ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

To Σινικό Τείχος- (Φωτο)

Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Κίνα
Για να περιληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ένα μνημείο πρέπει να ικανοποιεί ορισμένα κριτήρια για τα οποία περνάει αυστηρούς ελέγχους. Στην Κίνα ανάμεσα στα 41 μέχρι στιγμής τοπία και μνημεία που έχουν καταγραφεί στον Κατάλογο, σημαντική θέση κατέχει το Σινικό Τείχος. Αυτή η τοποθεσία προστέθηκε στον κατάλογο διότι είναι ένα αριστούργημα της ανθρώπινης δημιουργίας που συνδέεται με αμέτρητα ιστορικά γεγονότα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσεως που διασχίζει.


Πέρασμα Σανχαϊγκουάν
Το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι μια σειρά από οχυρωματικά έργα φτιαγμένα από πέτρα, τούβλο, συμπιεσμένη γη, ξύλο και άλλα υλικά, χτισμένα κατά μήκος των ιστορικών βόρειων συνόρων της Κίνας από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Χτίστηκε για να προστατεύσει την κινεζική αυτοκρατορία κατά των εισβολών από τις διάφορες νομαδικές ομάδες ή τις στρατιωτικές επιδρομές διάφορων λαών. Πρόκειται για σύνολο από πολλά τείχη που χτίζονταν ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. Αυτά σιγά σιγά ενώνονταν και γίνονταν μεγαλύτερα και ισχυρότερα και αργότερα άρχισαν να αναφέρονται συλλογικά ως το Σινικό Τείχος με ιδιαίτερα γνωστό το τείχος που χτίστηκε μεταξύ του 220 -206 π.Χ. από τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας, τον Τσινσί Χουανγκντί. Μικρό μέρος εκείνου του τοίχους παραμένει ακόμα αλλά από τότε, το όλο έργο ξαναχτίστηκε, διατηρήθηκε και ενισχύθηκε σε διάφορες εποχές. Το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου τείχους ανακατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ.

Από το Σανχαϊγκουάν, βορειοανατολικά της πόλης Τσινχουανγκντάο στην επαρχία Χεμπέι, στην ανατολική ακτή, το Σινικό Τείχος ακολουθεί τις καμπύλες των βουνών προς στα δυτικά, διασχίζοντας επαρχίες, δήμους και αυτόνομες περιοχές για πάνω από 6.700 χιλιόμετρα, για να καταλήξει στο Τσιαγιουγκουάν στην επαρχία Γκανσού.


Το Σινικό Τείχος είναι ένα αριστούργημα κατασκευής της αρχαίας Κίνας, που έχει επίσης υψηλή συμβολική αξία. Οι οχυρώσεις από πέτρα και χώμα στη βόρεια Κίνα χτίστηκαν αρχικά για την προστασία των βορείων συνόρων της Κινεζικής Αυτοκρατορίας κατά των εισβολών από διάφορες νομαδικές ομάδες.

Άλλοι σκοποί του Σινικού Τείχους ήταν οι έλεγχοι των συνόρων, η επιβολή δασμών επί των εμπορευμάτων που μεταφέρονταν κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού, η ρύθμιση ή η ενθάρρυνση του εμπορίου καθώς και ο έλεγχος των μεταναστεύσεων. Επιπλέον, η άμυνα του Σινικού Τείχους είχε ενισχυθεί από την κατασκευή στρατώνων στρατευμάτων, σταθμών φρουράς, ενώ είχε επίσης δυνατότητες σήμανσης με τη βοήθεια του καπνού ή της φωτιάς. Η πορεία του Σινικού Τείχους διατελούσε και διάδρομο μεταφοράς .

Το Σινικό Τείχος εκτείνεται από το Σανχαϊγκουάν στα ανατολικά, για να φτάσει στη λίμνη Λοπ στα δυτικά. Η πιο ολοκληρωμένη αρχαιολογική έρευνα με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συνολικό μήκος είναι 8,851.8 χλμ (5,500.3 μίλια) που αποτελείται από 6,259.6 χλμ (3,889.5 μίλια) του αρχικού τοίχους, 359,7 χιλιόμετρα (223,5 μίλια) χαρακωμάτων και 2,232.5 χλμ (1,387.2 μίλια) φυσικών αμυντικών φραγμών όπως είναι οι λόφοι και τα ποτάμια. Διασχίζει τις επαρχίες, τους δήμους και τις αυτόνομες περιοχές των Λιάονινγκ, Χεμπέι, Τιεντζίν, Πεκίνο, Σανσί, Εσωτερική Μογγολία , Σαάνσι, Γκανσού και Νινγκσιά για 6.700 χιλιόμετρα, για να λήξει στο Τσιαγιουγκουάν, νοτιοδυτικά της πόλης Τσιαγιουγκουάν στην επαρχία Γκανσού.


Η κατασκευή του τείχους άρχισε κατά την περίοδο γνωστή ως Άνοιξη και Φθινόπωρο (770-476 π.Χ.) και συνεχίστηκε κατά την περίοδο των Εμπόλεμων Κρατών (475-221 π.Χ.) και κατά τη διάρκεια της ανατολικής δυναστείας Τζόου που συνέχισε να χτίζει τείχη για να υπερασπιστεί τα εδάφη της. Μετά τον πρώτο αυτοκράτορα της δυναστείας Τσιν όπου στην κυριολεξία συνθλίβονται όλα τα αντίπαλα κράτη και ιδρύεται η πρώτη κεντρική και ενιαία δυναστεία στην κινεζική ιστορία, για να μπορέσουν να αποκρούσουν τις εισβολές από τις νομαδικές φυλές του Βορρά, τα διάφορα τμήματα του τείχους ενώνονται με αποτέλεσμα το 5000 χιλιομέτρων Σινικό Τείχος της Δυναστείας Τσιν. Αργότερα άλλες δυναστείες όπως η Χαν (206 π.Χ. - μ.Χ. 220) και η Μινγκ (1368-1644) διατήρησαν, οικοδόμησαν νέα κομμάτια και το βελτίωσαν επεκτείνοντάς το περισσότερο από 1.000 χιλιόμετρα, φέρνοντάς το στο μέγεθος που είναι σήμερα.


Το Σινικό Τείχος αποτελείται από τοιχώματα, περάσματα, παρατηρητήρια, κάστρα και φρούρια. Οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι από πέτρα σε μεγάλες λωρίδες. Από ανατολικά προς τα δυτικά, τα τμήματα στα Σανχαϊγκουάν, Τζισανλίνγκ, Μουτιενγιού, Μπανταλίνγκ και Τσιαγιουγκουάν έχουν γίνει τουριστικά αξιοθέατα.


Το Σινικό Τείχος που βλέπουμε σήμερα χρονολογείται κυρίως από την δυναστεία των Μινγκ. Το καλύτερα διατηρημένο και πιο επιβλητικό τμήμα βρίσκεται στο Μπανταλίνγκ στο Πεκίνο. Το τμήμα, που βρίσκεται έξω από το πέρασμα Τζουγιόνγκ-γκουάνγκ, αποτελείται από μεγάλα μπλε τούβλα και έχει ένα μέσο ύψος 7,8 μέτρα. Πέντε έως έξι άλογα μπορούν ταξιδέψουν κατά μήκος του. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχει μια τοξωτή πόρτα που οδηγεί στην κορυφή του τείχους. Οι τοίχοι, καλυμμένοι με πολεμίστρες, τα πυργοειδή παράθυρα και οι πύργοι χτισμένοι σε τακτά χρονικά διαστήματα δείχνουν το σημαντικό ρόλο του Σινικού Τείχους στην στρατιωτική άμυνα.


Μπανταλίνγκ

 

Πέρασμα Τσιαγιουγκουάν στην δυτική Επαρχία Γκανσού

Μερικά από τα πιο αξιόλογα τμήματα του Σινικού Τείχους που οι τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν:

• Το πέρασμα Τζουγιόνγκ-γκουάν ή άλλιώς «πέρασμα στο Βορρά» , γνωστό και ως Μπανταλίνγκ. Στο παρελθόν όταν οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν για την προστασία της γης τους, αυτό το τμήμα του τείχους είχε πολλούς φρουρούς ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί την πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, σε περίπτωση ανάγκης. Φτιαγμένο από πέτρα και τούβλα από τους λόφους, αυτό το τμήμα του Σινικού Τείχους είναι 7,8 μ. (26 πόδια) ψηλό και 5 μέτρα (16 πόδια) πλατύ.


• Το πέρασμα Τσιαγιουγκουάν ή αλλιώς «πέρασμα στη Δύση» είναι ένα φρούριο στα δυτικά άκρα του Σινικού Τείχους.

• Το πέρασμα του Σανχαϊγκουάν. Αυτό το φρούριο είναι στα ανατολικά άκρα του Σινικού Τείχους.

• Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα του Σινικού Τείχους από την εποχή της Δυναστείας Μινγκ είναι όταν ανεβαίνει σε πολύ απότομες πλαγιές. Κυμαίνεται στα 11 χιλιόμετρα (6,8 μίλια) σε μάκρος και από 5 έως 8 μέτρα (16-26 πόδια) σε ύψος. Με 6 μ. (20 πόδια) στο κάτω μέρος στενεύει μέχρι τα 5 μέτρα (16 πόδια) στην κορυφή. Το Γουάνγκ-τζινγκ-λόου είναι ένα από τα 67 παρατηρητήρια του Τζινσανλίνγκ στα 980 μέτρα (3.220 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.



• Στα νότιο-ανατολικά του Τζινσανλίνγκ, είναι το Μουτιενγιού που ξετυλίγεται σαν κορδέλα ψηλά προς τα βραχώδη βουνά, από τα νοτιοανατολικά προς τα βορειοδυτικά για περίπου 2,25 χιλιόμετρα (περίπου 1,3 μίλια). Συνδέεται με το πέρασμα Τζουγιονγκ-γκουάνγκ προς τα δυτικά και το Γκουμπέικόου προς τα ανατολικά.

• Ένα αξιοσημείωτο τμήμα βρίσκεται κοντά στο ανατολικό άκρο του τείχους, όπου χτίστηκε το πρώτο πέρασμα, το Σανχαιγκουάν και είναι γνωστό ως το "πρώτο πέρασμα κάτω από τον ουρανό".

•Επίσης 3 χλμ βόρεια του Σαν-χάι-γκουάν είναι το κομμάτι Τζιαοσάν, η τοποθεσία του πρώτου βουνού που συναντά το Σινικό Τείχος.


•Αξιοπρόσεκτη, 15 χλμ βορειοανατολικά από το Σαν-χάι-γκουάν, είναι η Τζιομενκόου που αποτελεί το τμήμα του τείχους που χτίστηκε ως μια γέφυρα.

Ως ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή αρχαία έργα άμυνας, το Σινικό Τείχος είναι γνωστό και ως ένα από τα θαύματα του κόσμου. Σύμφωνα με ένα ρητό της περιοχής "Δεν είσαι πραγματικά άνθρωπος αν δεν έχεις ανεβεί στο Σινικό Τείχος".


Το Σινικό Τείχος είναι στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1987.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ δήλωσε ότι είναι πρακτικά αδύνατον να εγγυηθεί την τέλεια διατήρηση όλου του μήκους του τείχους και έτσι αυτή τη στιγμή η διατήρηση επικεντρώνεται στα παρακάτω σημεία:

- Τμήμα Μπανταλίνγκ, 7 χιλιόμετρα πραγματικής ομορφιάς κοντά στο Πεκίνο

- Τμήμα Τζια-γιου-γκουάν, η αφετηρία του Σινικού Τείχους στα δυτικά από τη δυναστεία των Μινγκ

- Τμήμα Σανχαϊγκουάν, τα τελευταία 26 χιλιόμετρα μέχρι να συναντήσει τη θάλασσα στα ανατολικά.







Evangelia Papazi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...