ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019

Θάλεια Φλωρά-Καραβία – Σοφία Λασκαρίδου: 113 χρόνια μετά…


Δύο Ελληνίδες πρωτοπόρους της Νεοελληνικής Τέχνης, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το ελληνικό κοινό 113 χρόνια μετά την πρώτη τους συνέκθεση στον «Παρνασσό». Πρόκειται για τη Θάλεια Φλωρά-Καραβία και Σοφία Λασκαρίδου που έργα τους «ξανασυναντώνται» μετά το 1906 αυτή τη φορά στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η έκθεση διαρκεί από τις 5 Φεβρουαρίου ως τις 7 Μαρτίου.Θάλεια Φλωρά-Καραβία – Βόσπορος

Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Βένια Παστάκα, «και οι δύο ζωγράφοι το 1906 έχαιραν ήδη καλής φήμης στην αθηναϊκή κοινωνία. Από τη μια πλευρά η Σοφία Λασκαρίδου, χαρακτηριζόταν ως επιτυχημένη ζωγράφος ιμπρεσιονίστ με σπουδές σε Αθήνα, Παρίσι και Μόναχο, ενώ τύγχανε του θαυμασμού των συναδέλφων της ως η γυναίκα που πέτυχε με δική της παρέμβαση την ισότιμη φοίτηση των γυναικών στη Σχολή Καλών Τεχνών. Από την άλλη, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, έχοντας σπουδάσει στο Μόναχο δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους – όπως οι Νικόλαος Γύζης και Γεώργιος Ιακωβίδης  είχε ήδη σημαντικό αγοραστικό κοινό στην Κωνσταντινούπολη και είχε κάνει αίσθηση με την ζωγραφική της συμμετέχοντας σε εκθέσεις στην Αθήνα από το 1897».


Η Σοφία Λασκαρίδου απο την Θάλεια Φλωρά-ΚαραβίαΘάλεια Φλωρά-Καραβία – Αυτοπροσωπογραφία μπροστά στον καθρέπτη ζωγραφίζοντας τον Γρηγόρη Φλωρά

Αν και προμετωπίδα της παρούσας έκθεσης είναι η αυθεντική αφίσα του «Παρνασσού», στόχος δεν είναι φυσικά η πιστή αναβίωση της έκθεσης, αλλά του κλίματος της έκθεσης του 1906 και η ανάδειξη της σημασίας του έργου των δύο ζωγράφων στο ελληνικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 48 έργα της Σοφίας Λασκαρίδου και 35 της Θάλειας Φλωρά Καραβία απ’ όλη την περίοδο της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας. Τα έργα χωρίζονται σε προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, νεκρές φύσεις, σπουδές γυμνού, συμβολιστικές και ηθογραφικές σκηνές. Εκτός από το «Μπιζάνι» της Θάλειας Φλωρά–Καραβία που ανήκει στη συλλογή της Εθνικής Ασφαλιστικής, όλα τα υπόλοιπα έργα της έκθεσης προέρχονται από απογόνους των δύο ζωγράφων και από συλλέκτες, ενώ ορισμένα εξ αυτών παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Σοφία Λασκαρίδου – Πορταριά Πηλίου


Αρχική εικόνα: Σοφία Λασκαρίδου – Δείπνο ψαράδων στην Βρετάνη

ΣΤΟArt Κοραή, Στοά Κοραή 4 (εντός της στοάς), Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου
Διάρκεια έκθεσης: 5 Φεβρουαρίου – 9 Μαρτίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-20.00 Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Τηλ: 210 3252352 – www.stoart.gr


Θάλεια Φλωρά Καραβία

Θάλεια Φλωρά Καραβία – Ημιονηγοί, Φιλιππίας, 12 Ιανουαρίου 1913, μολυβι σε χαρτί, 25,5×34,5 εκ

Η Θάλεια Φλωρά Καραβία κληροδότησε στην ελληνική τέχνη ένα  πολύτιμο και μεγάλο σε όγκο έργο. Σπούδασε ζωγραφική στο Μόναχο, κοντά στο Γύζη και τον Ιακωβίδη, και κατόπιν στο Παρίσι. Γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1871 αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη όπου φοίτησε στο Ζάππειο παρθεναγωγείο. Από το 1907 και για περισσότερα από τριάντα χρόνια, έζησε στην Αλεξάνδρεια όπου παντρεύτηκε το Νίκο Καραβία, εκδότη της ελληνικής εφημερίδας «Εφημερίς». Στην Αλεξάνδρεια ίδρυσε σχολή ζωγραφικής, με σημαντική απήχηση στην  ελληνική παροικία της πόλης.


Θάλεια Φλωρά Καραβία – Η κα Μ. Παρασκευά, Πρέβεζα, 2 Φεβρουαρίου 1913, μολύβι σε χαρτί, 27,3×21,6 εκ

Κατά την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων, ακολούθησε τον Ελληνικό Στρατό ως ανταποκρίτρια της «Εφημερίδας» και απεικόνισε πάμπολλα πολεμικά στιγμιότυπα σε σχέδια με κάρβουνο, κιμωλία και παστέλ. Ακολούθησε επίσης τον Ελληνικό Στρατό στη Μικρά Ασία (1918–1922) αλλά και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940–1941.
Πέθανε στην Αθήνα το 1960.


Σοφία Λασκαρίδη

Σοφία Λασκαρίδου –  Η κυρία με το μουαρέ, περ. 1912-1914, λάδι σε μουσαμά, 79×64 εκ

Η Σοφία Λασκαρίδη υπήρξε μια δυναμική γυναίκα. Με επίμονες παρεμβάσεις στο βασιλιά Γεώργιο Α’ εισήχθη στο Σχολείο Καλών Τεχνών της Αθήνας και άνοιξε το δρόμο για τη φοίτηση των γυναικών στη Σχολή. Είχε δασκάλους το Νικηφόρο Λύτρα και Γεώργιο Ιακωβίδη. Επίσης φοίτησε στο Παρίσι, στην Académie Julian, με δασκάλους τους B. Constant και J. P. Laurens. Τη ζωή της σημάδεψε η σχέση της με τον ποιητή Περικλή Γιαννόπουλο που αυτοκτόνησε στα 39 του. Η Σοφία Λασκαρίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1897 και πέθανε το 1965.

Το σπίτι όπου μεγάλωσε στην Καλλιθέα, το οποίο έχτισαν οι γονείς της με βάση τα σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ, στεγάζει σήμερα τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας.


Σοφία Λασκαρίδη – Δειλινό 1902Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...