ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

2017: Η Επανάσταση του (ανθρώπινου) Γένους. Καλή Χρονιά ! από το National Geographic

Δημοσιεύσαμε ένα θέμα σχετικά με το ανθρώπινο φύλο, τη στιγμή που οι πεποιθήσεις για το φύλο αλλάζουν ραγδαία (We published an issue focused on gender at a time when beliefs about gender are rapidly shifting).
Τάδε έφη Susan Goldberg, υπεύθυνη έκδοσης του National Geographic, εξηγώντας γιατί έβαλε ένα διαφυλικό κορίτσι στο εξώφυλλο του περιοδικού για το πρώτο τεύχος του 2017.

21ος αιώνας: “Η Επανάσταση του ανθρώπινου Γένους”

Καλή Χρονιά λοιπόν και ευτυχισμένο το 2017 από το National Geographic με το special θέμα “Η Επανάσταση του Φύλου” ή μάλλον “Η Επανάσταση του Γένους”, αν συνυπολογίσουμε ότι το gender μεταφράζεται ως φύλο, η ετυμολογία του όμως παραπέμπει στην ελληνική λέξη γένος. Υπέρτιτλος του θέματος: “Κατασκευάζοντας έναν άνθρωπο – Η Επιστήμη του Γένους – Τα κορίτσια σε κίνδυνο”. Στο κάτω μέρος της σελίδας το τσιτάτο του 9χρονου (πρώην αγοριού) Avery Jackson, που διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση: Επιτέλους, η καταπίεση τελείωσε, η ελευθερία ξεκίνησε! Να πώς:

Το καλύτερο πράγμα τώρα που είμαι κορίτσι, είναι πως δεν χρειάζεται πια να προσποιούμαι ότι είμαι αγόρι



“Άντρας ή (κυρίως) γυναίκα γίνεσαι, δεν γεννιέσαι”

Τα μηνύματα των καιρών για την δυτική κοινωνία (ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, φιλελευθερισμός, πρόοδος) ήταν σαφή από τους λιμπερτίνους και τους δημοκράτες του 18ου αιώνα. Όσον καιρό οι νομοφιλόσοφοι και οι ριζοσπάστες μάγευαν το ακροατήριό τους, οι αργυρώνητοι πολιτικάντηδες ανταπέδιδαν τις παροχές, δημιουργώντας εθνικά κράτη στα οποία ο πολιτικός νόμος υποκρινόταν και τον εγγυητή της χριστιανικής ηθικής. Σήμερα τα μηνύματα γίνονται σαφέστερα και οι ενήλικες που διαπίστωσαν την “ραγδαία αλλαγή πεποιθήσεων”, υπερασπίζονται πλέον τα “ανθρώπινα δικαιώματα” (1) των ανηλίκων. Η Susan Goldberg αρχικά δήλωνε ουδέτερη καταγραφέας ενός θέματος το οποίο συμβαίνει ανεξάρτητα από την δική της βούληση. Σύντομα αυτοαναιρείται, δηλώνοντας περήφανη για το ιστορικό τεύχος του National Geographic. Δεν είναι μόνον ο ΟΗΕ, η Ουνέσκο και οι διεθνείς οργανισμοί, που μετέχουν στο παιχνίδι της “δημοκρατίας” και των “φυσικών δικαιωμάτων”. Είναι και οι ΜΚΟ και τα ΜΜΕ, ανάμεσα σ’ αυτά και το περιοδικό National Geographic που εκφωνούν ό,τι και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι αρχισυντάκτες των κειμένων θα πρέπει να αναζητηθούν στους εργοδότες-χρηματοδότες τους. [Αν το “δικαίωμα” του ανήλικου στην διαφυλικότητα περάσει ασχολίαστο, ποιος θα κάνει θέμα, ποιος θα εκφράσει επιφύλαξη ή αντίρρηση για την ψήφο στα 17 του Αλέξη Τσίπρα;]


Μια εικόνα, χίλιες λέξεις (The Propaganda Issue)




Οχυρωμένη πίσω από το αγαπητικό-εξισωτικό πρόσχημα, η κοινωνική χειραγώγηση παρουσιάζεται ήδη ως θετικό βήμα και στην Ελλάδα. Αναμενόμενο. Το παιχνίδι θα παιχτεί πάλι πάνω στην πρόκληση αντιδράσεων επί του φαινομενικού και όχι του πραγματικού γεγονότος, πάνω στην σύγκρουση “αναγκαίας προόδου και αντιδρώσας συντήρησης”. Ο δυτικός πολιτισμός βαδίζει στο τελείωμά του και κινήσεις σαν κι αυτήν πρέπει να ερμηνευτούν ως έσχατες προσπάθειες παραπλάνησης του ανθρώπου και κύκνειο άσμα της υλιστικής του κυριαρχίας. Οι πιο περίεργοι, ας ρίξουν μια ματιά στην δημόσια συζήτηση του National Geographic (2), στα περήφανα tweets της Susan και οπωσδήποτε στο βίντεο (In Their Words: How Children Are Affected by Gender Issues) (3) όπου 9χρονα παιδιά απ’ όλο τον κόσμο εκφράζουν “ελεύθερα” τη σκέψη τους για το πώς το φύλο επηρεάζει την ύπαρξή τους.



 Παραπομπές:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...