ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

Μια "δραματική και εξαιρετική" ανακάλυψη από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.


Όταν τελικά έπρεπε να πείσει τον εαυτό του να δραπετεύσει, η κατάσταση και το περιβάλλον γύρω  του είχε καταρρεύσει. Η βροχή της τέφρας είχε σπάσει τις στέγες, προκαλώντας την κατάρρευση των σπιτιών. Στο δρομάκι είχαν ήδη πέσει αντικείμενα  σε ύψος δύο μέτρων, ο  φτωχός πρέπει να έχει δοκιμάσει τα πάντα για όλα. Αλλά δεν πήγε μακριά, μερικά βήματα έκανε πίσω του και πρέπει να άκουσε έναν βουβό και τεράστιο θόρυβο. 

Ποιος ξέρει, ίσως δεν μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό να γυρίσει και να κοιτάξει. Για μια στιγμή έγινε αυτό και τότε δεν υπήρξε διαφυγή. Το πυρακτωμένο σύννεφο τον περιβάλλει και ένας τεράστιος ογκόλιθος τον χτύπησε στο άνω μέρος του σώματος, στην προτομή, πιθανότατα παίρνοντας το κεφάλι του μακριά.

Ανασκαφείς του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας ανακοίνωσαν μια δραματική νέα ανακάλυψη, τον σκελετό ενός ανθρώπου που συνθλίβεται από μια τεράστια πέτρα προσπαθώντας να φύγει από την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιου το 79 μ.Χ.


 "Τον Βρήκαμε σε μια διεύρυνση του δρόμου όπου ίσως υπήρχε ένα σιντριβάνι - λέει ο ανασκαφέας, μια γωνιά του δρόμου που ακόμα καλύπτεται από ένα καλό επίπεδο πυροπλαστικής στρώσης".

 Κατά τη διάρκεια των αιώνων η γη είχε μερικώς καταρρεύσει σε αυτό το μέρος, οπότε δεν ήταν δυνατή η αναδόμηση των χαρακτηριστικών της χρησιμοποιώντας την τεχνική του γύψου.


Τα πόδια ενός σκελετού αναδύονται από το έδαφος κάτω από ένα μεγάλο βράχο που πιστεύεται ότι έχει συνθλίψει το άνω μέρος του σώματος του θύματος κατά τη διάρκεια της έκρηξης του όρους του ηφαιστείου Βεζούβιου το 79 μ.Χ., ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία πόλη Πομπηία, κοντά στη Νάπολη, Ο σκελετός βρέθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών και πιστεύεται ότι ήταν 35χρονος άντρας που χτυπήθηκε από ένα πυροκλαστικό σύννεφο κατά τη διάρκεια της έκρηξης

Οι υπεύθυνοι των ανασκαφών της Πομπηίας δημοσίευσαν μια φωτογραφία που δείχνει τον σκελετό που προεξέχει από ένα μεγάλο πέτρινο τεμάχιο, το οποίο μπορεί να ήταν δομικό μέλος κατασκευής ή βράχος εκτοξευμένος από την έκρηξη και που "βυθίστηκε βίαια στο σημείο προερχόμενο από το ηφαιστειακό σύννεφο".


Ο φτωχός αυτός τύπος πρέπει να έχει  παραμείνει εκεί διότι η  κνήμη του, σημείωσε η ανθρωπολόγος Βαλέρια Amoretti, παρουσιάζει ίχνη - ακόμη και μετά από δύο χιλιάδες χρόνια από  μια σοβαρή λοίμωξη των οστών που ήταν αιτία για πρόκληση  μεγάλου πόνου και δύσκολο για κάποιον περπατώντας να ξεφύγει ...

Το θύμα, που ήταν άνω των 30 ετών, είχε θρυμματίσει τον θώρακα του. Οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν το κεφάλι του θύματος.


Η ανθρωπολόγος Valeria Amoretti εργάζεται με ένα πινέλο πάνω σε ένα σκελετό ενός θύματος της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Οι υπάλληλοι και υπεύθυνοι της ανασκαφής δήλωσαν ότι ο άνθρωπος υπέστη μόλυνση της κνήμης, η οποία μπορεί να έχει προκαλέσει δυσκολίες στο βάδισμα, εμποδίζοντας τη διαφυγή του....!


Η ανθρωπολόγος Valeria Amoretti εξετάζει τον σκελετό ενός θύματος της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.,
Ο γενικός διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου, Massimo Osanna, το ονόμασε "ένα εξαιρετικό εύρημα", το οποίο συμβάλλει σε μια καλύτερη εικόνα της ιστορίας και του πολιτισμού της εποχής.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...