ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Στον Πηνειό βρέθηκαν οστά ζώων που έζησαν πριν από 100.000 χρόνια


Σύνταξη: Ευμορφία Δημητρακοπούλου

Ένα ταξίδι στον χρόνο για την πανίδα της περιοχής της Θεσσαλίας υπόσχονται τα ευρήματα που υπάρχουν και εκτίθενται στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου στην Λάρισα. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, με τον ενθουσιασμό ενός παιδιού ψηλαφίζει την άγνωστη προϊστορία.

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, μιλά για τα εκπληκτικά απομεινάρια της ζωής σε ένα τοπίο που ουδεμία σχέση έχει με το σημερινό.

Ένας αέναος κύκλος κλιματολογικών αλλαγών, διαμορφώνουν τον πλανήτη κατά περιόδους και στα διαλείμματα μεταξύ των μεγάλων καταστροφών κάποια είδη χάνονται και άλλα θριαμβεύουν.

Όπως λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο γνωστός μας αφρικανικός ελέφαντας έχει ύψος περίπου δύο μέτρα ενώ ο ελέφαντας που ζούσε στη Λάρισα προ δεκάδων χιλιετιών ήταν πάνω από τέσσερα μέτρα. Το ίδιο ίσχυε και για άλλα ζώα όπως ρινόκεροι, ιπποπόταμοι και ταύροι είχαν πολλαπλάσιο μέγεθος από αυτό που έχουν σήμερα.

Οι σχετικές αναπαραστάσεις σε αρχαία αγγεία αποδεικνύουν ότι οι πρόγονοί μας γνώριζαν για την ύπαρξη τους σε μακρινές εποχές και ενδεχομένως οι ταυρομαχίες και τα ταυροκαθάψια, αποτελούσαν απομεινάρι στην μνήμη των κυνηγών.

Στην κυκλική περιβαλλοντική ποικιλότητα, οι έντονες βροχές και η πυκνή βλάστηση συνετέλεσαν στην παρουσία αυτών των μεγάλων ζώων. Η κλιματική αλλαγή με την εμφάνιση πιο ψυχρών θερμοκρασιών εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης και αυτό οδήγησε στην σταδιακή εξαφάνιση των μεγάλων ζώων, που δεν μπορούσαν πλέον να βρούν τροφή. Από τα εναπομείναντα, μόνο το άλογο, λόγω μεγέθους επιβίωσε και διατηρήθηκε έως σήμερα.


Τα οστά που φιλοξενούνται προσωρινά στην ιατρική σχολή αναμένουν τον κατάλληλο χώρο για να εκτεθούν και να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης των ειδικών, που θα δώσουν σημαντικά στοιχεία και για το μέλλον.

Πριν από περίπου πενήντα πέντε χρόνια τα ελληνικά βιβλία προϊστορίας και παλαιοντολογίας στα βιβλιοπωλεία ήταν δυσεύρετα. Όποιος επιθυμούσε να διαβάσει κάτι σχετικό προσέτρεχε σε ξένη βιβλιογραφία με τις ανάλογες εικόνες που αναπαριστούσαν τα θηρία, τα οποία ζούσαν στον πλανήτη, όταν ο μακρινός πρόγονος του ανθρώπου, ο Νεάντερνταλ, βρισκόταν στην ακμή του.

Το κλίμα της εποχής εκείνης προσομοίαζε με αυτό που αναμένεται να ζήσει ο πλανήτης σύντομα. Φαίνεται πως οι πρόσφατες πλημμύρες, του Πηνειού έφεραν στην επιφάνεια νέο υλικό από εκείνες τις προϊστορικές περιόδους, το οποίο θα συλλεχθεί και θα αξιοποιηθεί, προκειμένου να προσθέσει στην γνώση, ειδικά των μαθητών, που θα αντιληφθούν πως αναπτύχθηκε η ζωή στον πλανήτη σε βάθος χιλιετιών, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν στα νησιά Γκαλαπάγκος, όπως έπραξε ο Δαρβίνος για να περιγράψει την εξέλιξη των ειδών.

Πηγή

https://ellas2.wordpress.com/2024/04/11/%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%b7%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%8c-%ce%b2%cf%81%ce%ad%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac-%ce%b6%cf%8e%cf%89%ce%bd-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%b6%ce%b7/#more-198175

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...