ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

MΑΝΗ: Περιήγηση στα γραφικά χωριά της

Πέτρινα χωριά δεσπόζουν σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους λόφους, ενώ άλλα βρέχονται από τα γαλαζοπράσινα νερά γραφικών κόλπων. Η άγρια ομορφιά της Μάνης υποδέχεται τους επισκέπτες της για ένα ξεχωριστό ταξίδι.


Μια από τις πλέον παραδοσιακές περιοχές της χώρας μας, η Μάνη θα κερδίσει ένα κομμάτι της καρδιάς σας. Από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου οι 98 βρίσκονται εδώ.

Οι ψηλοί πέτρινοι πύργοι και τα πετρόκτιστα σπίτια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλα τα χωριά και αποτελούν το σήμα κατατεθέν της περιοχής.


Υπάρχουν περίπου 800 πύργοι και 7 κάστρα, ενώ οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες ξεπερνούν τις 1.000. Περπατήστε στα Βυζαντινά, Φράγκικα και Τούρκικα Κάστρα, στα καλντερίμια των παραδοσιακών οικισμών και στα φαράγγια του Ταϋγέτου.

Παρατηρήστε τη φύση που λόγω των πολλών ενδημικών φυτών χαρακτηρίζεται “Βοτανικός Παράδεισος”. Ανακαλύψτε βυζαντινά εκκλησάκια, πέτρινα γεφύρια και βρύσες, νερόμυλους και ελαιοτριβεία Τα χωριά της Μάνης διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους.


Ξεκινήστε από το Γύθειο με το γραφικό του λιμάνι, τα νεοκλασικά σπίτια και τα στενά ανηφορικά σοκάκια με τις σκάλες. Απολαύστε τους ήρεμους ρυθμούς της πόλης απολαμβάνοντας τον καφέ και το φαγητό σας σε ένα από τα δεκάδες μαγαζάκια δίπλα στη θάλασσα.


Ένα αξιόλογο αξιοθέατο είναι το μικρό ρωμαϊκό θέατρο που χτίστηκε τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια. Δείτε ακόμα το νησάκι «Κρανάη» στη νότια πλευρά της πόλης, που σήμερα είναι ενωμένο με την ακτή και αποτέλεσε σύμφωνα με τη μυθολογία το καταφύγιο της ωραίας Ελένης και του εραστή της Πάρη πριν φύγουν για την Τροία. Εκεί βρίσκεται και το Μουσείο του πύργου Τζαννετάκη.


Επόμενη στάση τα εντυπωσιακά σπήλαια του Διρού, από τα ωραιότερα πλωτά σπήλαια του κόσμου. Η εμπειρία που θα ζήσετε είναι μοναδική. Μπαίνοντας μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες βαρκούλες με τη συνοδεία ξεναγού θα ανακαλύψετε τις φυσικές ομορφιές που σχημάτισε το νερό πάνω στα τοιχώματα του σπηλαίου. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες συνθέτουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που θα σας μαγέψει.


Μια επιβεβλημένη στάση πρέπει να γίνει και στην Αρεόπολη, αυτόν τον καλοδιατηρημένο οικισμό, με τα πυργόσπιτα και τους παραδοσιακούς ξενώνες. Είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της περιοχής και προσφέρει στον επισκέπτη χαλαρές και ήρεμες στιγμές ταυτόχρονα όμως και πολλές επιλογές διασκέδασης.


Το Καραβοστάσι ή παραθαλάσσιο Οίτυλο απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και τα τελυταία χρόνια έχει αναπτυχθεί τουριστικά με ωραία ξενοδοχεία και ταβέρνες. Παράλληλα, αποτελεί το ορμητήριο για πεζοπορικές γραφικές διαδρομές μέσα στην άγρια μανιάτικη φύση.


Λίγο πιο μακριά βρίσκεται και το Λιμένι, ένα γραφικό φυσικό λιμανάκι ιδανικό για τους λάτρεις του ψαριού, σε μια από τις ψαροταβέρνες του.


Ένα ιδιαίτερης ομορφιάς παραλιακό χωριό είναι και ο Γερολιμένας. Εκεί το τοπίο που αντικρίζει κανείς μοιάζει να βγήκε από καρτ – ποστάλ. Το γραφικό λιμανάκι του, στο παρελθόν αποτέλεσε το σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι της ευρύτερης περιοχής.


Το όνομά του μάλιστα, σημαίνει "Ιερός Λιμήν" κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας δώσει μια εικόνα της δύναμής του. Εδώ θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι, θα παραδοθείτε σε ηλιοβασιλέματα ιδανικά με το βράχο του Κάβο Γκρόσσο να μοιάζει σημείο αναφοράς και να προκαλεί δέος κάθε φορά που το βλέμμα σας τον ανταμώνει.


 Στη δυτική Μάνη σας περιμένει η πανέμορφη παραλιακή Καρδαμύλη με τα πετρόχτιστα σπίτια της και την φυσική της ομορφιά. Έχει αναδειχθεί σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία στους επισκέπτες της.


Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή μανιάτικη κουζίνα με βάση το παρθένο ελαιόλαδο και γευτείτε χειροποίητες χυλοπίτες, τραχανά, ζυμωτό ψωμί, τουλουμίσιο τυρί, λουκάνικα και καγιανά. Από το τραπέζι σας βέβαια δεν θα λείπουν οι ελιές και το περίφημο σύγκλινο Μάνης. Πριν φύγετε αγοράστε από τα παραδοσιακά καταστήματα γλυκά του κουταλιού, μέλι, μαρμελάδες και δίπλες.

2 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά Γεράσιμε και με υγεία!
    Ελπίζω να πέρασες ωραία και να ξεκουράστηκες.
    Με το καλό η επάνοδος.

    Στέργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε Στέργιε και πολλά ευχαριστώ!
      Θα χρειαστεί να μου ξαναευχηθείς βέβαια στις 20/10, αλλά τι πιο ωραίο από το να δίνεις και να δέχεσαι ευχές!
      Ωραία πέρασα, αλλά όπως ξέρεις όλα τα ωραία περνούν γρήγορα. Νιώθω, όπως τότε στο σχολείο, την πρώτη μέρα στην τάξη μετά τις διακοπές! Χαχαχα!
      Τώρα ανασύνταξη καιξανά προγραμματισμός. Η φάση ακριβώς μετά τις διακοπές, μου θυμίζουν πάντα κάτι ανάλογο μετά την πρωτοχρονιά. Το άνοιγμα ενός νέου κύκλου.
      Να είσαι καλά κι εσύ και καλή συνέχεια να έχουμε!

      Γεράσιμος

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...