ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Μια έκθεση για την Αμερική και τα ξενοδοχεία της μέσα από τα έργα του Έντουαρντ Χόπερ


Κείμενο: ελc team
Η έκθεση "Edward Hopper and the American Hotel" μάς υπενθυμίζει τη σχέση του ζωγράφου με τους μεγάλους δημόσιους χώρους των ξενοδοχείων, τα οποία γνώριζε πολύ καλά


Cover of Hotel Management (January 1925), Edward Hopper

Η έκθεση των έργων του Έντουαρντ Χόπερ, ενός από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρεαλισμού στην αμερικανική τέχνη του μεσοπολέμου, στο Mουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια κρύβει και μια έκπληξη για τους επισκέπτες. Μέσα από τα έργα του επισκέπτονται τα ξενοδοχεία, τα μοτέλ, τα ενοικιαζόμενα τουριστικά σπίτια που διαμόρφωσαν την ξενοδοχειακή συνείδηση και το πολιτιστικό τοπίο της Αμερικής στις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Παρόλο που ο Χόπερ υπήρξε ένας πορτρετίστας των ανθρωπίνων σχέσεων της Αμερικής στην αρχή του περασμένου αιώνα, με τα έργα του να απεικονίζουν τη μοναξιά, την εσωστρέφεια, την έλλειψη επικοινωνίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι εικόνες των ανθρώπων με σκηνικό τα ξενοδοχεία, τους κάνει να μοιάζουν λιγότερο μόνοι, παρά την έντονη εσωτερικότητα από την οποία χαρακτηρίζονται προκαλώντας με τα «κρυμμένα» συναισθήματά τους έντονη συγκίνηση στους θεατές.

Τα εξήντα πέντε έργα της συγκεκριμένης έκθεσης δείχνουν για άλλη μια φορά τα συναισθήματα των ανθρώπων -διάφανα σχεδόν- και ανάμεσα σε άλλους ταξιδιώτες. Το θέμα της έκθεσης Edward Hopper and the American Hotel μας υπενθυμίζει τη σχέση του ζωγράφου με τους μεγάλους δημόσιους χώρους των ξενοδοχείων, τα οποία γνώριζε πολύ καλά.

Ήταν η εποχή της άνθησης της κίνησης με αυτοκίνητα και όλο και περισσότεροι μπορούσαν να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν την ενδοχώρα των ΗΠΑ. Ο Χόπερ δεν ήταν μόνο ένας συχνός ταξιδιώτης και επισκέπτης μιας μεγάλης ποικιλίας καταλυμάτων, αλλά εργάστηκε ως εικονογράφος για τα περιοδικά εμπορικών ξενοδοχείων στις αρχές της καριέρας του. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα αναγνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ξενοδοχεία και τα μοτέλ – ως εικαστικοί ή μεταφορικοί προορισμοί – έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο.

Hotel Lobby, 1943



 Hotel Room (1931)


 Western Motel (1957)

Τα έργα του Χόπερ βρίσκονται μαζί με τριάντα πέντε έργα άλλων καλλιτεχνών όπως οι John Singer Sargent, David Hockney, Berenice Abbott κ.ά. που διερεύνησαν παρόμοια θέματα. Η έκθεση παρουσιάζει και την εμπορική δουλειά του Χόπερ από δύο ευρέως διαδεδομένα εμπορικά περιοδικά ξενοδοχείων της εποχής: το Hotel Management and το Tavern Topics.

Όταν ο Χόπερ παντρεύτηκε, με τη γυναίκα του Τζο, η οποία υπήρξε και μοντέλο πολλών έργων του, έκαναν πολλά ταξίδια καταγράφοντας τοποθεσίες και καταλύματα, μάλιστα η Τζο κρατούσε λεπτομερές ημερολόγιο με τις εντυπώσεις τους. Μάζευαν χάρτες και καρτ ποστάλ που απεικόνιζαν τη ζωή τους και τα on the road ταξίδια τους.  Οι τοποθεσίες που επισκέπτονταν ήταν συχνά  η έμπνευση για τις σύνθετες σκηνές του έργου του Χόπερ. Μάλιστα στο μουσείο θα υπάρχει ένας χάρτης για να μπορέσουν οι επισκέπτες να εξερευνήσουν τα μέρη που επισκέφθηκε το ζευγάρι σε τρία οδικά ταξίδια από το 1941 έως το 1953.

Δίπλα στον εκθεσιακό χώρο έχει κατασκευαστεί ένα δωμάτιο εμπνευσμένο από το Western Motel του Χόπερ. Θα λειτουργεί σαν δωμάτιο ξενοδοχείου και όσοι θέλουν θα μπορούν να διανυκτερεύσουν εκεί, ζώντας μια εμπειρία Χόπερ σε έναν τόπο προσομοίωσης. Το πακέτο ονομάζεται Hopper Hotel Experience και η ολονύκτια επίσκεψη περιλαμβάνει εκτός από τη διανυκτέρευση, πρόσβαση στην έκθεση, μια δωροκάρτα για ένα εστιατόριο κοντά στο μουσείο, brunch και μίνι γκολφ για δυο καθώς και δυο VIP εισιτήρια για οποιαδήποτε έκθεση του μουσείου και τον κατάλογο της έκθεσης, o οποίος στοιχίζει 250 δολάρια.

Edward Hopper and the American Hotel | 26 Οκτωβρίου 2019 – 23 Φεβρουαρίου 2020 | Mουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...