ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ: Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν προγόνους τους στη Περσία πριν… 2.600 χρόνια!


Ένα από τα κυριότερα θέματα της τουρκικής επικαιρότητας της τελευταίες ώρες, είναι η ανακοίνωση αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης πως ανακάλυψαν αναπαραστάσεις Τούρκων στη Περσέπολη, ηλικίας 2.600 ετών.



 Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, ο καθηγητής αρχαιολογίας Şevket Dönmez του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, μελέτησε τις αναπαραστάσεις ανθρώπων στην αρχαία Περσέπολη και αποφάνθηκαν πως απεικονίζουν αρχαίους Τούρκους. Το συμπέρασμά τους βασίζεται στο γεγονός ότι οι Πέρσες είχαν «αμυγδαλωτά» μάτια, ενώ οι «Τούρκοι» πιο στενά μάτια και πιο στρογγυλά πρόσωπα.


Παρά τους ισχυρισμούς του καθηγητή Şevket Dönmez, για να «επικυρωθεί» μια τόσο «επιθετική» διαπίστωση από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, θα πρέπει πρώτα να δημοσιευτεί σε έγκυρο journal αρχαιολογίας, αφού περάσει τη βάσανο του peer review για να αξιολογηθεί η επιστημονική της αξία. Εξ όσων γνωρίζουμε, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί. Δεν μας εξέπληξε ιδιαίτερα το γεγονός πως τα περισσότερα «επιστημονικά άρθρα» του καθηγητή Dönmez, έχουν δημοσιευτεί σε τουρκικά journals.



Από που έρχονται οι Τούρκοι;

Οι Τούρκοι κατέφθασαν στην Ανατολία προερχόμενοι από τη Κεντρική Ασία κατά τον 11ο αιώνα και εδραιώθηκαν στις περιοχές της σημερινής Τουρκίας που σταδιακά μετατράπηκε σε μουσουλμανική περιοχή. Η αρχική περιοχή κατοικίας των Τούρκων ήταν τα όρη Αλτάι στη δυτική Μογγολία.

Πιο αναλυτικά, το 1037 ιδρύθηκε η Αυτοκρατορία των Σελτζούκων στο βορειοδυτικό Ιράν και γρήγορα κατέκλυσε περιοχές της Περσίας, του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής. Έως το 1060, έφτασαν να συνορεύουν με τα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία.

Έως το 1071, οι Βυζαντινοί που υπέφεραν από επιδρομές των Σελτζούκων, αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά την απειλή, συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο στρατό 40.000 ανδρών που συναντήθηκαν στο Μαντζικέρτ. Η ήττα των Βυζαντινών, είχε ως αποτέλεσμα τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.

Πριν την άφιξη των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία, υπάρχουν αναφορές για τους «Ουράνιους Τούρκους» (Göktürks) σε κινεζικά κείμενα του 6ου μΧ αιώνα και τη βραχύβια αυτοκρατορία που ίδρυσαν και έλεγχε το δρόμο του μεταξιού. Από αυτή τη εποχή και μετά, εμφανίζονται για πρώτη φορά οι όροι «Ttrūka», «Kök Türük» και  «Türk».

Αρχαιότητα

Οι Τούρκοι επιχειρούν σήμερα να συνδέσουν την ιστορία τους με την αρχαιότητα και συγκεκριμένα με την ιστορία των Σκυθών – Σακών. Επρόκειτο για ένα νομαδικό λαό που κατοίκησε στις στέπες στης δυτικής και κεντρικής Ευρασίας, πιθανότατα προϊρανικής καταγωγής, με πιθανή κοιτίδα του πολιτισμού τους την ευρύτερη περιοχή της Μαίρης Θάλασσας.

Οι αναπαραστάσεις που τα δημοσιεύματα σήμερα αποκαλούν ως «τις πρώτες που απεικονίζουν Τούρκους», στη πραγματικότητα αφορούν Σκύθες τους οποίους προσπαθούν αυθαίρετα να συνδέσουν με τουρκικούς λαούς, αν και η καταγωγή τους είναι ινδοευρωπαϊκή. Ακόμη και η μορφολογία τους, όπως προκύπτει από αρχαίους συγγραφείς και αναλύσεις DNA, αναφέρει πως ήταν ψηλοί, με ξανθά μαλλιά και πράσινα ή γαλανά μάτια.


Η θεωρία πως οι Σκύθες ήταν τουρκικής καταγωγής, δεν είναι καινούργια και διακινείται στην ακαδημία της γείτονος χώρας εδώ και πολλά χρόνια. Οι πρώτες ουσιαστικές επαφές όμως μεταξύ τουρκικών φύλων και Σκυθών, ανάγονται μόλις στα μέσα του 4ου αιώνα μΧ.

Αυτό που βλέπουμε να επιχειρείται από τη τουρκική ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βοήθεια του συνόλου των ΜΜΕ, είναι μια προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας με σκοπό τη «τόνωση» του πατριωτικού ηθικού των Τούρκων. Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει η χρονική συγκυρία της επανεμφάνισης του υποτιθέμενου συσχετισμού μεταξύ αρχαίων Σκυθών και Τούρκων, δεδομένου πως η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με τον Ερντογάν να επιστρατεύει κάθε μέσο για να συσπειρώσει το λαό του.

Το γεγονός πως κάποιοι Τούρκοι σήμερα μπορεί να είναι απόγονοι των Σκυθών (διότι οι πρώτοι ήρθαν σε μεταγενέστερο χρόνο και κατέκτησαν τη περιοχή), δεν έχει καμιά σχέση με τον ισχυρισμό πως οι αρχαίοι Σκύθες ήταν Τούρκοι. Εν κατακλείδι, η επιχείρηση συσχέτισης Σκυθών και Τούρκων, δεν βασίζεται σε αξιόπιστα στοιχεία και δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.


πηγή: ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...