ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821» - Ο Αγωνιστής ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, (1796 - 1858)

Πινακοθήκη ηρωικών μορφών
(68)

Επιμέλεια Γ.Γ.Γ
====================

Ο Δημήτριος Μελετόπουλος  ήταν Έλληνας αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 και πολιτικός. Γεννήθηκε στο Αίγιο και ήταν ένα από τα έξι παιδιά του Αγγελή Μελετόπουλου και της Αναστασίας Χαραλάμπη. Παππούς του ήταν ο Χριστόδουλος Μελετόπουλος, πρόκριτος που συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση των Ορλωφικών.

Πριν το 1821, ο Δημήτριος Μελετόπουλος εργαζόταν ως έμπορος σταφίδας. Έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας το 1819 μέσω του πατέρα του που υπηρετούσε στην Κωνσταντινούπολη ως βεκίλης και συμμετείχε στη συνέλευση της Βοστίτσας όπου μαζί με τον Ανδρέα Λόντο και τον Λέοντα Μεσσηνέζη τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Παπαφλέσσα για άμεση έναρξη της επανάστασης.

Στην επανάσταση του 1821 τάχτηκε αρχικά στο πλευρό της οικογένειας Λόντου. Στις 26 Μαρτίου 1821 επιτέθηκε στο Αίγιο απελευθερώνοντας το από τους Οθωμανούς. Συμμετείχε στις μάχες της Πάτρας, στην απόκρουση της στρατιάς του Δράμαλη αλλά και σε πολεμικές επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας. Σταδιακά κατάφερε να αποκτήσει δικό του ένοπλο σώμα και το 1823 διορίστηκε αντιστράτηγος. Στην περίοδο του εμφυλίου αν και αρχικά τάχτηκε στο πλευρό των Λόντων έπειτα προσήλθε στο στρατόπεδο του Κουντουριώτη και το 1824 διορίστηκε στρατηγός. Αργότερα συμμετείχε στις επιχειρήσεις εναντίον του στρατού του Ιμπραήμ πασά και στην καθυπόταξη των περιοχών της Πελοποννήσου που είχαν προσχωρήσει στο πλευρό των Οθωμανών.

Ο Μελετόπουλος συμμετείχε στην Γ' και Ε' Εθνοσυνέλευση και τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Διετέλεσε δήμαρχος Αιγίου, υπουργός Εσωτερικών, υπουργός Στρατιωτικών, ενώ είχε χρηματίσει και δύο φορές νομάρχης Αττικοβοιωτίας.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα, έλαβε το βαθμό του αντιστράτηγου. Απεβίωσε το 1858 στην Αθήνα από αποπληξία, ενώ στο τέλος της ζωής του ήταν άπορος. Από το γάμο του με την κόρη του Αναγνώστη Δεληγιάννη, απέκτησε τρεις γιους, τον Λεωνίδα, τον Άγγελο και τον Χαρίλαο.

 Δημήτριος Μελετόπουλος. Ελαιογραφία (Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...