ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Ένα εξώφυλλο του Τεν-Τεν σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ ως το πιο ακριβό έργο τέχνης κόμικ



Κείμενο: Αργυρώ Μποζώνη

Με εκτίμηση από 2.200.000 έως 2.800.000, το πρωτότυπο έργο του πατέρα του Τεν-Τεν, Ερζέ για το τεύχος "Les Aventures de Tintin reporter en Extrême-Orient - Le Lotus Bleu" τελικά έσπασε κάθε ρεκόρ

Με εκτίμηση από 2.200.000 έως 2.800.000, το πρωτότυπο έργο του πατέρα του Τεν – Τεν, Ερζέ για το τεύχος με τις εικονογραφημένες περιπέτειες του ήρωα “Les Aventures de Tintin reporter en Extrême-Orient – Le Lotus Bleu” τελικά έσπασε κάθε ρεκόρ και πουλήθηκε για 3.175.400 ευρώ στη δημοπρασία του Artcurial Auction House στο Παρίσι. Φτιαγμένο από σινική μελάνη, ακουαρέλα και γκουάς σε γιαπωνέζικο χαρτί προοριζόταν να γίνει το βασικό σχέδιο του εξωφύλλου του Lotus Bleu το 1936.

Το εξώφυλλο απορρίφθηκε ως υπερβολικά ακριβό για αναπαραγωγή και δόθηκε στον γιο του εκδότη, ο οποίος το κράτησε στο συρτάρι για δεκαετίες. Σήμερα πριν από λίγες ημέρες μετά την πώλησή του έχει δημιουργήσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ ως το πιο ακριβό έργο τέχνης κόμικ, που πωλείται σε δημοπρασία.

Ο Ερζέ, κατά κόσμον Ζορζ Ρεμί το σχεδίασε για την πέμπτη περιπέτεια του Τεν – Τεν με το αγόρι να πηγαίνει στην Κίνα για να διαλύσει ένα δίκτυο διακίνησης οπίου. Όμως ο πίνακας ήταν πολύ ακριβός για μαζική παραγωγή επειδή είχε πολλά χρώματα, έτσι ζωγράφισε μια άλλη έκδοση με μαύρο δράκο και κενό κόκκινο φόντο, το οποίο έγινε το εξώφυλλο. Έπειτα έδωσε το πρώτο έργο τέχνης που είχε απορριφθεί στον Jean-Paul Casterman, τον επτάχρονο γιο του εκδότη του, Louis Casterman. Διπλώθηκε στα έξι και τοποθετήθηκε σε ένα συρτάρι, όπου έμεινε μέχρι το 1981, όταν ο Jean Paul ζήτησε από τον Ερζέ να το υπογράψει.

Το έργο τέχνης, που τέθηκε προς πώληση από τα παιδιά του Ζαν Πολ Καστερμάν έφτασε τα 2 εκατ. ευρώ μέσα σε δευτερόλεπτα από την τρελή προσφορά που υπήρξε. Το προηγούμενο ρεκόρ έγινε το 2014 όταν ένας Αμερικανός θαυμαστής του Ερζέ αγόρασε τα αυθεντικά σχέδια μελάνι flyleaf που χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις περιπέτειες του Τεν – Τεν, που εκτυπώθηκαν μεταξύ 1937 και 1958 έναντι 2.650.000 ευρώ.


Το προηγούμενο ρεκόρ για κόμικ έγινε το 2014, όταν ένα πρωτότυπο και αντίγραφο του Action Comics, το πρώτο κόμικ με τον Superman που κάποτε πουλιόταν για 10 σεντς στις ΗΠΑ, πουλήθηκε σε δημοπρασία του eBay για 3.200.000 δολάρια.

Η δημοπρασία είχε προηγουμένως αμφισβητηθεί από τον Nick Rodwell, σύζυγο της Fanny Vlamynck, χήρας του Hergé. Η εταιρεία της οικογένειας Moulinsart SA είχε επιτεθεί για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων εναντίον θαυμαστών του Ερζέ και ακαδημαϊκών, και ο Ρόντγουελ ήταν κάποτε γνωστός ως «ένας από τους πιο ανεπιθύμητους ανθρώπους» στον κύκλο των συλλεκτών και θαυμαστών του Τεν-Τεν, μέχρι το 2015, όταν ένα δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα πνευματικά δικαιώματα του Τεν-Τεν ανήκαν στους Καστερμάν, τους εκδότες του Ερζέ από το 1942.

Ο Ρόντγουελ είπε στη Le Monde τον Σεπτέμβριο ότι πίστευε ότι το έργο τέχνης θα έπρεπε να είχε προσφερθεί στο Μουσείο Ερζέ, κοντά στις Βρυξέλλες, κατηγορώντας συγχρόνως τους Καστερμάν ότι δεν το επέστρεψαν στον βελγικό λαό.



Μια λιθογραφία του Le Lotus Bleu, που παράχθηκε το 1981 και υπογράφηκε από τον Ερζέ, πωλήθηκε επίσης στην ίδια δημοπρασία για 6.000 ευρώ, διπλάσια από την εκτιμώμενη αξία.

Ο Τεν-Τεν εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε σειρά κινουμένων σχεδίων το 1929 και πρωταγωνίστησε σε 24 βιβλία. Ο Ερζέ πέθανε το 1983.

https://www.elculture.gr/blog/article/ena-exofyllo-tou-ten-ten-spaei-to-pagkosmio-rekor-os-to-pio-akrivo-ergo-technis-komik/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...