ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

10 παράξενα κεχριμπαρένια απολιθώματα

Τι είναι τα Κεχριμπαρένια απολιθώματα; Μοιάζουν με  κάψουλες του χρόνου που διατηρούν τις τριδιάστατες δομές των ζώων, των φυτών και άλλων ενδιαφέρων προϊστορικών πλασμάτων. Ωστόσο, οι παλαιοντολόγοι σπάνια συναντούν κάποια παράξενα παραδείγματα και σκηνές.

Τα συμβατικά απολιθώματα μπορούν να μας διδάξουν πολλά για το παρελθόν, με τα είδη που περιέχουν και των οποίων το περίγραμμα είναι φτωχό. αλλά αυτά τα απολιθώματα δεν είναι αρκετά ενεργητικά, κάθε άλλο, ακίνητα και στατικά είναι αλλά τα κεχριμπαρένια απολιθώματα είναι γεμάτα από κάθε είδους δρώμενο ή «ζωντανό» αποτύπωμα. Παρά τα εκατομμύρια χρόνια που έχουν περάσει, τα πράγματα που περιέχουν εξακολουθούν να φαίνονται πράγματι ζωντανά. Και επειδή πολλά πλάσματα παγιδεύονται κατά λάθος σε ρητίνη δέντρων και διατηρούνται σε κεχριμπάρι, οι τελικές κινήσεις και καταστάσεις αυτών των πλασμάτων είναι συχνά εμφανείς.

Εδώ είναι μερικά από τα ασυνήθιστα κεχριμπαρένια απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν με την πάροδο των ετών:


10- Αρχαίες μύγες πιασμένες σε ρητίνη

Μύγες ζευγαρώνουν και  βρέθηκαν σε κεχριμπάρι 41 εκατομμυρίων ετών.

Αυστραλία Ένα ζευγάρι μύγες με μακριά πόδια ( Dolichopodidae ), περίπου 41 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά τη Ύστερη Μέση στο  Ηώκαινο που  είναι γεωλογική εποχή η οποία διήρκησε από 56 έως 33,9 εκατομμύρια χρόνια πριν και είναι η δεύτερη εποχή της Παλαιογενούς περιόδου του Καινοζωικού αιώνα. Το Ηώκαινο βρίσκεται χρονικά ανάμεσα στο Παλαιόκαινο και το Ολιγόκαινο. Εξαιλίσεται το δρώμενο πριν μια σταγόνα από ρητίνη ξύλου χαλάσει την «ατμόσφαιρα». Δεδομένου ότι τα περισσότερα κεχριμπαρένια απολιθώματα έχουν βρεθεί στο Βόρειο Ημισφαίριο, οι παλαιοντόλογοι πιστεύουν ότι αυτό το δείγμα είναι το πρώτο παράδειγμα «συμπεριφοράς κατάψυξης» στο αυστραλιανό ρεκόρ απολιθωμάτων.

 

9- Ένα άσχημο (ή χαριτωμένο) έντομο παγιδευμένο σε κεχριμπάρι 

Το παράξενο έντομο που βρίσκεται σε κεχριμπάρι: Aethiocarenus burmanicus.

Το 2017, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο είδος εντόμου που ονομάζεται Aethiocarenus burmanicus, το οποίο βρέθηκε στο κεχριμπάρι της Βιρμανίας (Myanmar) 100 εκατομμυρίων ετών . Αυτό το πλάσμα κρητιδικής περιόδου Εμφανίζει χαρακτηριστικά που προηγουμένως δεν ήταν εμφανή σε οποιοδήποτε έντομο, όπως ένα τριγωνικό κεφάλι, φουσκωτά μάτια και αδένες στο λαιμό. Οι παλαιοντολόγοι που δούλευαν στο δείγμα πίστευαν ότι αντιμετώπισαν ένα μάλλον άσχημο έντομο, αν και δεν το παραδέχτηκαν.

 

8 Πείτε Γεια σε «Χοίρο » της μούχλας

«Χοίρος» μούχλας σε κεχριμπάρι ορατό με τη βοήθεια μικροσκοπίου.

Το κεχριμπάρι μπορεί επίσης να φιλοξενήσει οντότητες σε μικροκλίμακα, όπως και αυτά τα περίεργα «γουρούνια». Αυτά τα μικροσκοπικά ζώα, που ανακαλύφθηκαν μόλις πέρυσι, θυμίζουν tardigrades που μερικές φορές ονομάζονται "αρκούδες νερού". Αυτά τα μικροασπόνδυλα του Cenozoic Time...Ο Καινοζωικός αιώνας είναι ο γεωλογικός αιώνας στον οποίο ανήκει η σημερινή εποχή. Είναι ο πιο πρόσφατος από τους τρεις αιώνες του φανεροζωικού μεγααιώνα καλύπτοντας τη χρονική περίοδο από 66 εκατομμύρια χρόνια πριν μέχρι σήμερα. βρέθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία και ήταν παγιδευμένα προ  30 εκατομμυρίων ετών. Τα πλάσματα ονομάστηκαν «χοίροι» μούχλας λόγω της εμφάνισης λίπους και της διατροφής τους της βαριάς μούχλας.

 

7- Διπλός κίνδυνος για ένα τσιμπούρι στον ιστό της αράχνης

Κάτω και πάνω όψη του κροτώνου (τσιμπούρι)  που καλύπτεται με ιστό αράχνης και ρητίνη

Σε μια δυσοίωνη ημέρα της Κρητιδικής Περιόδου, ένα ατυχές τσιμπούρι πιάστηκε σε έναν ιστό αράχνης. Στη συνέχεια, παγιδεύτηκε σε μια κολλώδη σταγόνα από ρητίνη ξύλου. Για το τσιμπούρι, φαινόταν,  ότι ήταν πράγματι στην άτυχη μέρα του. αλλά, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανακάλυψη "τεκμηρίωσε αυτή τη συγκεκριμένη αλληλεπίδραση μεταξύ κροτώνων και αραχνών για πρώτη φορά στο αρχείο απολιθωμάτων."

 

6 Έντομα που μοιάζουν με ψείρες σέρνονται ανάμεσα σε φτερά δεινοσαύρων

Ο φραγμός του μεσόφυτου μπλέκεται στα φτερά δεινοσαύρων.

Μια μελέτη που διεξήχθη πέρυσι παρείχε πληροφορίες σχετικά με το φράγμα του Μεσοφθέρα , ένα έντομο που μοιάζει με ψείρα, με ένα κομμάτι κεχριμπάρι που περιέχει φτερά δεινοσαύρων. Έδειξε ότι υπήρξε σημαντική ζημιά στα φτερά από αυτά τα έντομα που μπορούσαν να σέρνονται μεταξύ των φτερών και που είχαν πέσει στη ρητίνη του δέντρου. στην πραγματικότητα ζούσαν ως παράσιτα στους ξενιστές τους. Αυτό το κομμάτι κεχριμπάρι βρέθηκε στη Μιανμάρ και χρονολογείται πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια.

 

5- Το σκαθάρι ελικόπτερο που θέλει να ζευγαρώσει παίρνει μια ελκυστική στάση στο άπειρο

Τα μπροστινά χέρια και τα πίσω πόδια που μοιάζουν με κάψουλα που χρησιμοποιούνται από το αρσενικό «σκαθάρι ελικόπτερο» για να εντυπωσιάσουν το αντίθετο φύλο, είναι αξιοσημείωτα.

Αυτό το αρσενικό σκαθάρι ελικόπτερο, παγιδευμένο σε κεχριμπάρι Βιρμανίας 100 εκατομμυρίων ετών, προσπαθούσε να ξυπνήσει τη θηλυκιά,  ενώ η φύση είχε εντελώς διαφορετικά σχέδια. Έλαβε ένα ιδιαίτερο σχήμα που οι επιστήμονες θεωρούν ως παράδειγμα μιας εξαιρετικά ακραίας σεξουαλικής εικόνας, στην οποία το σκαθάρι μπορεί με υπερηφάνεια να δείξει τα υπερβολικά αντιβράχια και τα πίσω πόδια του.


4- Ένα αρκετά ορθό πέος

Πάνω: Αράχνη με μακριά πόδια με το βέλος στο πέος. Κάτω: Γκρο πλαν άποψη του πλήρως όρθιου πέους.

Αράχνες με μακριά πόδια... Όπως αποκάλυψε αυτό το κρητιδικό κεχριμπαρένιο σφαιρίδιο το 2016, οπλίστηκε με άλλους τρόπους εκτός από τις μεγάλες επεκτάσεις σώματος. Αυτό που μας έμαθε η ανακάλυψη αυτού του κεχριμπαριού είναι : «Αυτό το αρχαίο πλάσμα, όταν πέθανε, ήταν σε κατάσταση σεξουαλικής διέγερσης και πιθανότατα ήταν κοντά σε μια θηλυκιά. Ο καθένας μπορεί να μαντέψει πώς έχασε μια πιθανή πιθανότητα σύντηξης και μετατράπηκε σε παλαιοντολογικό αντικείμενο. Ίσως εν μέσω αυτού του σεξουαλικού ενθουσιασμού, έπεσε στη ρητίνη. Εναλλακτικά, η αρσενική αράχνη με μακριά πόδια μπορεί να έχει πέσει σε ρητίνη ξύλου ενώ κάνει τις καθημερινές της δουλειές. Σε αυτήν την περίπτωση, η αρτηριακή του πίεση αυξήθηκε και ξαφνικά τέντωσε το πέος του. "Το πέος αυτού του εντόμου ήταν τόσο μοναδικό στο σχήμα του που οι επιστήμονες έπρεπε να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα οικογένεια "αραχνοειδών" και ένα νέο είδος που ονομάζεται Halitherses grimaldii. «Αυτή η ανακάλυψη είναι η πρώτη καταγραφή του αρσενικού οργάνου ζευγαρώματος που διατηρείται από κεχριμπάρι από τη φύση και η κύρια σημασία της ανακάλυψης προέρχεται από το δείγμα που χρονολογείται πριν από 99 εκατομμύρια χρόνια».

 

3- Ένα γεύμα κόπηκε στην μέση: Μια αράχνη προσπαθεί να σκοτώσει μια σφήκα

Μια αράχνη επιτέθηκε στη σφήκα  παράσιτο

Αυτό το απολίθωμα μπορεί να είναι το αγαπημένο όλων, τόσο για τη δραματική φύση της σκηνής που περιέχει όσο και για την εξαιρετική συντήρησή του. Αποδεικνύεται ότι η ρητίνη ρέει ξαφνικά πάνω από τους δύο οργανισμούς, καθώς η αράχνη επρόκειτο να κομματιάσει την παρασιτική σφήκα που πιθανότατα προσπαθούσε να αρπάξει τα αυγά της. Αυτό το κομμάτι κεχριμπάρι, το οποίο τεκμηριώνει τη στιγμή επίθεσης μιας αράχνης για πρώτη φορά, βρέθηκε στη Μιανμάρ και χρονολογείται από 97 εκατομμύρια έως 110 εκατομμύρια χρόνια πριν, έως την Ύστερη Κρητιδική Περίοδο.

 

2- Δραστηριότητα των ακάρεων στο μυρμήγκι

Ένα  ακάρεο είναι σταθερά προσαρτημένο στο κεφάλι του μυρμηγκιού.  / Μουσείο Naturkunde, Βερολίνο

Χρονολογείται πριν από περίπου 44-49 εκατομμύρια χρόνια, αυτό το κεχριμπάρι είναι το παλαιότερο παράδειγμα ακάρεων που επιτίθεται στον οικοδεσπότη του. Τα ακάρεα του τότε, μοιάζουν με τα ακάρεα που ζουν σήμερα. Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι "το ακάρεο δεν επιτίθεται στο μυρμήγκι, αλλά αντ 'αυτού χρησιμοποιεί το μυρμήγκι ως παράσιτο."

 

1 - ένας μικροκοπικός δεινόσαυρος που είναι στην πραγματικότητα μια σαύρα

Ένα κρανίο διατηρείται σε κεχριμπάρι Βιρμανίας 99 εκατομμυρίων ετών.

Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά αυτό το αξιοσημείωτο απολιθωμένο κεχριμπάρι, το κεχριμπάρι θεωρήθηκε ότι περιέχει τον μικρότερο δεινόσαυρο (περισσότερο από ένα πλάσμα που μοιάζει με κολίβριο ) στην απολιθωμένη αυτή κατάσταση. Αλλά η επανεκτίμηση του απολιθώματος, μαζί με νέα στοιχεία που βρέθηκαν, ανάγκασε τους επιστήμονες να επανεξετάσουν το απολίθωμα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μικροσκοπικό κρανίο πιθανότατα ανήκε σε μια σαύρα. Ανεξάρτητα, αυτό το δείγμα είναι αρκετά ενδιαφέρον.

 

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

https://ellinondiktyo.blogspot.com/2020/11/10.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...