ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

Εγκατέλειψαν το παλάτι του Οδυσσέα

Μία αναπαράσταση του Ιταλού αρχιτέκτονα Βruno Mazzali που κοσμεί το χωριό Σταυρός της Ιθάκης έχει απομείνει για να υπενθυμίζει στον επισκέπτη του νησιού πως στην περιοχή έστεκε πιθανότατα το παλάτι του Οδυσσέα και της Πηνελόπης.

Γράφουν οι : Χρήστος Μαζάνης-Φίλιππος Καραμέτος

Για να προσεγγίσει κάποιος τον χώρο των ανασκαφών θα αντιληφθεί ότι ο... δρόμος της «Ομηρικής Ιθάκης» είναι δύσβατος. Μία μικρή ταμπέλα ειδοποιεί τον επισκέπτη προς τα που πρέπει να κατευθυνθεί για να παρατηρήσει από κοντά τα «απομεινάρια» ενός βασιλείου ξεχασμένου από την Πολιτεία, η οποία ουδέποτε αναγνώρισε την επιστημονική ανακάλυψη.

Στην Ιθάκη, κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος που σήμερα ονομάζεται Σχολή Ομήρου, πολλοί πραγματοποίησαν ανασκαφές μεταξύ των οποίων και ο Σλήμαν διαισθανόμενοι προφανώς ότι κάτι σημαντικό υπάρχει εκεί. Η αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κλήθηκε μετά 60
χρόνια να συνεχίσει τις ανασκαφές που είχε ξεκινήσει στις αρχές του αιώνα η Βρετανική Αρχαιολογική σχολή.

Το ζεύγος των αρχαιολόγων Θανάσης Παπαδόπουλος και Λίτσα Κοντορλή Παπαδοπούλου έθεσαν σαν στόχο ζωής να ανακαλύψουν την Ομηρική Ιθάκη.


Τον Νοέμβριο του 2006 είχαν φέρει στο φως ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη, μία πινακίδα που «αφηγείται» με γλαφυρό τρόπο ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας. Φτάνοντας στην περιοχή θα διαπιστώσει κάποιος ότι έχει αφεθεί στο έλεός της... Αφού φωτογραφίσαμε ό,τι έχει απομείνει, αναζητήσαμε τον υπεύθυνο αρχαιολόγο, Α. Παπαδόπουλο, ο οποίος απογοητευμένος από την αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού, ξετυλίγει άγνωστες πτυχές κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών...
Τι λέει ο καθηγητής αρχαιολογίαςΟ ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, μίλησε για τον Γολγοθά που βίωσε όταν ανακοίνωσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την εύρεση του ανακτόρου του Οδυσσέα.
Όπως ανέφερε, ξεκίνησε την ανασκαφή με την ομάδα του το 1994, ενώ το 2010 είχαν συλλέξει πια όλα τα στοιχεία τα οποία οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο ανάκτορο ανήκε στον βασιλιά της Ιθάκης.


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΙΘΑΚΗ- ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ... ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ

Η αναπαράσταση του Ιταλού αρχιτέκτονα Βruno Mazzali

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του αποκαλύπτει πως στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, και το Υπουργείο Πολιτισμού είχε υποστηρίξει την ανασκαφή. Παράλληλα, χρήματα τα οποία είχαν εξασφαλιστεί για τη συνέχεια των ανασκαφών «μπλοκάρονταν» για άγνωστους λόγους.

Παλαιότερη φωτογραφία του χώρου  του παλατιού του Οδυσσέα

«Παράγοντες μπλόκαραν συνεχώς τα χρήματα για τις ανασκαφές»

«Είχαν εγκριθεί 115.000 ευρώ για να συνεχιστεί η ανασκαφή αλλά μας τα μπλόκαραν συνεχώς», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μετά από χρόνια ανασκαφών είχαμε πολύ σοβαρά στοιχεία για το συγκεκριμένο ανάκτορο. Φυσικά υπήρχαν αντιδράσεις πολλές και από συναδέλφους αρχαιολόγους. Δείτε τι έγινε στην Αμφίπολη. Εδώ αμφισβητείται ακόμα και ο τάφος του Φιλίππου».

Ο αρχαιολόγος αποκαλύπτει πως το συγκεκριμένο ανάκτορο πριν από εκείνον το έψαχναν Άγγλοι αρχαιολόγοι αλλά έσκαβαν σε λάθος σημείο. Εκείνος- υποστηρίζει- είχε τη σωστή πληροφορία αν και η πρώτη του απόπειρα ανασκαφής απέτυχε.

Παλαιότερη φωτογραφία του χώρου  του παλατιού του Οδυσσέα

«Με πίεζαν να ανακοινώσω ότι βρήκα το παλάτι του Οδυσσέα»

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιθάκης με υποστήριξε αρκετά. Πίστευαν και παραδέχονταν την έρευνά μου. Φανταστείτε πως όταν βρήκαμε αρχαία αντικείμενα μέσα στο ανάκτορο καλέσαμε αρχαιολόγους διεθνούς κύρους για να μας βοηθήσουν στην έρευνα», προσθέτει. «Δυστυχώς από το 2011 η εκάστοτε ηγεσία άφησε το σημείο να ρημάξει. Δεν πιστεύω ότι θα θελήσουν ποτέ να ανακοινώσουν ότι βρέθηκε το ανάκτορο του Οδυσσέα. Φανταστείτε ότι τη δεκαετία του 1990 με πίεζαν να ανακοινώσω ότι βρέθηκε το μυθικό ανάκτορο του βασιλιά, αλλά δεν το έκανα ποτέ από τη στιγμή που δεν είχα συλλέξει ακόμα τα στοιχεία».

Παλαιότερη φωτογραφία του χώρου  του παλατιού του Οδυσσέα

«Δεν πάω πια στο σημείο, έχει ρημάξει και στεναχωριέμαι»

«Η γυναίκα μου η οποία συνεργαζόταν μαζί μου στην ανασκαφή, έχει φύγει από τη ζωή και μια από τις αιτίες ήταν το θέμα αυτό. Φανταστείτε ότι εγώ πια δεν πάω εκεί, δεν μπορώ. Στεναχωριέμαι. Τόσα χρόνια κόπου και δουλειάς και τώρα είναι ένας έρημος τόπος. Τα έχουνε ρημάξει όλα», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.


ΔΕΙΤΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ 2011 ... ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑΟ ΧΩΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΠΙΣΗΣΔιάλεξη Κοντορλή - Εντοπίζοντας την Ομηρική Ιθάκη και το ανάκτορο του Οδυσσέα

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕΗ αρχαιολόγος Σπυριδούλα Κοντορλή-Παπαδοπούλου, ήταν Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είχε ανασκάψει μαζί με τον επίσης αρχαιολόγο σύζυγό της, Αθανάσιο Παπαδόπουλο για πολλά χρόνια την περιοχή Αγ. Αθανάσιος στην Ιθάκη όπου και ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν το παλάτι του Οδυσσέα.

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 
http://www.zougla.gr/greece/article/egatelipsan-to-palati-tou-odisea
2 σχόλια:

 1. .... και δεν είναι το μόνο, έχει ανασκαφεί και το ανάκτορο του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης στην Πελλάνα Λακωνίας κτισμένο πάνω σ' αρχαιότερο του Μυνιακό, υπάρχει η πυραμίδα της Θήβας, το σημαντικό ιερό της Ανθήλης κέντρο αμφικτυονίας πριν από τους Δελφούς κι άλλα...., τίποτα όμως δεν χάνεται, η αλήθεια αργά ή γρήγορα θα λάμψει στα μάτια των ανθρώπων, όταν καταλάβουμε ότι το μέλλον κτίζεται πάνω στο παρελθόν και ότι το παρελθόν είναι το μέλλον μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα αγαπητή kynorodi!
   Υπάρχει η άποψη σε πολλούς, πως η ομηρική Ιθάκη βρισκόταν στην κεφαλλονιά κι άρα και το παλάτι του Οδυσσέα. Όπως κι αν έχει όμως, δεν είναι επαρκής λόγος για να εγκαταλειφθεί η ανασκαφή, αφού σίγουρα κάτι άλλο αξιόλογο θα ερχόταν στο φως για την ιστορία μας.
   Αυτό που μου προξενεί πάντως αλγεινή εντύπωση, είναι τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα διακοπής ανασκαφών ή υπονόμευσης τους, σαν κάποιοι να μην επιθυμούν την ανάδειξη τους. Έχω πεισθεί πλέον πως πρόκειται για σκοπιμότητα και για τροχοπέδη ανθελληνικών κύκλων + ντόπιων λαμογιών.....δε μπορεί να είναι συμπτώσεις όλα αυτά.
   Η αλήθεια θα λάμψει οπωσδήποτε για τον επιπλέον λόγο, πως ο ελληνικός ήλιος είναι αμείλικτος και ουδέν κρυπτόν υπ΄αυτού......

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...