ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

Το πανέρι του πολιτικού συστήματος

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Αν μπορούσα με μια εικόνα να περιγράψω το πολιτικό μας σύστημα σε σχέση με τις εκλογές, θα έλεγα πως μοιάζει με ένα πανέρι που έχει μέσα διάφορα αντικείμενα διαφορετικού χρώματος-πολιτικής ιδεολογίας. Υπάρχουν τα εντός του πανεριού, αλλά υπάρχουν και τα εκτός. Στη δημοκρατία η επιλογή αφορά μόνο τα εντός του πανεριού αντικείμενα, από τα οποία η πλειοψηφία επιλέγει ένα, ως το καλύτερο από αυτά. Έτσι λειτουργεί το σύστημα και όλοι είναι ευχαριστημένοι, λένε, που άσκησαν το δημοκρατικό δικαίωμα της εκλογής. Δεν θα υπήρχε, βέβαια, κανένα πρόβλημα σε αυτό, αν τα αντικείμενα δεν βρίσκονταν μέσα στο πανέρι, επειδή κάποιοι τα έβαλαν.


Πόσοι, λοιπόν σκέφτονται, ότι επέλεξαν μέσα από το πανέρι κάτι, που ήταν από τα πριν επιλεγμένο, ώστε να μπορεί να επιλεχθεί; Για την ακρίβεια, όλα όσα είναι μέσα στο πανέρι είναι επιλεγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε ό,ποιο κι αν επιλεγεί, να μην έχει τελικά καμία σημασία για την εξουσία εκείνων που τα έβαλαν μέσα.  Διότι, εννοείται πως τίποτα δε μπορεί να μπει στο πανέρι του συστήματος χωρίς έγκριση και μάλιστα, όταν αυτό έχει κυβερνητική προοπτική και κάποιο ρόλο να παίξει στην πολιτική ζωή.

Έτσι, ο λαός πιστεύει πως επέλεξε ο ίδιος ένα από τα αντικείμενα, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά συνεχώς του προκύπτουν άλλα. Επιλέγει ο λαός από το πανέρι ένα λιοντάρι που θα σχίσει τα μνημόνια και αυτό του βγαίνει λαγός. Βγάζει έναν ελέφαντα πατριωτισμού και αυτός γίνεται ξαφνικά ποντίκι της νέας τάξης. Τραβάει μέσα από το πανέρι ένα ροζ κασκόλ κι αυτό μεταμορφώνεται σε πράσινη θηλιά για να τον πνίξει. Πιάνει ένα μπλε σώβρακο κι αυτό αλλάζει και γίνεται στριγκάκι με πράσινες βούλες. Και οι εκπλήξεις του πανεριού συνεχίζονται, καθώς είναι πάντα γεμάτο με καινούργια προεπιλεγμένα αντικείμενα, εφόσον και κάποια από αυτά καταστρέφονται, λόγω κακής χρήσης.

Μια λύση θα ήταν, λοιπόν, να αντικατασταθεί το πανέρι από έναν πάγκο, όπου τα αντικείμενα θα τοποθετούνται εκεί ελεύθερα και φανερά προς επιλογή και δεν θα είναι προεπιλεγμένα από άλλους….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...