ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Θέση σφαγής ελεφάντων ήρθε στο φως στη Μεγαλόπολη

Μοναδική γνωστή έως σήμερα στα Βαλκάνια
Υπαίθρια αρχαιολογική θέση της Κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου εντοπίστηκε και ανασκάπτεται στο χώρο των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Πρόκειται για τη θέση Μαραθούσα 1, όπου βρέθηκαν λίθινα τέχνεργα, στρωματογραφημένα κατά χώρα και σε συνάφεια με οστά ελέφαντα (του είδους Elephas antiquus) και άλλων θηλαστικών, που χρονολογούνται προκαταρκτικά στα 300.000- 600.000 χρόνια πριν από σήμερα.





Εκείνη την εποχή η θέση βρισκόταν στις παρυφές αβαθούς λίμνης, σε περιοχή με πλούσια δασική βλάστηση φυλλοβόλων. Η ταχεία κάλυψη των αρχαιολογικών καταλοίπων με λιμναία ιζήματα συνέβαλε στην εξαιρετική διατήρησή τους. Αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρος ο σκελετός του ελέφαντα, καθώς και πλούσια πανίδα (τρωκτικά, πτηνά, αμφίβια και ερπετά) και χλωρίδα (τεμάχια ξύλου, καρποί κ.λπ.).  Σύμφωνα με τα πρώτα ανασκαφικά δεδομένα, οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής κατασκεύασαν επί τόπου λίθινα τέχνεργα, κατάλληλα για την εκδορά και τον τεμαχισμό του ελέφαντα.  Ίχνη κοπής από τα λίθινα εργαλεία εντοπίστηκαν σε αρκετά από τα οστά του ελέφαντα, και δηλώνουν ότι η Μαραθούσα 1 αποτελεί μία «θέση σφαγής» («butchering site»).


Υπαίθριες στρωματογραφημένες θέσεις της Κατώτερης Παλαιολιθικής είναι εξαιρετικά σπάνιες και προσφέρουν ανεκτίμητες πληροφορίες για την εξέλιξη, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής των πρώιμων ανθρώπων. Η Μαραθούσα 1 είναι η μοναδική υπαίθρια «θέση σφαγής» ελέφαντα γνωστή μέχρι σήμερα στα Βαλκάνια, και μία από τις αρχαιότερες αρχαιολογικές θέσεις στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση της απώτατης προϊστορίας της Ευρώπης.


Η συστηματική ανασκαφή διενεργείται από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου δρος Ελένης Παναγοπούλου, με τη συμμετοχή της παλαιοανθρωπολόγου, καθηγήτριας Κατερίνας Χαρβάτη (Πανεπιστήμιο Tübingen) και πλειάδας επιστημόνων συναφών ειδικοτήτων.



4 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Ο ελέφαντας είναι σύμβολο σοφίας στον ασιατικό πολιτισμό με επίπεδο νοημοσύνης ανάλογο των δελφινιών! Η περιοχή της Μεγαλόπολης δίνει πολύτιμες πληροφορίες εδώ και χρόνια, ο τίτλος ωστόσο της νέας ανακάλυψης "θέση σφαγής ελεφάντων" είναι εξαιρετικά ενοχλητικός και πριν χρησιμοποιήθεί ευρέως στα δημοσιεύματα και το διαδύκτιο με τις προεκτάσεις που μεταφράζεται, θα έπρεπε να είναι καλά τεκμηριωμένος. Ναι, ξέρω ότι η "σφαγή" πουλάει! Θέση σφαγής σημαίνει τους κυνηγάμε και τους σφάζουμε για ποιο λόγο; μήπως όμως συνέβει κάτι άλλο; ...ψύλλοι στ' άχυρα αλλά.... είναι τα μικρά που εντέλει κάνουν τα μεγάλα...., η εικόνα που δημιουργεί η σκέψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα kynorodi!
      Ο τίτλος του άρθρου, είναι εκείνος που επέλεξαν οι συντάκτες του "Αρχαιολογία", όπως θα διαπίστωσες. Και φυσικά οι παλαιολιθικοί τους κυνηγούσαν και τους έσφαζαν για να τους φάνε, όπως έκαναν και με τα Μαμούθ. Ανεξάρτητα λοιπόν από το πόσο εύηχα, ή ενοχλητικά ακούγεται ο τίτλος, απηχεί πιστεύω μια πραγματικότητα...
      Να είσαι καλά αγαπητή!

      Διαγραφή
  2. ...μα φυσικά είναι ο τίτλος που επέλεξαν εκείνοι που έγραψαν το άρθρο, οι έρευνητές μάλλον μιλούν για νεκροταφείο ελεφάντων κι όχι σφαγείο, όπως και νάχει φίλε μου ακριβώς σ' αυτούς που διάλεξαν τον τίτλο αναφέρομαι, το ερώτημα είναι αν απηχεί όντως μία πραγματικότητα ή είναι άπλώς μία υπόθεση ευλογοφανείς; Λόγω του αντικειμένου μου θεωρώ ότι δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, άλλωστε η έρευνα είναι στην αρχή και η παλαιοντολογία τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τα δεδομένα (π.χ. θεωρία περί σπηλαίων κλπ.) αλλά η πρώτη εντύπωση παραμένει... κι ύστερα άντε ν' αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας! Κάτι ανάλογο με τις ανθρωποθυσίες! Συμφωνούμε ότι η αλήθεια δεν είναι ποτέ ενοχλητική, ενοχλητική είναι η παραποίηση της (ηθελημένη ή μη) και η ευκολία με την οποία την αποδεχόμαστε.... κι ορίστε που φθάσαμε!
    Εκείνο που θέλησα να εισαγάγω σε τούτο το φιλόξενο κι αξιόλογο ιστολόγιο είναι η αμφισβήτηση, μίας"πραγματικής" εικόνας που φτιάχνουν κάποιοι πίσω από την οποία κρύβεται η αλήθεια!
    Καλά να είμαστε όλοι για ν' αντιμετωπίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα και βλέπουμε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγαπητή φίλη kynorodi!

      Αν ισχύει όντως το παρακάτω, τότε ο τίτλος δεν είναι παραπλανητικός

      Σύμφωνα με τα πρώτα ανασκαφικά δεδομένα, οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής κατασκεύασαν επί τόπου λίθινα τέχνεργα, κατάλληλα για την εκδορά και τον τεμαχισμό του ελέφαντα. Ίχνη κοπής από τα λίθινα εργαλεία εντοπίστηκαν σε αρκετά από τα οστά του ελέφαντα,

      Προσωπικά πάντως δεν το βρίσκω μεμπτό, ότι σκότωσαν τον ελέφαντα για να τον φάνε. Οι παλαιολιθικοί άνθρωποι ήταν κυνηγοί και προσπαθούσαν να βρουν τροφή για τη δύσκολη επιβίωση τους. Δεν ετίθετο καθόλου ζήτημα ευαισθησίας ή κάποιας "ηθικής" σχετικά με αυτό. Άλλωστε τόσες πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι είχαν άλλες προτεραιότητες και διαφορετικό τρόπο σκέψης από εμάς, που παρόλα αυτά παραμένουμε θηρία.
      Να είσαι καλά και οπωσδήποτε είναι θετικό να καταθέτουμε απόψεις και αμφιβολίες.
      Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...