ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Π“Illuminated Ocean”: Aνάμεσα σε γιγαντιαία γλυπτά πλάσματα των θαλασσών στο Παρίσι


Μια εντυπωσιακή διαδρομή ανάμεσα σε είδη του ωκεανού που κάνουν επίκληση για την προστασία τους
Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου
Εντυπωσιακές διαδρομές ανάμεσα σε «γλυπτά» που τα αγκαλιάζουν πολύχρωμες δέσμες φωτός. Θαλάσσια είδη που στέκονται ασάλευτα, σε πόζα για φωτογράφιση. Ψάρια παρελαύνουν μπροστά σου σε μια επίδειξη ομορφιάς και χάρης κάνοντας επίκληση στην ευαισθησία σου να τα προστατεύσεις.


Μετά την τεράστια επιτυχία της περσινής διοργάνωσης Especes en route illumination αφιερωμένης στο ζωικό βασίλειο που προσέλκυσε περισσότερους από 370.000 επισκέπτες μέσα σε μόλις δύο μήνες, ο Βοτανικός Κήπος του Παρισιού, Jardin des Plantes συνεχίζει και φέτος με μια νέα ιδέα με τίτλο: Océan en voie d’illumination [Illuminated Ocean], η νέα του φετινή έκδοση που προκαλεί δέος, προσκαλώντας όλους τους επισκέπτες του Παρισιού σε ένα εντυπωσιακό ταξίδι ανάμεσα σε φωτιζόμενα πλάσματα των θαλασσών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα της «υγείας» των θαλασσών και της προστασίας όλων των, υπό εξαφάνιση πλασμάτων τους.

Σύμφωνα με τη νέα ειδική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC) που είδε πριν μερικούς μήνες το φως της δημοσιότητας, ενδεικτικά αναφέρεται πως η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει το λιώσιμο 123 δισ. τόνων πάγου από 170.000 παγετώνες μόνο τη δεκαετία 2006-2015, εκ των οποίων η πλειονότητά τους βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη, τον Καύκασο και τις Νότιες Άνδεις. Ειδικότερα στην Κεντρική Ευρώπη, οι παγετώνες έχουν χάσει το 80% του όγκου τους τον τελευταίο αιώνα, ενώ υπολογίζεται πως σε περιοχές, όπως είναι η Κεντρική Ευρώπη, η πυκνότητα των παγετώνων θα μειωθεί κατά 80% μέσα σε αυτόν τον αιώνα.

Ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως αυτά των κοραλλιών, αλλά και πολλά είδη ψαριών, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της υπεραλίευσης, του παράνομου ψαρέματος, της θαλάσσιας ρύπανσης. Η επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, όπως και η αύξηση της επιφάνειας τους, η τοξικότητα, είναι όλα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.














Illuminated Ocean – Ωκεανοί «υπό φωτισμό»

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μένεις άφωνος με την ομορφιά. Μέσα στο σκοτεινό τοπίο του Jardin des Plantes, ξεπηδούν, τέλεια τοποθετημένα, 50 εκθέματα «βουτηγμένα» στα χρώματα, πλημμυρισμένα από φως, δημιουργώντας συναρπαστικές διαδρομές: καβούρια, στρείδια, χταπόδια, ψάρια κλόουν, αλλά και πελεκάνοι, πολικές αρκούδες, φάλαινες και καρχαρίες. Όλα σε καλωσορίζουν σε μία βόλτα που σίγουρα δεν θα έχεις ξανακάνει. Μικροί μεγάλοι με ανοιχτό το στόμα, περπατούν ανάμεσά τους, δείχνουν, φωτογραφίζουν και δεν χορταίνουν αυτό το φαντασμαγορικό θέαμα.














Με φαντασία, όρεξη, δημιουργική διάθεση και πάνω από όλα, τεράστια αγάπη για τον πολιτισμό, τον άνθρωπο αλλά και την πόλη τους, οι Γάλλοι αξίζουν ένα χειροκρότημα. Αξιοποιώντας ένα φυσικό χώρο, δημιουργούν ευκαιρίες στους πολίτες για οικογενειακή έξοδο, στους τουρίστες έναν παραπάνω λόγο για επίσκεψη στον πόλη τους, και ταυτόχρονα, προωθούν με τρόπο ευρηματικό το έργο τους. Γιατί αυτός ο χώρος, αυτή η μαγική διαδρομή είναι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ιδανική για τους απανταχού instagram lovers που με πάθος αναρτούν τις φωτογραφίες τους, μοιράζονται τις προσωπικές τους στιγμές και το μήνυμα εξαπλώνεται. #oceanenvoiedillumination. Ας σώσουμε τους Ωκεανούς.


Φωτογραφίες: © Πέπη Νικολοπούλου

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Ώρες λειτουργίας από τις 18.00-21.30 |Jardin des Plantes, Παρίσι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...