθεί τα πολύτιμα αντικείμενα, εκτός και αν οι αρχαιολόγοι δεν μας τα έχουν πει όλα και σίγουρα δεν τα έχουν πει (Καρυάτιδες-χέρια).
    Μάλιστα, προσπαθώ να καταλάβω το παρακάτω απόσπασμα που κυκλοφορεί με τις δηλώσεις της Κ. Περιστέρη, η οποία φαίνεται "ενοχλημένη" να αντιφάσκει, καθώς λίγες ώρες μετά, μας ανακοίνωσε αυτό που διέψευδε (!!) δηλαδή την ύπαρξη......ευρημάτων!
    Διότι στο δικό μου λεξιλόγιο, τα οστά του νεκρού και τα μικροαντικείμενα που βρέθηκαν, λέγονται ΕΥΡΗΜΑΤΑ. Στο λεξιλόγιο της Κ. Περιστέρη πως να λέγονται αυτά άραγε;;

    ================================
    Την ώρα που όλα τα βλέματα είναι στραμένα στην Αμφίπολη και στις νέες ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα, η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη εμφανίζεται εκνευρισμένη με όσους έσπευσαν να την ερμηνεύσουν και να προαναγγείλουν νέα ευρήματα.
    «Δεν έκανα καμία απολύτως δήλωση που να προαναγγέλλει ευρήματα από την ανασκαφή», δήλωσε η κα Περιστέρη αργά το βράδυ της Τρίτης η κα Περιστέρη στο Εθνος.
    Και συνέχισε: «Το μόνο που είπα κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε συμβολικά στην Αμφίπολη ήταν ότι αύριο, θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις», είπε.

    http://www.newsit.gr/ellada/amfipolh-katerina-peristeri-evrimata-1211

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι οι δηλώσεις της απλά σημαίνουν ότι δεν είχε αναφέρει ρητώς περί ευρημάτων. Τίποτα περισσότερο.
    Σίγουρα, εκτός από την ανασκαφική προσπάθεια, της οποίας επικεφαλής είναι η κυρία Περιστέρη, διεξάγεται και μια μάχη επικοινωνιακή, την οποία έχει αναλάβει άλλη κυρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε,

      Το δεύτερο που γράφεις είναι σίγουρο!
      Το πρώτο που λες περί μη ρητής αναφοράς περί ευρημάτων, δεν άρει το γεγονός ότι τελικά η διάψευση της αφορούσε ευρήματα, που στο τέλος αποδείχθηκε ότι υπήρχαν!
      Κοινώς μας δουλεύουν κατάμουτρα!

      Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία!

      Διαγραφή
  3. ΄Οξείας ΄Αμφιπολίτιδος τό ΄Ανάγνωσμα
    - Πολύς θόρυβος ξέσπασε από τα μέσα Αυγούστου ενεστώτος έτους 2014 μ.σ.χ.χ. (μετά συμβατικής χριστιανικής χρονολογήσεως) σχετικά με την «ανακάλυψη» του διάσημου πλέον «Τάφου» της Αμφιπόλεως (έτσι λένε;!!!) στον τεχνητό γήλοφο (Καστά= σλαβική ονομασία πού σημαίνει δώμα), από την σκαπάνη τής ομάδος τής έμμισθης και κρατικοδίαιτης «υπευθύνου» Αρχαιολόγου. Τόσος πολύς, πού έγινε πλέον ωσάν την λάμψη του Φώσκολου και ξεπέρασε κι αυτά τα σημερινά όρια και (συμβατικά) σύνορα της Χώρας. Της Χώρας πού θέλει να λέγεται Ελλάδα και οι κάτοικοί της να σέβονται τον εαυτόν τους, να αυτοαποκαλούνται ή έστω να αυτοπροσδιορίζονται Έλληνες!!! και μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων Ελληναράδες! Όμως, πόσο Έλληνες είναι οι σημερινοί κάτοικοί της, σε σχέση με Εκείνους πού δημιούργησαν, και κληροδότησαν (σε ποιούς;)… και Αυτά τα αξεπέραστα Οικουμενικά Ανθρώπινα επιτεύγματα, όταν:
    1. Αγνοούν την Ιστορία τους, ή την διδάχτηκαν στο Δημοτικό σχολείο ή στο Γυμνάσιο – Λύκειο αποσπασματικά εντελώς αφυδατωμένη και αποστεωμένη; Δηλαδή ένα τεράστιο τίποτα. Αφού και οι διδάσκοντες είναι σχεδόν ίδιοι ή και χειρότεροι από τους χειρότερους ανθέλληνες. Δεν μπορείς να είσαι σπουδαστής ή απόφοιτος του Α.Π.Θ. με σήμα τον άγιο Δημήτριο και να θεωρείσαι Έλληνας, δεν γίνεται!!! και να το παίζεις εκπαιδευτικός, όταν διδάσκεις πώς το Αλφάβητό μας είναι Φοινικικό και ότι έγινε κάποτε μια κάθοδος από τον ομιχλώδη σκοτεινό βορρά και ήρθαν οι Δωριείς.. καί άλλα ανιστόριτα φαιδρά.
    2. Αγνοούν παντελώς την καταγωγή τους, τούς Γενάρχες τους;!!την Πύρρα και τον Δευκαλίωνα Είναι, λένε, υπερήφανοι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων (άρα και κληρονόμοι εν δυνάμει των δημιουργημάτων τους!!!) Κι όμως προσεύχονται ακατάπαυστα και καθημερινά «..δι΄ ευχών των αγίων Πατέρων ημών! δηλαδή του Αβραάμ, Ισαάκ κλπ αγίων). Ακόμη καί τα επώνυμά τους- στην πλειοψηφία τους αρχίζουν από Παπά ή Καρά ή Καράπαπα ή Παπακαρά ή Χατζή- και άλλα μαύρα αποκρουστικά παπαδερά. Σχεδόν από πουθενά από καμία κατάσταση, κατάλογο, μητρώο ή δημοτολόγιο και της πιο μικρής κοινωνικής ομάδος δεν λείπει ο Παπαδόπουλος! Όσο για τα κύρια ονόματά τους;!!! τα περισσότερα είναι ξενικής ερημικής προελεύσεως με τα περισσότερα επίσης να καταλήγουν σέ – είμ (σεραφείμ) ή – ήλ (μιχαήλ)!!! Τα Ελληνικά τους είναι σχεδόν ανύπαρκτα ή ελάχιστα!!! Αφήστε “τά σκηνικά” τών βαπτήσεων καί τούς καυγάδες τών συμπεθέρων καί τών ζευγαριών γιά τό τί ονομα! θά δώσουν στό παιδί τους. Δώστε επίσης λίγη προσοχή στά λογια πού εκτοξέυονται ενωρίτερα..από τά ρύγχη τών παπάδων καί ψαλτάδων κατά τήν τελετή τού γάμου. Ποιούς καλούνται νά ομοιάσουν οι νεόνυμφοι!!!! >>>>>>>>>> εχει καί συνέχεια>>>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >>>>>συνέχεια>>>>>>>>>>>>>>>>>>3. Τρέχουν ή μάλλον σπεύδουν κοπαδηδόν τουριστικώς και θρησκευτικώς, να θαυμάσουν τους Αρχαιολογικούς Χώρους – Τόπους αλλά μιάς και έρχονται ή πηγαίνουν εκεί ανάβουν ψυχοσωτήρια παραφηνοκέρια σε κάρες, κνήμες, πτώματα ταριχευμένα οσίων, τάζουν τάματα σε βησσαρίωνες, σε τίμιες ζώνες, σε μυροβλύζουσες θαυματουργές εικόνες και άλλα ιερά παγκαρικά μαντζιούνια οσιομαρτύρων και μάλιστα είς προσδοκίαν σωτηρίας (από ποιόν άραγε;) και αναστάσεως! πού φυλάσσονται σε παρακείμενα ιερά ησυχαστήρια! (τουριστικά καταφύγια δειλών της Ζωής καί απατεώνων). Κοντολογίς ταϊζουν κηφήνες και τους κολαούζους τους οι αφελέστατοι, φιλούν βρώμικα χέρια, βουτηγμένα στο ψεύδος και στην υποκρισία.
    4. Αγνοούν οποιοδήποτε Δελφικό παράγγελμα, όπως το ξακουστό ΓΝΩΘΙΣΕΑΥΤΟΝΜΗΔΕΝΑΓΑΝ πού το ξέρουν κουτσουρεμένο ή κολοβό ή το μισό!! Γνωρίζουν, όμως, τις δέκα εντολές ενός οργίλου εγωϊστή θεού γεμάτες ου και μη και ού!!! κατασκεύασμα ενός απάνθρωπου ιερατείου και μάγου τσαρλατάνου και λαοπλάνου τσομπάνου! όπως και τον 50ο ψαλμό ενός ξένου ανύπαρκτου βοσκού βασιλιά.
    5. Αγνοούν οι αφελείς τους Ιερούς Αριθμούς Π=3,14… καί Φ=1,618… πού προσδιορίζουν την Νομοτελιακή Αρμονία των Πάντων στη Μάνα μας Φύση. Όσο για την Ιερά τετρακτύα ούτε συζήτηση. Το π καί φ γι΄ αυτούς τους Ελληναράδες έχει μόνο αρπακολατζίδικο νόημα.
    6. Στήνονται στις ουρές των γκισέ να πληρώσουν φόρους! φόρους! Φόρους.. γράφω !!!χαράτσια ενφιάδες, δόσεις δανείων..δανείων..δανείων ... πιστωτικές κάρτες, ινστιτούτα αδυνατίσματος.. βόδιαφον, γουϊντ κλπ κλπ... από τα χαράματα, ως πιστά υπάκουα προβατάκια τρομαγμένα, φοβισμένα και δειλά.
    6. Τρέφονται ολοχρονίς μέ γράσσα καί ξύγκια ολλανδίας, γερμανίας, μέ υβριδικά εισαγόμενα “προϊόντα” θερμοκηπίου αλλά, μισούν τά θερμοκήπια καί τό φαινόμενο τού θερμοκηπίου.
    7.Πίνουν ουϊσκια, τεκίλες, άλλα εισαγόμενα ζουμιά ..προ πάντων εμφιαλωμένα καί εισαγόμενα νερά!!!!!!!! αλλά αγνοούν τόν Διόνυσο καί τό κρασί του, τίς νερομάνες πηγές μας!!!!
    8. Λατρεύουν ως φιλόζωοι τά σκυλιά οι σκυλολάτρες (έλεος μέ τίς τούρτες τους στά κράσπεδα καί στά πάρκα σιχαμεροί..δέν ντρέπεστε λίγο!), συμμετέχουν σέ φιλανθρωπικά γκαλά ..αλλά ντερλικώνουν παϊδάκια, μπριζόλες καί κιοφτέδες..οι φιλόζωοι..μισάνθρωποι!!!!!
    9.Μπαζώνουν ρέματα, τά χτίζουν ..ύστερα πνίγονται στήν πρώτη ψιχάλα καί στά βοθρολύματα..καί ζητούν αναιδέστατα τήν επέμβαση τού Κράτους!!!! γιά νά τούς αποζημιώσει.
    10.Πυροβολούν ώς κυνηγοί, οτι πετάει μέ καραμπίνες ανυπεράσπιστα πτηνά, πυροβολούνται μεταξύ τους, καί όποιον πάρει ο χάρος.
    11. Σκοτώνονται καί αποδεκατίζονται σάν κόττες στίς εθνικές οδούς καρμανιόλες ιδιαίτερα όταν “δραπετεύουν” κατά τά εορταστικά τους διήμερα, τετραήμερα...ενώ πληρώνουν πανάκριβα τέλη διοδίων!!!!!
    12. Επιχορηγούν μέ Πακτωλούς χρημάτων μέγαρα μουσικής, ΜΚΟ (;!!!!! τί είναι αυτά τά ακατονόμαστα; αλήθεια;) Ιδρύματα “εθναρχών” τύπου καραμάν-αλή..καί άλλων ευπατρίδων καί τσιγκουνεύονται γιά τά αυτονόητα.
    13.Είναι θύματα τής τηλεκαννίβαλης παραμύθας καί τών ψυχιατρείων...κι όμως καναπεδάτοι καί οκνηροί απολαμβάνουν τά εμμετικά προβαλλόμενα πρότυπα φρόκαλα λάϊβ!!!!
    12.Γενικώς, λοιπόν, είναι άρρωστα άταφα πτώματα (χωρίς ταυτότητα) πού ζητούν τόν τάφο τους καί ασχολούνται ..καιρό τώρα μέ τόν περιβόητο τάφο. Αυτό τούς εξυψώνει τό εθνικό(άραγε τί είναι εθνος;!)τό πατριωτικό (τί είναι πατρίδα;) φρόνημα, στίς μέρες πού ζούνε...
    υ.γ. Φίλε, πραγματικά σέ ζηλεύω!!! γιά τήν δουλειά σου ..συνέχισε.. Οτι έγραψα(καί είναι λίγα...) δέν είναι εν βρασμώ Ψυχής...αλλά βγαλμένα από τήν σκληρή (δυστυχώς) πραγματικότητα.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε καλησπέρα!

      Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι δύο άνθρωποι δε μπορούν να συμφωνούν σε όλα, αλλά κάπου θα διαφωνούν κιόλας. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Συμφωνώ σε πολλά, διαφωνώ σε άλλα. Κοινή μας συνισταμένη η αγάπη για την πατρίδα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
      Πρέπει να σου πω, ότι είμαι συνειδητά Χριστιανός Ορθόδοξος και έχω μεγάλη αγάπη στην αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό μας. Μέσα μου τα έχω βρει και σε διαβεβαιώνω ότι δεν ανήκω στις κατηγορίες που περιέγραψες ως ποταμός παραπάνω. Έχω διαβάσει τους περισσότερους αρχαίους συγγραφείς και στο ιστολόγιο μπορείς να βρεις πάμπολλα σχετικά κείμενα μου για την αρχαία τέχνη, από μια ακόμα ανέκδοτη μελέτη 250 σελίδων που έχω γράψει.
      Δεν είμαι βέβαια ο τυπικός Χριστιανός που εκκλησιάζεται συχνά και όλα τα σχετικά, όμως η πίστη μου είναι αδιαπραγμάτευτη, διότι δεν είναι αποτέλεσμα παπαδίστικου κηρύγματος και επιρροής, αλλά είναι βαθιά πεποίθηση προερχόμενη από σειρά προσωπικών εμπειριών. Δεν με ενδιαφέρουν τα θρησκευτικά συστήματα. Θα σου έλεγα μάλιστα, ότι το τελευταίο που θα με ενδιέφερε θα ήταν να εμπλακώ σε θεολογικές συζητήσεις.
      Κατά τα άλλα, γενικά εκτιμώ τις απόψεις που κατατίθενται ελεύθερα και έτσι με σεβασμό τις αντιμετωπίζω και εγώ. Άλλωστε, όπως σου είπα, συμφωνούμε και σε πολλά.
      Σε ευχαριστώ πολύ, τόσο για την επικοινωνία μας, όσο και για τα καλά σου λόγια.

      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
    2. Η μελέτη που λες για την αρχαία τέχνη, με ενδιαφέρει!
      Όταν εκδοθεί θα ήθελα να το μάθω.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα ανώνυμε φίλε,

      Μέχρι να εκδοθεί, μπορείς να βρεις αρκετά αυτοτελή αποσπάσματα στη θεματολογία μου στα ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ , ΤΕΧΝΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

      Και εγώ σε ευχαριστώ

      Διαγραφή
  5. ή μήπως υπάρχουν κι άλλα "ευρήματα" - κτερίσματα του νεκρού; Διότι είναι απορίας άξιον η ύπαρξη "εκπροσώπου τύπου της ανασκαφής"΄, πόσο μάλλον που μετά από κάθε πληροφόρηση της υπεύθυνης αρχαιολόγου ή και χωρίς αυτήν εμφανίζεται η Γ.Γ. του ΥΠΠΟ.... Συμφωνώ ότι μάλλον η κ. Περιστέρη βρίσκεται σε δύσκολη θέση και λογικά ενοχλημένη αν αναγκάζεται να αντιφάσκει! Αναφορά καμιά στην ανασκαφή της κ. Λ. Σουβαλτζη στο ιερό του Άμμωνος Διος στην Αίγυπτο (με αυτό ξεμπερδέψαμε!), τον Βρασίδα ούτε κατ' όνομα δεν γνωρίζουν δημοσιογράφοι που μεταφέρουν ρεπορτάζ... στρατηγός που προέρχεται από την Σπάρτη - Λακεδαίμονα κι έγινε ήρωας της Αμφίπολης, αλλά και με την ανασκαφή της Λακεδαίμονας του κ. Θ. Σπυρούπουλου ξεμπερδέψαμε, κατάχωση, λουκέτα, τέλος. Θλίψη που διαλύουν τα χρώματα και το φως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή kynorodi!

      Ότι η ανασκαφή "καπελώθηκε" εξαρχής, είναι ηλίου φαεινότερο. Όπως το ότι και η Κ. Περιστέρη συμβιβάστηκε με αυτό από την αρχή κιόλας. Αυτά τα δύο, μας δίνουν το δικαίωμα να κάνουμε και δεύτερες σκέψεις, αναφορικά με τα ευρήματα, με τη θέση που βρέθηκαν, το πότε βρέθηκαν και το ποτέ ανακοινώθηκαν, ή ΔΕΝ ανακοινώθηκαν. Αυτά που δεν ανακοινώθηκαν, θα είναι νομίζω και τα πιο σημαντικά. Διότι σίγουρα υπάρχουν και άλλα ευρήματα, πχ τα χέρια των Καρυατίδων.
      Μα νομίζω ότι έχει βρεθεί στην Αμφίπολη ΚΑΙ ο τάφος του Βρασίδα. Αλλά αυτός δεν έχει κάμερες. Τελικά αυτό που διαλύεται είναι μόνο εκείνοι, καθώς ξεπλένονται από τα χρώματα της υποκρισίας και της σκοπιμότητας. Και αναφέρομαι στους πολιτικούς-δημοσιογράφους

      Ευχαριστώ για την επικοινωνία!

      Διαγραφή
  6. Καλησπερα σας, υπαρχουν πραγματα που δεν εχουν ανακοινωθει.... Οπως για παραδειγμα παρατηρησα οτι η εσωτερικη πλευρα του ταφου φερει ιχνη πρασινου και μπλε χρωματος.Πιθανως να υπαρχει τοιχογραφια εσωτερικα η οποια χρειαζεται περαιτερω αναλυση. Δεν ειναι παντα κακο και δεν γιναμε ολοι αρχαιολογοι ξαφνικα... Υπαρχουν πολλα πραγματα τα οποια οι μελετητες πρεπει να αναλυσουν πριν μας παρουσιασουν. Πιστευω οτι κατα την ανακοινωση του υπουργου θα δοθουν πολλα στοιχεια. Τωρα για το καπελωμα, η ανακαλυψη του ταφου συμβαινει σε μια περιοδο οπου οποιδηποτε ανακαλυψη επηρρεαζει πολιτικα την χωρα. Δεν χρειαζεται πιστευω να ψαχνουμε δαιμονες παντου.... Ειναι ενα αρχαιολογικο ευρυμα το οποιο πρεπει να αφεθουμε να χαρουμε ολοι. Τωρα για ολα τα πολυ γραφικα τα οποια ανελυσε ο φιλος πανω, η μηδενιστικη αναλυση η οποια ακολουθει για χαμενους ελληνικους πολιτισμους διχνει ημιμαθια. Ναι δυστυχως εξαιτιας της επικρτουσας θρησκειας εχει χαθει μεγαλο μερος της αρχαιας Ελληνικης πολιτισμικης κληρονομιας, αλλα αυτο που αγνωουν πολλοι ειναι οτι χωρις την βοηθεια της χριστιανικγς θρησκειας δεν θα υπηρχε Ελληνικη παραδοση στο συνολο της. Η Ιστορια των Ελληνων ειναι ενιαια και απροσκοπτη. Το παραδειγμα με τον αγιο Δημητριο μαλιστα ειναι ατοπο καθως αν δεν υπηρχε η αρχαια ελλαδα στο αιμα μας θ λεγοταν αλλιως, κ οχι Δημητριος και ο Χριστος δεν θα λεγοταν Χριστος. Δεν προσπαθω να χρυσωσω κανενα χαπι απλα καποιοι συνεχιζουν να βλεπουν την ιστορια σπασμωδικα και δεν βλεπουν την συνολικη εικονα. Να ειστε ολοι καλα...
    Παντελης Α. Ξυδιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγαπητέ Παντελή!

      Κατά αρχάς συμφωνούμε στο ενιαίο και συνεχές της ελληνικής ιστορίας και του έθνους ανεξάρτητα από την θρησκευτική πεποίθηση κάθε εποχής. Αυτό προσπάθησα να εξηγήσω στον φίλο παραπάνω με το "τα έχω βρει" που του έγραψα.
      Κατά τα άλλα, πέρα από εμένα κάθε υπερβολική, ή παράλογη θεωρία συνωμοσίας. Έχω καταθέσει σε χθεσινό άρθρο τις λογικές μου ενστάσεις για την όλη διαδικασία μαζί με μερικές σκέψεις. Αρχαιολόγοι δεν γίναμε όλοι και τουλάχιστον εγώ δεν προσπάθησα να μπω στο καθαρό αρχαιολογικό κομμάτι, παρόλο που ως καλλιτέχνης δικαιούμαι να υπεισέλθω σε ένα συναφή τομέα που αφορά την τέχνη και τα αρχαία έργα και τα οποία είναι κοινό αντικείμενο καλλιτεχνών-ιστορικών τέχνης και αρχαιολόγων.
      Σκέψου, πως δύο κατηγορίες ανθρώπων έχουν ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι αρχαιολόγοι και οι καλλιτέχνες! Κάτι θα ήξερε ο νομοθέτη για να το θεσπίσει αυτό.
      Πάντως, εμένα πιο λογικοί μου φάνηκαν πολλοί μη αρχαιολόγοι, από πολλούς αρχαιολόγους, χωρίς να αμφισβητώ την ειδικότητα την οποία και σέβομαι. Προσωπικά δεν βλέπω δαίμονες παντού. Αυτό που βλέπω είναι ασάφειες, μισόλογα, μη ανακοινωμένα ευρήματα, εκμετάλλευση κακιάς ώρας κλπ, κλπ που τα βλέπουν όλοι, αν και τα εξηγούν διαφορετικά.

      Να είσαι και εσύ καλά!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...