ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Οι γάτες μετανάστευσαν στην Ευρώπη 7.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε

Η θεωρία ότι οι γάτες έφτασαν στην Ευρώπη απ' τη Μεσόγειο με πλοία των Ρωμαίων και των Βίκινγκς μεταξύ 3ου -7ου αιώνα μ.Χ. έπεσε έξω κατά μερικές χιλιετίες.

″Τα ζώα στην αρχή τους

ήταν ατελή.

Με μακριά ουρά και θλιβερά κεφάλια.

Λίγο λίγο άρχισαν να διαμορφώνονται,

Να γίνονται τοπίο,

ν’ αποκτούν βούλες, χάρη,

να μπορούν να πετούν

Η γάτα,

μόνο η γάτα

εμφανίστηκε πλήρης

και περήφανη.

Γεννήθηκε τελείως έτοιμη,

περπατά μόνη και ξέρει τι θέλει”.

-Απόσπασμα από το ποίημα του Πάμπλο Νερούδα «Ωδή στη Γάτα».

Εμείς οι γατόφιλοι, συμφωνούμε πλήρως με τον Χιλιανό νομπελίστα ποιητή. Όσοι από εμάς φροντίζουμε τα αγαπημένα μας αιλουροειδή επιλέγουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε «ο ιδιοκτήτης, ο πατέρας, ο σύντροφος, ο συνάδελφος, ο μαθητής ή απλά ο φίλος της γάτας (μας)», ενώ στην πραγματικότητα αυτά τα μυστηριώδη ζώα είναι πολύ πιο κλειστά στον εαυτό τους από τον συντροφικό σκύλο που απαθανάτισε ο Νερούδα στην Ωδή στον Σκύλο.

Μπορούμε να τις δίνουμε ονόματα, ακόμα και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να συνδέουμε ανιχνευτές GPS στο περιλαίμιο τους, να τις εξυμνούμε σε βιβλία για παιδιά και ενήλικες και να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να μπούμε στο μυαλό τους, αλλά τι πραγματικά ξέρουμε γι′ αυτές; Μέχρι και την ιστορία τους έχουμε κάνει λάθος.

 

Σχήμα 1. Απλοποιημένες διαδρομές για την πρώιμη εξάπλωση της Felis silvestris lybica (Αφρικανική Αγριόγατα στην Ευρώπη) με βάση την άμεση χρονολόγηση των πρώτων οστών Felis από την Πολωνία και τη Σερβία σε συνδυασμό με δεδομένα από τους Vigne κ.ά. [Credit: CAMBRIDGE UNIVERSITY PRESS]

Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι οι γάτες έφτασαν στη βόρεια Ευρώπη από τη Μεσόγειο με πλοία των Ρωμαίων - και μετέπειτα των Βίκινγκς - κάποια στιγμή μεταξύ του 3ου και του 7ου αιώνα μ.Χ.. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι είχαμε πέσει έξω κατά χιλιετίες.

Το 2016, μια ομάδα ερευνητών που συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα ”Πέντε χιλιάδες χρόνια ιστορίας των κατοικίδιων γατών στην κεντρική Ευρώπη” επιβεβαίωσε την παρουσία οικόσιτων γατών κατά τη ρωμαϊκή περίοδο στην περιοχή της σημερινής βόρειας Πολωνίας, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ζωοαρχαιολογίας, γενετικής και απόλυτης χρονολόγηση.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο η ερευνητική ομάδα έστρεψε την προσοχή της σε οστά Αφρικανικών Αγριογατών (σ.σ Felis silvestris lybica) που βρέθηκαν στη νότια Πολωνία και τη Σερβία, προσδιορίζοντας ότι αυτά που βρέθηκαν στο σπήλαιο “Jasna Strzegowska” ανήκουν στην Προνεολιθική εποχή (5990-5760 π.Χ.), ενώ τα οστά από τα σερβικά γατάκια ανήκουν στη Μεσολιθική-Νεολιθική εποχή (6220-5730 π.Χ.).

Για τη συνέχεια εδώ:

http://anaskafi.blogspot.com/2023/05/7000_59.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...