ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Milo Manara - H Iστορία της Τέχνης

Την ιστορία της Τέχνης μπορεί να τη μάθει κανείς μελετώντας κάμποσους τόμους. Ο Milo Manara όμως μας δίνει την ευκαιρία να δούμε κάπως αλλιώς κάποιους από τους σπουδαιότερους πίνακες και να γνωρίσουμε μερικούς από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.Το μοντέλο του προϊστορικού καλλιτέχνη... 
Αρχαίος ζωγράφος με το μοντέλο του... 
Βυζάντιο: σέξι παραλλαγή του ψηφιδωτού της Αυτοκράτειρας ΘεοδώραςΛίπο Λίπι (1406 - 1469)

Ιταλός ζωγράφος του 15ου αιώνα ο οποίος είχε ερωτική σχέση με την Λουκρητία Μπούτι – καμία σχέση με τη γνωστή Λουκρητία.


Ραφαήλ (1483 – 1520)


Διάσημος Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας της Αναγέννησης. Ο Ραφαήλ μαζί με τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι αποτελούν την τριάδα των σπουδαιότερων καλλιτεχνών αυτής της περιόδου.


Σάντρο Μποτιτσέλι (1445 – 1510) Ακόμα ένας σημαντικός Ιταλός καλλιτέχνης της Αναγέννησης. Το πιο διάσημο έργο του φυσικά είναι η Γέννηση της Αφροδίτης.

Πάολο Βερονέζε (1528 – 1588)


Και αυτός Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης.


Τζορτζόνε (1477 – 1510)


Ιταλός ζωγράφος της ύστερης αναγέννησης. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του 16ου αιώνα, ιδρυτής της Βενετικής σχολής, καθώς και μια από τις πιο αινιγματικές μορφές στην ιστορία της ζωγραφικής. Ενα από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Κοιμωμένη Αφροδίτη.


Τισιανός (1488/1490 – 1576)
Ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της βενετσιάνικης σχολής και πιθανόν δάσκαλος και του Ελ Γκρέκο. Σε πολλά από τα έργα του τα μοντέλα του παρουσιάζονται ολόγυμνα.


Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς (1577 – 1640)


Από τους σημαντικότερους Φλαμανδούς ζωγράφους, το έργο του οποίου εντάσσεται στην περίοδο του μπαρόκ. Ενας από τους πιο διάσημους πίνακές του είναι «οι Τρεις Χάριτες».


Ρέμπραντ (1606 – 1669)


Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης του 17ου αιώνα, που σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ζωγράφων όλων των εποχών.


Αρτεμιζία Τζεντιλέσκι (1593 – 1656)


Ιταλίδα ζωγράφος του μπαρόκ, θεωρούμενη ως μία από τους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής της.


Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι (1598 – 1680)


Διακεκριμένος Ιταλός γλύπτης. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους γλύπτες του 17ου αιώνα.


Καραβάτζιο (1571 – 1610)


Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πρώτους μοντέρνους ζωγράφους, ενώ σημαντική θεωρείται η συνολική επίδρασή του στην ευρωπαϊκή ζωγραφική. Στο παρακάτω έργο ο Manara παρουσιάζει την Anna Bianchini, αγαπημένο μοντέλο του ζωγράφου.


Ντιέγο Βελάθκεθ (1599 – 1660)


Ενας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους της περιόδου του μπαρόκ που σήμερα αναγνωρίζεται ως μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες στην ιστορία της τέχνης, με σημαντική επίδραση στη ζωγραφική του 19ου αιώνα, ειδικότερα στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Αρκετοί καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο ή ο Σαλβαδόρ Νταλί, απέδωσαν φόρο τιμής στον Ισπανό ζωγράφο.


Φρανσουά Μπουσέ (1703 - 1770)


Γάλλος ζωγράφος, υπέρμαχος του ροκοκό, γνωστός για τους ειδυλλιακούς και ηδονικούς πίνακές του σε κλασικά θέματα και για τις διακοσμητικές αλληγορίες του που αντιπροσώπευαν τις τέχνες ή τα ποιμαντικά επαγγέλματα.


Φρανθίσκο Γκόγια (1746 – 1828)


Θεωρείται ο σπουδαιότερος Ισπανός καλλιτέχνης, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου. Το έργο του, που ανήκει στην περίοδο του ροκοκό και του ρομαντισμού, επηρέασε διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Μανέ, ο Πικάσο και ο Μπέικον.


Γκυστάβ Κουρμπέ (1819 – 1877)


Γάλλος ζωγράφος, μια από τις επιβλητικότερες μορφές της Γαλλικής τέχνης του 19ου αιώνα. Θεωρείται από τους πρωτεργάτες του Ρεαλισμού. Το πιο διάσημο έργο του είναι «η Καταγωγή του Κόσμου», πίνακας που δείχνει ένα αιδοίο.


Τζέιν Μόρις (1839 – 1914)


Υπήρξε μοντέλο καλλιτεχνών που ανήκαν στην «Προραφαηλιτική Αδελφότητα». Τη θεωρούσαν ως το ιδανικό της ομορφιάς.


Σερ Τζων Έβερετ Μιλαί (1829 – 1896)


Άγγλος ζωγράφος και εικονογράφος, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Βικτωριανής εποχής και ιδρυτικό μέλος (1848) της καλλιτεχνικής κίνησης στην Αγγλία, που είναι γνωστή ως «Προραφαηλιτική Αδελφότητα» (Pre-Raphaelite Brotherhood).


Σερ Λώρενς Άλμα-Τάντεμα (1836 – 1912)Ολλανδός ζωγράφος, ο οποίος απέκτησε τη βρετανική ιθαγένεια. Ανήκε στην Ακαδημαϊκή Σχολή ζωγραφικής και έδρασε στα τέλη της βικτωριανής εποχής στην Αγγλία. Υπήρξε πολύ δημοφιλής για τις εξιδανικευμένες και με εκθαμβωτικά χρώματα σκηνές του από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.


Εντουάρ Μανέ (1832 – 1883)


Γάλλος ζωγράφος. Θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της μοντέρνας τέχνης ενώ συνδέθηκε έντονα και με το κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Αποτέλεσε επιπλέον έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα. Αγαπημένο του μοντέλο υπήρξε η Victorine Louise Meurent η οποία ήταν και εκέινη ζωγράφος.


Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν (1840 - 1917)


Γάλλος γλύπτης, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα με τα έργα του. Αρνήθηκε να αγνοήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις περιέγραψε όσο καλύτερα μπόρεσε στην τέχνη του, με ρεαλισμό και δύναμη. Περιέγραψε επίσης και την ερωτική αδυναμία, με πάθος κι ομορφιά.


Σερ Έντουαρντ Μπερν – Τζόουνς (1833 – 1898)


Κορυφαίος Άγγλος ζωγράφος, σχεδιαστής και πρωτοπόρος του βιομηχανικού σχεδίου στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι πίνακες του συγκαταλέγονται στα τελευταία δείγματα ή την αποκαλούμενη «δεύτερη φάση» της προραφαηλιτικής τεχνοτροπίας.


Ωμπρευ Μπερντσλι (1872 – 1898)Αγγλος εικονογράφος και συγγραφέας ο οποίος επηρεάστηκε αρκετά από την ιαπωνική τέχνη. Στα έργα του κυριαρχεί ο ερωτισμός.


Κιταγκάουα Ουταμάρο (1753 - 1806)


Ιάπωνας ζωγράφος και ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της παραδοσιακής ξυλογραφίας ουκίγιο-ε. Είναι διάσημος για τα ερωτικά του έργα τα οποία έγιναν γνωστά στη Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Γαλλία.


Γκούσταφ Κλιμτ (1862 – 1918)Αυστριακός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης (Sezession) της Βιέννης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρ Νουβό (Art Nouveau). Υπήρξε από τους πρώτους που κατάφεραν να συνδυάσουν την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική. Το πιο γνωστό του έργο είναι «Το Φιλί».


Έγκον Σίλε (1890 - 1918)


Αυστριακός ζωγράφος, προστατευόμενος του Γκούσταβ Κλιμτ και ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους πορτραίτων του 20ου αιώνα. Οι πίνακές του χαρακτηρίζονται κυρίως από την ένταση και την ωμή σεξουαλικότητα. Χαρακτηρίστηκε επίσης ως ζωγράφος του εξπρεσιονισμού, ωστόσο είχε και επιρροές από την Αρ Νουβό. Πολλά από τα έργα του χαρακτηρίστηκαν ακόμα και ως πορνογραφικά, γι αυτό τον λόγο, ο Σίλε δικάστηκε και τελικά φυλακίστηκε για τρεις μέρες επειδή ορισμένοι πίνακές του είχαν εκτεθεί σε χώρο που ήταν προσβάσιμος από παιδιά.


Πιερ Μπονάρ (1867- 1947)


Γάλλος καλλιτέχνης ο οποίος ζωγράφιζε επί 50 χρόνια τη μούσα του, Μάρθα ντε Μελιγνύ, γυμνή μέσα στο μπάνιο... Ο Πικάσσο δεν τον εκτιμούσε καθόλου ενώ ο Ματίς είχε πει για τον Μπονάρ: «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ζωγράφος από όλους μας».


Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ (1864 - 1901)


Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης, εικονογράφος και σχεδιαστής. Διάσημος για τα έργα του που απεικόνιζαν τη ζωή στα παρισινά καμπαρέ.


Ανρί Ματίς (1869 – 1954)


Ενας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού καθώς και μία από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας τέχνης με πολλά γυμνά έργα.


Αμεντέο Μοντιλιάνι (1884 – 1920)


Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης ο οποίος είναι διάσημος για τα γυμνά γυναικεία πορτραίτα του. Τον Νοέμβριο του 2010 ένα από τα γυμνά του, η La Belle Romaine, μέρος σειράς γυμνών του 1917, πουλήθηκε έναντι 68,9 εκατομμυρίων δολαρίων.


Σουζάν Βαλαντόν (1865 – 1938)
Γαλλίδα η οποία ξεκίνησε ως μοντέλο και στη συνέχεια έγινε και η ίδια ζωγράφος.


Πάμπλο Πικάσο (1881 - 1973)


Ισπανός ζωγράφος. Ενας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Η προσωπική του ζωή (με τις πολλές γυναίκες και ερωμένες) είναι ευρύτερα γνωστή.


Σαλβαδόρ Νταλί (1904 - 1989)


Ενας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους. Συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού στο οποίο ανήκε για ένα διάστημα. Αποτελεί έναν από τους περισσότερο γνωστούς ζωγράφους του 20ου αιώνα και μια πολύ εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης.


Υβ Κλάιν (1928 – 1962)


Γάλλος εικαστικός καλλιτέχνης. Θεωρείται μία σημαντική προσωπικότητα της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής τέχνης και είναι γνωστός για τα μονοχρωματικά του έργα.


Ταμάρα ντε Λεμπίκα (1898 – 1980)


Μια από τις διασημότερες γυναίκες ζωγράφους του 20ου αιώνα, η οποία έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες γυναικεία γυμνά.


Ούγκο Πρατ (1927 – 1995)


Διάσημος Ιταλός κομίστας. Είναι γνωστός για τον συνδυασμό ισχυρής αφήγησης με εκτεταμένες ιστορικές αλήθειες, όπως στο διασημότερο έργο του «Κόρτο Μαλτέζε»


Αλεν Τζόουνς (1937)


Αγγλος ποπ καλλιτέχνης γνωστός για τα γλυπτά του στα οποία παρουσίαζε τις γυναίκες ως έπιπλα...


Μπαλτάσαρ Κλοσόφσκι (1908- 2001)


Γαλλοπολωνός καλλιτέχνης γνωστός ως Μπαλτίς.


Οτο Ντιξ (1891 - 1969)


Γερμανός ζωγράφος και χαράκτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...