ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

Διατροφή και δίαιτα στους αρχαίους – Μαρούλι για δροσισμό, ρόκα για θέρμανση

Σκηνή συμποσίου από την Οικία των Αγνών Εραστών, Πομπηία, 2ος μ.Χ. αιώνας

Γράφει η Μαρία Θερμού

Όσοι θέλουν να χάσουν βάρος, έγραφε ο Ιπποκράτης, θα πρέπει να δοκιμάσουν την άσκηση με άδειο στομάχι πριν από το φαγητό (αυτό που σήμερα ονομάζουμε καρδιοαναπνευστική άσκηση νηστείας).

Η κοτόσουπα «χορηγείται πολύ συχνά σε άτομα με κακή υγεία για να τους επαναφέρει», όπως έγραφε ο Διοσκουρίδης, πατέρας της Φαρμακολογίας. Ενώ η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος (ειδικά βοδινού) θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο, σύμφωνα με τον ρωμαίο γιατρό του 2ου αιώνα μ.Χ. Γαληνό.

Πριν από τις οδηγίες και τις δίαιτες, που δίνονται στην σύγχρονη εποχή με κάθε τρόπο –από το Instagram ως τις δίαιτες που βασίζονται στο DNA – οι έλληνες και οι ρωμαίοι γιατροί, εμμονικοί με τις συμβουλές για σωστή διατροφή, την χρησιμοποιούσαν ως την κύρια μορφή υγειονομικής περίθαλψης. Από γεύματα γεμάτα πρωτεΐνη μέχρι τα οφέλη της φακής αίφνης, και της διαλειμματικής νηστείας, ο κλασικός κόσμος είχε ισχυρές απόψεις για τους τρόπους, που πρέπει να μετέρχεται ο άνθρωπος για να παραμένει υγιής. Και το εκπληκτικό είναι, ότι οι συμβουλές τους -κάποιες τουλάχιστον από αυτές- φαίνονται σύγχρονες και αξιοσημείωτα λογικές.

Ζύμωμα ψωμιού από γυναίκες, στην Θήβα του 6ου π.Χ αιώνα

«Το πιο σημαντικό από όλα είναι, ότι όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να είναι εξοικειωμένοι με τη φύση του σώματός τους», όπως επισήμανε ο ρωμαίος συγγραφέας Κέλσος. Κατά τον ίδιο οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιο είδος σωματικής αδυναμίας και είτε έχουν την τάση να παίρνουν βάρος είτε δυσκολεύονται να το διατηρήσουν, είτε πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή το αντίθετο, το φαγητό περνάει κατευθείαν από τον οργανισμό τους αλλά «όποιο μέρος είναι το πιο προβληματικό θα πρέπει πάντα να λαμβάνει την μεγαλύτερη προσοχή», όπως συμβούλευε . Με ζητούμενο, την ανάλογη προσαρμογή της διατροφής.

Η ισορροπία των χυμών

Οι απόψεις των αρχαίων για την διατροφή πήγαιναν πολύ πίσω στο χρόνο βασιζόμενες σε παλαιότερες ακόμη θεωρίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του σώματος. Οι περισσότεροι γιατροί της αρχαιότητας πίστευαν, ότι όλα τα σώματα υπάρχουν σε ένα φάσμα ζεστού, κρύου, υγρού και ξηρού. Από την εποχή του Γαληνού μάλιστα θεωρούσαν, ότι αυτές οι ιδιότητες αντιστοιχούν σε χυμούς (ή ουσίες) στο σώμα. Δηλαδή, το αίμα ήταν ζεστό και υγρό, το φλέγμα ήταν κρύο και υγρό, η μαύρη χολή ήταν κρύα και ξηρή και η κίτρινη χολή ήταν ζεστή και ξηρή.

Αρχαίο ρωμαϊκό ψηφιδωτό νεκρής φύσης με ψάρια και λαχανικά, 2ος μ.Χ. αιώνας

Τι συνέβαινε όμως, αν υπήρχε ανεπάρκεια ή περίσσεια μιας από αυτές τις ουσίες; Πολύ απλά αυτό θα οδηγούσε σε πόνο και ασθένεια, όπως πιστευόταν ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη. Όσο για τον τρόπο ρύθμισης αυτής της ανωμαλίας, κύρια οδηγία ήταν η άσκηση, η οποία θα θέρμαινε το σώμα και η διατροφή, που ανάλογα με τις ουσίες μπορούσε είτε να ψύξει είτε να θερμάνει το σώμα από μέσα.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://ellas2.wordpress.com/2025/06/06/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%af%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bc%ce%b1/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...