ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ο κεραμίστας και γλύπτης Χριστόφορος Σκλαβενίτης, (1926-2015)


Έναν από τους σημαντικότερους τεχνίτες της κεραμικής τέχνης, το Χριστόφορο Σκλαβενίτη, τίμησαν οι συντοπίτες του σε εκδήλωση που έγινε στο πνευματικό κέντρο του δήμου της Αθήνας.

Η αφιερωματική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών. Ο Χριστόφορος Σκλαβενίτης γεννήθηκε στο χωριό Πόρος της Λευκάδας στις 26 Μαρτίου του 1926 και πέθανε στα Χανιά στις στις 28 Αυγούστου 2015. Απόφοιτος του Τμήματος Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, μετεκπαιδεύτηκε στην Κεραμική Τεχνολογία, στην Φαέντσα της Ιταλίας, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.


Εργάστηκε στον Πειραιά και στα Χανιά μέχρι το θάνατό του, δημιουργώντας μπρούτζινα και μεταλλικά γλυπτά, σύγχρονα και παραδοσιακής τεχνοτροπίας κεραμικά, καθώς και μουσειακά αντίγραφα. Μελέτησε διάφορα πεδία της τέχνης του και έκανε σχετικές δημοσιεύσεις. Για δύο δεκαετίες δίδαξε κεραμική στη Σχολή Κολυμπαρίου, στη Σχολή Αγίας Σοφίας και στη Βίλα Κούνδουρου στα Χανιά. Ειδικά στην Κρήτη μελέτησε τη λαϊκή παραδοσιακή αγγειοπλαστική, παλαιά και σύγχρονη, δημοσίευσε τη μελέτη του «Η λαϊκή αγγειοπλαστική στη δυτική Κρήτη.


Οι τελευταίοι αγγειοπλάστες μιλούν για την “παιδεμένη” τέχνη του πηλού» (έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων), και δημοσίευσε για τα αγγειοπλαστικά κέντρα Θραψανού, Μαργαριτών, Νόχια και άλλα.Έργα του παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ πολλά βρίσκονται σε μουσεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε ελληνικές και ξένες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Έλαβε πολλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων με το χρυσό μετάλλιο της Ιταλικής Γερουσίας στον διεθνή διαγωνισμό κεραμικής στην Φαέντσα το 1962, ενώ έχει τιμηθεί ως επίτιμος δημότης της πόλης Καλημέρα στην Πούλια της Ιταλίας.


Το 2012 δημοσίευσε τη συλλογή μοιρολογιών «Μοιρολόγια Πόρου Λευκάδας» (έκδοση της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών) και το 2013 την ποιητική συλλογή «Ταξίδι με τα όνειρα» (εκδόσεις Γαβριηλίδης). Ο Χριστόφορος Σκλαβενίτης υπήρξε καλλιτέχνης αστείρευτης δημιουργικότητας, άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος και εξαιρετικός δάσκαλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...