ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Το Άγιον Όρος και ο Doug Patterson

Ιερά Μονή Ιβήρων
Κατερίνα Χουζούρη
Ο Βρετανός αρχιτέκτονας και ζωγράφος Doug Patterson, παρουσιάζει την δουλειά του από το Άγιον Όρος και την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά, ακολουθώντας τα βήματα του Ρώσου περιηγητή των αρχών του 18ου αιώνα Βασίλι Μπάρσκι.  Η ζωγραφική του, ιδιαίτερη, φωτεινή με τολμηρή γραμμή και λαμπρά χρώματα, υπηρετεί με τον πιο πετυχημένο τρόπο την ομορφιά, τον πλούτο, το μεγαλείο των κτισμάτων, αλλά και την ταπεινότητα, την εσωστρέφεια και την αφιέρωση των Μοναχών.

 

Ιερά Μονή Χιλανδαρίου

Ο Doug Patterson ακολούθησε τις διαδρομές τριών περιηγητών – καλλιτεχνών του 18ου και 19ου αιώνα των Vasili Gregorovic Barsky (1701-1747),  Samuel Davis (1760 – 1819) και Hercules Brabazon Brabazon (1820 – 1904)], ο καθένας από τους οποίους επισκέφτηκε και  περιηγήθηκε  κάποια από τα σημαντικότερα μέρη λατρείας, που εκπροσωπούν τις τρεις μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου.

Οι τρεις καλλιτέχνες από τους οποίους εμπνεύστηκε, του προσέφεραν μια αφορμή, ένα γενικό πλαίσιο και μια αφηγηματική προοπτική μέσα από την οποία διερεύνησε την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τη θρησκευτική ζωή.  Άντλησε στοιχεία, μετά από εξαντλητική έρευνα, πάνω στο έργο των τριών αυτών πολύ διαφορετικών προσωπικοτήτων-περιηγητών και ξεκίνησε το ταξίδι του έχοντας τα σαν πυξίδα και σκάφος στην εξερεύνησή του στον ιδιαίτερο κόσμο της πίστης, στο παρελθόν και στο παρόν των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ιερών καθιδρυμάτων, όπου στεγάζονται και πάντα σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις και επιρροές του σύγχρονου κόσμου σε αυτά.
 

O Doug Patterson, φωτό Ian Mc Donald

Ο Doug Patterson σπούδασε αρχικά στο Hornsey College of Art και στο Royal College of Art και έλαβε τον τίτλο του Μαγίστρου των ΤεχνώνΑκολούθησαν σπουδές αρχιτεκτονικής στην Architectural Association School of Architecture, από όπου και αποφοίτησε το 1974 ιδρύοντας την προσωπική του εταιρεία design.  Έχει πραγματοποιήσει επίσης πολυάριθμες αρχιτεκτονικές κατασκευές και διάφορες καλλιτεχνικές αναθέσεις σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Τατζικιστάν, Σαουδικής Αραβίας, Ελλάδας, Ρωσίας, Κούβας, Ινδίας και Βρετανίας.  Την περίοδο αυτή εργάζεται σε ένα project για μια παραδοσιακή κατοικία Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής, στο Νυμφαίο.


Ιερά Μονή Ξενοφώντος

Ο Paterson επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιο Όρος το 2002 και μέχρι σήμερα το έχει περιηγηθεί περισσότερες από 10 φορές, κερδίζοντας τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη τόσο των μοναχών όσο και της Ιεράς Κοινότητας, που του έχουν χορηγήσει μια ειδική άδεια η οποία του επιτρέπει να επισκέπτεται για να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει τα 20 Ιερά Καθιδρύματα. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο  επιχειρήθηκε, αν εξαιρέσει κανείς τον Ρώσο μοναχό Βασίλειο Γκρηγόροβιτς Μπάρσκι που του είχε διατεθεί παρόμοια άδεια το 1745.

Αναφερόμενος στις εμπειρίες που αποκόμισε από αυτές τις επισκέψεις, γράφει:

«Αν και είναι πολύ δύσκολο κανείς να εκφράσει με λόγια τις εμπειρίες του στο Άγιον Όρος ωστόσο θα κάνω μια προσπάθεια.

Επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Άγιο Όρος το 2002. Πήρα το πλοίο από την Ουρανούπολη προς την Δάφνη, όπου και αποβιβάστηκα για να αλλάξω αμέσως μετά πλοίο. Στη συνέχεια, έπλευσα κατά μήκος της ακτής προς τα Καρούλια. Τίποτα στη ζωή μου δεν θα μπορούσε να με έχει προετοιμάσει για αυτό το μοναδικό ταξίδι, την μνημειακή του διάσταση, το μεγαλείο του και την απρόσμενη οικειότητα της θέας του. Ήμουν συγκινημένος από την αρχιτεκτονική των μοναστηριών σκαρφαλωμένων σαν φωλιές αετών, στερεωμένες σε προσόψεις βράχων. Σχεδίαζα στο σημειωματάριο μου βιαστικά το σκηνικό προσπαθώντας να αποδώσω τις λεπτές διαβαθμίσεις των χρωμάτων και να συλλάβω την φευγαλέα επίδραση του φωτός και της ατμόσφαιρας. Συνειδητοποίησα τότε πως χωρίς καμιά αμφιβολία το Άγιον Όρος κατέχει μια ξεχωριστή θέση σαν πνευματικό κέντρο στον κόσμο.

Εννοείται ότι μετά την πρώτη μου εμπειρία, έχω επισκεφτεί στη  συνέχεια το Άγιο Όρος πολλές φορές και σε όλες τις εποχές του χρόνου. Επιπλέον, είχα το προνόμιο να μου επιτραπεί να σχεδιάσω και να ζωγραφίσω τα διάφορα Μοναστήρια και Σκήτες. Στην πορεία έχω αποκτήσει πολλούς φίλους που μου έχουν μάθει να κινούμαι σε διαφορετικά μονοπάτια. Οι εμπειρίες αυτές έχουν προσηλωθεί στην ψυχή μου και μου αναπτερώνουν το ηθικό, θυμίζοντάς μου πως η ζωή είναι μόνο μια στιγμή, και ο Θεός τόσο κοντά όσο ένας ψίθυρος.
 

Αρσανάς Ζωγράφου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 και μετά από πρόταση του Doug Patterson, καθιερώθηκε σε συνεργασία με τον ίδιο, την Αγιορειτική Εστία και  το Royal College of Art του Λονδίνου, κοινή υποτροφία για έναν απόφοιτο καλλιτέχνη του Royal College of Art, ο οποίος θα εργάζεται στο Άγιον Όρος και μετέπειτα η δουλειά του θα παρουσιάζεται στην Αγιορειτική Εστία. Ο πρώτος υπότροφος της εν λόγω υποτροφίας, ήταν ο Tim Vyner, η Έκθεση του οποίου φέρει τον τίτλο «Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...