ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026

Λεωνίδας Μιχαλάκος – Κήπος Περίκλειστος: Έκθεση στο Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού

Στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού εγκαινιάζεται η έκθεση «Κήπος Περίκλειστος» με έργα του εικαστικού Λεωνίδα Μιχαλάκου.

Ο Λεωνίδας Μιχαλάκος στη νέα του ατομική έκθεση «Κήπος Περίκλειστος» παρουσιάζει δεκατρία ζωγραφικά έργα μικρών διαστάσεων και δύο γλυπτά.

Η μοναδικότητα και η σπανιότητα αυτών των έργων συνίστανται στα εξής στοιχεία: Την θεματογραφία, τα υλικά και την τεχνική.

Παλιά ξύλα που ο Λεωνίδας Μιχαλάκος συλλέγει με σπουδή και ευλάβεια, γίνονται η βάση, ο καμβάς πάνω στον οποίο δημιουργούνται περίτεχνα παλίμψηστα μνήμης και ιστορίας, τα οποία παραπέμπουν στις τοιχογραφίες και τα δάπεδα των βυζαντινών ναών της Μάνης.

Ο τίτλος της έκθεσης διόλου τυχαίος. Στο σύνολο τους τα έργα που παρουσιάζει ο Λεωνίδας Μιχαλάκος συνθέτουν έναν μαγικό – ονειρικό κήπο που περικλείει αιώνες παράδοσης και ιστορίας.

Αλλά και το κάθε έργο ξεχωριστά είναι ένας μικρός κήπος που περικλείεται από περίτεχνα σύμβολα ή από στίχους μανιάτικων μοιρολογιών γραμμένων στην βυζαντινή γραφή.

Το παραλληλόγραμμο σχήμα το οποίο ενυπάρχει στο κέντρο των έργων μέσα στο οποίο εξελίσσεται ο «κήπος», περιβάλλεται από μαιάνδρους, οδοντωτές ταινίες, καφασωτά, υπέρθυρα, και άλλα στοιχεία που συναντά κανείς στους αναγραφόμενους ναούς.

Το κάθε έργο ένα σπουδαίο ντοκουμέντο που περιγράφει μοναδικά την άρρηκτη σχέση και τη συνέχεια του χώρου και του χρόνου. Του χώρου στον οποίο δημιουργήθηκαν – τη Μάνη – και του χρόνου που πέρασε από την εποχή της αρχαιότητας μέχρι σήμερα.

Αφετηρία αυτών των έργων είναι οι περίφημοι βυζαντινοί ναοί της Μάνης. Ο Λεωνίδας Μιχαλάκος εμπνέεται από την περιήγηση του σε αυτούς.


Συλλέκτης αναμνήσεων και υλικών ο καλλιτέχνης αναζητά τα παλιά ξύλα του σε αναπαλαιώσεις παλιών σπιτιών ή στα σκουπίδια που έχει πεταχτεί μια παλιά κασέλα και στη συνέχεια τα «σμίγει» με μοναδική μαεστρία με τα άλλα πολύτιμα υλικά του, χρυσό αργυρό και αυγοτέμπερα για να δημιουργήσει μικρά αριστουργήματα που το κάθε ένα από αυτά αφηγείται με λυρισμό τη δική του ιστορία.

Τα μαθήματα παλαιογραφίας στη διάρκεια των οποίων ο καλλιτέχνης εντρύφησε και έμαθε να ερμηνεύει τη βυζαντινή γραφή, τον ώθησαν να ενσωματώσει στα έργα του στίχους από μανιάτικα μοιρολόγια γραμμένους με τη βυζαντινή τεχνοτροπία.

Όταν ξεκίνησε δεν ήξερε που θα βρει τα ειδικά χαρτιά και τις πένες που χρειάζεται γι’ αυτό. Εξερευνητής της ιστορίας και της τέχνης, ταπεινός «προσκυνητής» των βυζαντινών ναών της Μάνης, ξεκίνησε από το «μηδέν» για να διεκπεραιώσει το έργο του. Να δώσει καλλιτεχνική μορφή στο όραμα του.

Στη διάρκεια αυτής της μεγάλης διαδρομής έμεινε πιστός σε δύο στόχους: Να παραμείνει αληθινός και να εξελίσσει διαρκώς την τέχνη και την τεχνική του.

Τα έργα που θα δούμε στην έκθεση «Κήπος Περίκλειστος» είναι σύγχρονα πολυδιάστατα μνημεία μιας μακραίωνης παράδοσης και χιλιάδων χρόνων ιστορίας. Έχουν εικόνα, «ήχο» και οσμή.

Περιηγούμενος ο θεατής στην έκθεση θα «ακούσει» τις ιστορίες που αφηγούνται τα μανιάτικα μοιρολόγια που περιγράφουν γλαφυρά πώς θα είναι η ζωή στο επέκεινα. Πώς είναι οι «παραδείσιοι» κήποι. Θα αισθανθεί την μυρωδιά του παλιού ξύλου και του λιβανιού από τους βυζαντινούς ναούς. Θα δει εικόνες μοναδικής αισθητικής και ομορφιάς δημιουργημένες με μεράκι, ζήλο και δέος από τον Λεωνίδα Μιχαλάκο. Θα ζήσει ξανά τους θρύλους και τους μύθους της Μάνης και του Βυζαντίου.


Για τη συνέχεια εδώ:

https://www.culturenow.gr/leonidas-mixalakos-kipos-perikleistos-ekthesi-sto-idryma-aggeloy-litos-katakoyzinoy/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...