ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ηλίας Παπανικολάου: Μια προσωπική ανάγνωση της γενιάς του ’30


Φόρος τιμής σε καλλιτέχνες που σφράγισαν την πορεία της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα είναι η έκθεση που παρουσιάζει ο ζωγράφος Ηλίας Παπανικολάου στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη.

Ανήσυχος και με το μεράκι του ερευνητή ο καλλιτέχνης συναντά τον ιστορικό τέχνης Παναγιώτη Παπαδόπουλο και η συνεργασία τους γεννά την έκθεση «Παραναγνώσεις» που είναι μια ανάγνωση της γενιάς του τριάντα από τον Ηλία Παπανικολάου. Η έκθεση διαρκεί από τις 27 Ιουνίου ως τις 9 Σεπτεμβρίου. Αξίζει λοιπόν μέσα στο καλοκαίρι να ανηφορίσει κάποιος προς το Ηράκλειο Αττικής για να δει την ενδιαφέρουσα πρόταση που επιμελείται ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος.


Στην έκθεση αντιπαραβάλλονται έργα καλλιτεχνών της γενιάς του τριάντα, κύριων εκφραστών της με έργα ενός σύγχρονου καλλιτέχνη του Ηλία Παπανικολάου. Τον τελευταίο τον βλέπουμε να παρατηρεί τα έργα των πρώτων, και ταυτόχρονα να προχωράει ο ίδιος στη δική του εικόνα του κόσμου, διατηρώντας εμφανώς, αλλά κυρίως μη εμφανώς, μνημονικές εικόνες που σε κάποιο σημείο του έργου τις βλέπουμε να παρουσιάζονται μπροστά μας, να δηλώνονται αθώα και αδιάφορα. Αυτές τις φαινομενικά αθώες εικόνες –που κατ’ ουσία δεν είναι καθόλου αθώες– που περνάνε απαρατήρητες από μπροστά μας γίνεται το θέμα της έκθεσης.



Για τα έργα της περιόδου 2007-2016

Η περίοδος  2007 – 2016 ήταν για μένα μία φάση εκπλήρωσης της ανάγκης μου να εμβαθύνω στην καθαρότητα της οπτικής μου για τον κόσμο και να ξανασυναντηθώ με την παιδικότητά μου. Αυτό το έκανα για να δώσω στον εαυτό μου την ευκαιρία να πιάσω το νήμα της ζωής μου και των πραγμάτων από την αρχή. Μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάλαβα τη ζωγραφική γλώσσα και πώς να συνεργάζομαι μαζί της. Ήρθε όμως μία στιγμή που οι θάλασσες, τα δέντρα κι οι ορίζοντες έκαναν τον κύκλο τους. Ήταν ουσιαστικά μία δεύτερη προσωπική περίοδος που διένυσα ως καλλιτέχνης. Η πρώτη περίοδος ήταν οι μικρόκοσμοι που δημιούργησα από το 1996 (όταν παρουσίασα την πρώτη ατομική μου έκθεση με μία εγκατάσταση από σπιρτόκουτα στην γκαλερί  ARTIO) έως το 2006 με έργα κατασκευές. 


Τώρα, οι αναζητήσεις μου έχουν περάσει σε μία εντελώς άλλη περιοχή και γι’ αυτόν τον λόγο την έκθεση στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη τη θεωρώ μία αναδρομή, λίγο ως πολύ, στα έργα της  δεκαετίας 2007 – 2016. Είμαι ευγνώμων στα καλοκαίρια και τα σεντόνια  που  χορεύουν στις ταράτσες, γιατί με γέμισαν κουράγιο που χρειάζομαι από εδώ κι έπειτα για τις νέες ζωγραφικές  αναζητήσεις μου στο πεδίο του κόσμου των ανθρώπων.

Ηλίας Παπανικολάου, Αθήνα, Μάιος 2018

Event Information

Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο
Εγκαίνια: Τετάρτη, 27 Ιουνίου, 20.30
Διάρκεια:27 Ιουνίου – 9 Σεπτεμβρίου 2018
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10.00 -14.30,και 18.00 -21.00.Σάββατο-Κυριακή: 11.00-14.30. Δευτέρα, Τρίτη κλειστά. Τον Αύγουστο η πινακοθήκη θα παραμείνει κλειστή. Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες:Τηλ.210 – 2719744, www.pinakothiki.eu


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...