ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Έτσι όπως ζουν μες στα μεθύσια και τη μαλθακότητα

Οι Ετρούσκοι και οι άλλοι
«Μένει τώρα να μιλήσουμε και για τους Τυρρηνούς [τους Έτρούσκους]. Αυτοί λοιπόν τα παλιά τα χρόνια είχαν κατακτήσει με την ανδρεία τους πολλά εδάφη και είχαν χτίσει πολλές και αξιόλογες πόλεις. Καθώς μάλιστα είχαν γίνει μεγάλη ναυτική δύναμη και ήταν για πολλά χρόνια κυρίαρχοι των θαλασσών, έδωσαν το όνομά τους στο πέλαγος που βρέχει την Ιταλία, το όποιο ονομάστηκε απ'αυτούς Τυρρηνικό.

Οργάνωσαν όμως και αξιόλογες χερσαίες δυνάμεις και εφηύραν και τη σάλπιγγα, που είναι χρησιμότατη στον πόλεμο και πήρε το όνομά της, Τυρρηνή, από εκείνους. Αυτοί καθιέρωσαν για τους ηγεμόνες τους την απονομή τιμητικών διακρίσεων παρέχοντάς τους τούς ραβδούχους και δίνοντάς τους έναν δίφρο από ελεφαντόδοντο και μια τήβεννο με πορφυρή παρυφή.

Και στα σπίτια τους επινόησαν τα περιστύλια, πολύ χρήσιμα για να αποφεύγουν τη φασαρία των υπηρετών. Τα περισσότερα από αυτά τα μιμήθηκαν οι Ρωμαίοι, τα βελτίωσαν και τα μετέφεραν στη δική τους πολιτεία.  

Επίσης καλλιέργησαν τα γράμματα, τη φυσιολογία και τη θεολογία, και είχαν μεγαλύτερη επίδοση απ' όλους στην κεραυνοσκοπία· γι' αυτό και μέχρι σήμερα οι ισχυροί όλης σχεδόν της οικουμένης τους θαυμάζουν και τους χρησιμοποιούν για να τους ερμηνεύουν τα θεϊκά σημάδια των κεραυνών.  

Η χώρα τους είναι ευφορότατη και η καλλιέργειά της τούς έξασφαλίζει αφθονία καρπών, που όχι μόνον αρκούν για τη διατροφή τους αλλά και τους παρέχουν τις δυνατότητες για κάθε απόλαυση και τρυφή. Δύο φορές τη μέρα στρώνουν πλούσια τραπέζια και ό,τι άλλο πάει μαζί με την υπερβολική πολυτέλεια, απλώνουν στρωσίδια ζωηρόχρωμα και διαθέτουν πάμπολλα ασημένια ποτήρια κάθε είδους και ουκ ολίγους υπηρέτες, που άλλοι ξεχωρίζουν για την ευπρέπειά τους κι άλλοι είναι στολισμένοι με ρούχα πιο πολυτελή απ' ό,τι άρμόζει σε δούλο. Μα και οι κατοικίες τους είναι πολλών λογιών και ιδιόμορφες, και δεν τις έχουν μόνον οι άρχοντες αλλά και οι περισσότεροι ελεύθεροι. Γενικά, έχουν χάσει την ανδρεία τους των παλαιών χρόνων, κι έτσι όπως ζουν μες στα μεθύσια και τη μαλθακότητα είναι φυσικό να έχουν χάσει και τη δόξα που είχαν κερδίσει με τους πολέμους οι πρόγονοί τους.»

Ποσειδώνιος, 87 π.Χ


Corneto Tarquinia, Tomba della caccia e pesca


 Morani, Alessandro, 1859-1941 (art copyist.) Svenska Institutet i Rom


Morani, Alessandro, 1859-1941 (art copyist.) Svenska Institutet i Rom

Με αυτό το απόσπασμα του Ποσειδώνιου, διαπρεπή φιλόσοφου και διπλωμάτη από την Απάμεια της Συρίας, που το 87 π.Χ. πήγε στη Ρώμη ως πρέσβης των Ροδίων, ξεκινά το βιβλίο «Οι Ετρούσκοι» του Friedhelm Prayon, εκδ. ΜΙΕΤ. Το είχα αγοράσει χρόνια κι έμενε αδιάβαστο. Μια επίσκεψη στη Βίλα Τζούλια, με τους ετρουσκικούς θησαυρούς, μου το θύμισε. Απόλαυση! Για ένα λαό, παράξενα ωραίο, που ίσως προέρχεται από τους προέλληνες της Λήμνου, με την ανάδελφη και ακόμη ανερμήνευτη γλώσσα, τις ζωηρόχρωμες τοιχογραφίες των τάφων του, τους εξπέρ της κεραυνοσκοπίας που διάβαζαν στο ήπαρ τους οιωνούς...  


Morani, Alessandro, 1859-1941 (art copyist.) Svenska Institutet i Rom

Πηγή:
http://www.lifo.gr/articles/imerologio/192499/etsi-opos-zoyn-mes-sta-methysia-kai-ti-malthakotita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...