ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Όλα τα σκίτσα του Έντβαρτ Μουνκ διαθέσιμα online


H πλειονότητά τους δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ σε έκθεση
«Η Κραυγή» είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους πίνακες ζωγραφικής σε όλο τον κόσμο. Τώρα, το Μουσείο Μουνκ στο Όσλο συγκέντρωσε σε διαδικτυακή πινακοθήκη –η πρόσβαση, ελεύθερη σε όλους– όλα τα σκίτσα του Έντβαρτ Μουνκ. Περίπου 7.500 έργα, συμπεριλαμβανομένων των τετραδίων με σκίτσα από την παιδική του ηλικία, των σπουδών σε εργαλεία, νομίσματα, κλειδιά. Αλλά και τις νερομπογιές του Νορβηγού Συμβολιστή ζωγράφου με θέμα κτήρια της πόλης.

«Το γεγονός ότι ο αριθμός των έργων καθιστούσε πρακτικά αδύνατη μια έκδοση σε χαρτί και αναδείκνυε την online έκδοση ως την προφανή επιλογή, μας επιτρέπει να καταστήσουμε γνωστό το έργο του Μουνκ σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό», εξήγησε ο Magne Bruteig, επικεφαλής επιμελητής Χαρακτικών και Σχεδίων στο Μουσείο Μουνκ του Όσλο.

«Πέρα από το ενδιαφέρον που θα έχει για όλων των ειδών τους φιλότεχνους, ελπίζουμε να ενδιαφερθούν περισσότερο οι ειδικοί όλου του κόσμου γι’ αυτή την πλευρά της καλλιτεχνικής παραγωγής του Μουνκ, ώστε τα σκίτσα του να τραβήξουν την προσοχή των ιστορικών τέχνης που τους αρμόζει» πρόσθεσε.

Το 90% των έργων αυτής της διαδικτυακής πινακοθήκης ανήκει στη συλλογή του Μουσείου, τα υπόλοιπα προσφέρθηκαν για ψηφιοποίηση από τους ιδιώτες κατόχους του, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ζήτησαν αμοιβή.

Βοήθησαν πολλοί. Σε μία περίπτωση, «δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε ποιο κτήριο απεικονιζόταν στο σκίτσο», είπε ο Bruteig, «κατά συνέπεια, πόσταρα φωτογραφία του έργου σε μια ομάδα στο Facebook, που λέγεται «Old photographs from Oslo» και ζήτησα τη συνδρομή τους. Αυτοί μπορούσαν. Ήταν η πίσω πλευρά του Κοινοβουλίου, πριν από την επέκταση του κτηρίου», συμπλήρωσε.

Πολλά είναι και τα «παράδοξα» τα οποία θα συναντήσει ο επισκέπτης αυτής της πινακοθήκης: ο Έντβαρτ Μουνκ λάτρευε τα σκυλιά, αλλά είχε έντονες διαμάχες με έναν γείτονά του, με αφορμή έναν σκύλο, τον Ρόλε, που ήταν στη διπλανή αυλή. Ο Μουνκ απαθανάτισε τον Ρόλε σε πάμπολλες λιθογραφίες και σκίτσα.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε γνωστή και εύκολα προσβάσιμη την τέχνη του Μουνκ σε όσο το δυνατόν περισσότερους», τόνισε ο Magne Bruteig «και μιας και η πλειονότητα των σκίτσων δεν είχε παρουσιαστεί σε έκθεση ή σε κανενός είδους έκδοση, είχε πολύ μεγάλη σημασία για μας να αποκαλύψουμε αυτόν τον «κρυμμένο θησαυρό»».

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να «ξεφυλλίσει» τον κατάλογο «Edvard Munch’s Drawings», μέσω του ιστότοπου του Munch Museum.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Βασίλης Τσεκούρας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...