ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Τα δύο τεράστια πλοία του Καλιγούλα που άφησαν έκπληκτους τους αρχαιολόγους. - ΦΩΤΟ.


Τα δύο τεράστια πλοία του Καλιγούλα που άφησαν έκπληκτους τους αρχαιολόγους. Η σχέση τους με τον Μουσολίνι.

Στις πιο σημαντικές αρχαιότητες που καταστράφηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ, συγκαταλέγονται δύο τεράστια αρχαία πλοία που σχετίζονταν με τον Καλιγούλα. Ήταν γνωστά ως πλοία «Νέμι» γιατί είχαν βρεθεί στην ομώνυμη λίμνη κοντά στη Ρώμη.

Το «μυστήριο» της λίμνης

Άποψη της λίμνης Νέμι. ( Διάνας (Άρτεμης) Νεμορένσις) Πηγή: Wikipedia

Για αιώνες, οι ντόπιοι ψαράδες γνώριζαν ότι στο βυθό της λίμνης Νέμι υπήρχε ένα τεράστιο καλοδιατηρημένο αρχαίο πλοίο. Μερικές φορές από το ναυάγιο ανέλκυαν ξύλινες σανίδες καθώς και αγάλματα και άλλα έργα τέχνης που πωλούσαν σε αρχαιοκάπηλους. Όμως, πολλοί αμφέβαλαν για την ύπαρξη του ναυαγίου γιατί η μικρή λίμνη του μόλις ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου δεν επικοινωνούσε με τη θάλασσα. Έτσι, δεν υπήρχε καμία λογική ένα μεγάλο πλοίο να βρίσκεται μέσα σε μία μικρή λίμνη.

Παρά ταύτα, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα δύτες με τα μέσα κατάδυσης της εποχής επιβεβαίωσαν ότι γύρω στα 20 μέτρα βάθος, υπήρχε κάτι που έμοιαζε μ’ ένα τεράστιο ξύλινο ναυάγιο.

Μουσολίνι και αρχαία Ρώμη

Ο Μουσολίνι δίνει ομιλία το 1935 στην αρχαία αγορά της Ρώμης δίπλα από το άγαλμα του Ιουλίου Καίσαρα. Πηγή: Gettyimages

Το 1922 ο Μπενίτο Μουσολόνι και οι φασίστες του κατέλαβαν την εξουσία στην Ιταλία.

Ο δικτάτορας είχε εμμονή με την ρωμαϊκή αρχαιότητα και παρουσίαζε το καθεστώς του ως συνέχεια της αρχαίας Ρώμης. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε σειρά μεγαλεπήβολων αρχαιολογικών ανασκαφών και αποκατάστασης αρχαίων μνημείων (π.χ. το Κολοσσαίο). Αυτά δεν είχαν τόσο πολύ ως στόχο την επιστημονική τους μελέτη, αλλά την ανάδειξη του «ενδόξου» ρωμαϊκού παρελθόντος και τη σύνδεσή του με το φασιστικό «παρόν».

Όταν ο Μουσολίνι έμαθε ότι το πλοίο στο βυθό της λίμνης Νέμι ήταν πιθανότατα ρωμαϊκό θέλησε να το ανελκύσει. Όμως, αυτό ήταν αδύνατο με τα μέσα της εποχής. Τότε ο Ιταλός δικτάτορας κατέφυγε σε μία ακραία λύση...

Για την ενδιαφέρουσα συνέχεια εδώ:

https://ellinondiktyo.blogspot.com/2022/06/blog-post_3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...