ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ο Κυνικός στο Κοιμητήριο των πεσόντων της Τρόϊκας

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Οι Έλληνες, κοράκι, είναι παράξενα πλάσματα.
Πολλοί, δεν θυμούνται ούτε τι έφαγαν χθες, ούτε που τους οδήγησαν οι ψεύτες πολιτικοί, τους οποίους είναι έτοιμοι να ξαναψηφίσουν.  Αλλά από την άλλη δεν ξεχνούν ποτέ, έχοντας επιλεκτική μνήμη καμήλας, ότι αλληλοσφάζονταν πριν από εβδομήντα χρόνια και είναι πρόθυμοι να το ξανακάνουν, για να ευχαριστήσουν τους δυνάστες τους.
Φοβούνται τώρα, μήπως χάσουν το ευρώ και ψάχνουν με αγωνία τα πόδια τους, για να βεβαιωθούν πως οι αλυσίδες είναι ακόμη στη θέση τους, μη τυχόν και γίνουν ελεύθεροι!

Και τι να την κάνουν την ελευθερία τους, χωρίς ευρώ, αφού αυτή δεν τρώγεται; Πληρώνουν με την ελευθερία τους τον ΕΝΦΙΑ; Όχι! Άσχετα, βέβαια, ότι με την ελευθερία απλά θα τον καταργούσαν! Πληρώνουν για το χάι γκάτζετ κινητό τους, για ένα σαββατοκύριακο στη Μύκονο, ή για να πάνε στον Μαζωνάκη; Όχι!!
Τι να την κάνουν, λοιπόν, την ελευθερία, αν πρόκειται να στερηθούν όλα αυτά, τα τόσο «σημαντικά»;; Έχουν ξεχάσει πλέον, πως κάποτε είχαν μια ελεύθερη πατρίδα. Φοβισμένοι καθώς είναι, ζουν τώρα με την αγωνία της φτώχειας και επιθυμούν παράφρονα τα δεσμά τους ψηφίζοντας τους δεσμώτες τους!

Ξεχνούν και αυτούς εδώ, τους φουκαράδες! Τους 7.000 αδικοχαμένους, τα θύματα της κρίσης. Τις «παράπλευρες απώλειες» ενός ακήρυκτου πολέμου, ενάντια στην αξιοπρέπεια της ζωής και στην ελευθερία της ύπαρξης. Δεκάρα δε δίνουν! Ο εαυτούλης τους να είναι καλά και οι άλλοι, οι αδύναμοι, ας ψοφήσουν! Το κοπάδι πρέπει να προχωρήσει και οι λύκοι που το οδηγούν, πεινούν!

Όμως, όλοι αυτοί, που ακόμα ψηφίζουν και υποστηρίζουν τους αληθινά υπεύθυνους για αυτούς τους θανάτους, πρέπει να γνωρίζουν, ότι εν γνώση, ή εν αγνοία τους, γίνονται συνεργοί μιας απάνθρωπης γενοκτονίας. Είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που θα ψηφίσουν, αφού με τη βούληση και με την ψήφο τους, θα γεμίσουν με σφαίρες τα όπλα των τοκογλύφων και του Βερολίνου. Να είναι σίγουροι, πως θα είναι τα δικά τους χέρια και όχι άλλων, που θα σπρώξουν τον επόμενο συμπατριώτη τους από ένα μπαλκόνι!

Πιστεύουν κοράκι, οι αφελείς, πως αυτοί θα γλιτώσουν. Αλλά δεν ακούν τον γκασμά που σκάβει έναν καινούργιο λάκκο! Μόνο, που αυτή τη φορά, ίσως να είναι και ο δικός τους!

Σχέδιο: Μελάνι-χαρτί
Γ.Γ.Γ


2 σχόλια:

  1. Καλημέρα αγαπητέ φίλε Γεράσιμε,

    Πόσο εύστοχο το άρθρο του Κυνικού! Πραγματικά πολλές φορές κάνω τις ίδιες σκέψεις. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο σημερινός Έλληνας μπορεί να πάθει μέχρι και κατάθλιψη αν δεν αποκτήσει το καινούργιο smartphone και ας μην έχει να φάει.

    Τόσο χαμηλά έχουμε φτάσει. Γιατί όπως έχω ξαναπεί, αυτή η κρίση είναι πρωτίστως πολιτισμική. Οι αξίες, τα ήθη, η Ορθοδοξία μας, οι παραδόσεις μας, έχουν παραμεριστεί και αυτό έχει ισχυρό αντίκτυπο στις τέχνες και σε άλλους τομείς του πολιτισμού μας που διαβρώνεται με γοργά βήματα.

    Μακάρι, όπως είχα πει να γίνει σήμερα ένα βηματάκι για την απελευθέρωση και την ανάκαμψή μας. Τουλάχιστον για να φανεί ότι θα υπάρξει κάποια ελπίδα στο μέλλον.
    Ας ψηφίσουν αυτούς που θα διαφυλάξουν την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, τους δύο πυλώνες του Έθνους. Σίγουρα βέβαια το γαλαζοπράσινο μόρφωμα ουδεμία σχέση έχει με αυτά και ευελπιστώ να αφανιστεί σύντομα.

    Σημ.: Θα λείψω για κάποιο διάστημα λόγω κωλύματος, όμως θα επανέλθω ξανά σύντομα.

    Να είστε καλά και να συνεχίσετε το πολύ σημαντικό σας έργο ακόμη και μέσα από αυτό το ιστολόγιο.

    Ευάγγελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ευάγγελε καλημέρα!

      Συμφωνώ απόλυτα για τις αιτίες της κρίσης, όπως τις περιέγραψες. Το γεγονός πως η κρίση είναι πρωτίστως πνευματική και πολιτισμική, κάνει την ανάκαμψη ακόμα δυσκολότερη, αφού προυποθέτει πολλά χρόνια, ώστε μέσω της παιδείας να θεραπευτεί το πρόβλημα. Αν ήταν μόνο οικονομική θα έφταναν ελάχιστα χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Άλλωστε πήρε χρόνια και η συστηματική πνευματική μας αποδόμηση. Από την άλλη, δεν βλέπω ποιοι θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό. Δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος υπό τις παρούσες συνθήκες. Ίσως χρειστεί πολύς πόνος για να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη μιας πνευματικής ανάνηψης ως λαός.

      Θα χαρώ να ξαναδιαβάσω σχόλιο σου, όταν με το καλό επιστρέψεις!
      Ευχαριστώ και πάλι για την επικοινωνία μας

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...