ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ο Κυνικός και το χρηματιστήριο της πείνας

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Καλή χρονιά Καραγκιόζη μου!!
Έχω να σε δώ από πέρισι.
Δεν σου είπα «ψωμιά», βρε,  «χρονιά» σου είπα!
Πεινάς, φουκαριάρη!

Βλέπω, όμως, πως έχεις γεμίσει με πολλά «ΘΑ» το καροτσάκι σου! Θα φας καλά τώρα! Θα λαδωθεί το αντεράκι σου με τόσες υποσχέσεις! Θα χορτάσουν και τα παιδιά σου, ο Κοπρίτης, ο Μιτσιγκόγκος και ο Πιτσικόκος! Θα σταματήσει να σου γκρινιάζει και η κυρά Αγλαϊα! Άντε, σου έφεξε καρντάση!

Ξέρεις, βρε συ, τι σημαίνει ο λόγος του Σαμάρ Πασά; Είναι χρυσή εγγύηση 18 καρατίων, όσο και τα σημεία του Ζαππείου. Είναι, δηλαδή, σαν καθαρό «μετρητό»! Παίρνεις τον λόγο του, πας στον φούρνο και σου δίνει αμέσως ο φούρναρης μια ολόκληρη, ζεστή φρατζόλα! Μπορεί και δύο! Αμέ!!!
Άσε, που μπορεί να σου δώσει και ρέστα!

Έπειτα, ξέρεις τι είναι οι υποσχέσεις του Αλέξη;; Είναι αξιόγραφα με μεγάλη ονομαστική αξία! Τι να τις κάνεις τις λίρες, αν έχεις τέτοια υποσχετικά ομόλογα; Τα δείχνεις στην είσοδο, ξέρεις, σαν τα κουπόνια, μπαίνεις στις αγορές και σηκώνεις τα μισά ράφια! Και να οι μορταδέλες Καραγκιόζη μου, να ο παστουρμάς και οι γραβιέρες! Ούτε στα πιο τρελά σου όνειρα! Καθάρισες, σου λέω!

Βλέπω όμως, πως έχεις μαζέψει «ΘΑ» και από άλλους! Ε, βέβαια! Υπάρχει μεγάλη προσφορά υποσχετικής ρευστότητας αυτήν την εποχή, καθώς ανέβηκαν οι μετοχές της ελπίδας στο χρηματιστήριο της πείνας!

Παίξε, λοιπόν, με όλους Καραγκιόζη και ότι σου κάτσει!
Όπως παίζουν και αυτοί οι «σωτήρες» με εσένα!
Σου δίνουν αυτοί, νόστιμα «ΘΑ», για να χορτάσεις την πείνα σου;
Δώσε τους και εσύ τα «καρύδια» σου, για να χορτάσουν την δική τους!!


Σχέδιο: Μελάνι-χαρτί

Γ.Γ.Γ       

2 σχόλια:

  1. Χα, χα, αυτό, ακριβώς, κάνανε & οι μεγάλοι καραγκιοζοπαίχτες, διαχρονικά!
    Σατιρίζανε με καυστικό & ενίοτε μεταφορικά αθυρόστομο τρόπο, όπως, άλλωστε & ο παππούς Αριστοφάνης, τα τρέχοντα & επίκαιρα.

    Όπως έλεγες & στο περί του Πραξιτέλους άρθρο, ``...υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας που απείχε σε νοοτροπία από τη σημερινή``
    Αυτή η νοοτροπία διατηρήθηκε μέχρι & την εποχή του ...παλιού καλού Ελληνικού κινηματογράφου, όπως τον αποκαλούμε πλέον.
    Καμία σχέση, βεβαίως, με την σημερινή χυδαιότατη & προσβλητική αντίληψη της επονομαζομένης ``σάτιρας`` των διαύλων ...MEGA-άλλου τύπου, ή των ...à la française Σα(ρ)χλοπεριοδικών, που προσφέρονται ως όργανα προπαγάνδας & διαχειρίσεως των ...μαζών.
    Βλέπεις, η Ανθρωπότης άλλων εποχών, κατέληξε να αποκαλείται, σήμερα, ΜΑΖΑ, ή ΜΕΣΟΣ άνθρωπος, ένας αριθμός σε στατιστικά διαγράμματα, που τον σχεδιάζουν & τον κατευθύνουν κατά πώς τους βολεύει, αναλόγως των οικονομικό-γεοπολιτικών προγραμματισμών τους.

    Προχθές, σ` ένα ενοχλητικό, απ` τα πολλά & ποικίλα τηλεφωνήματα/προσκλήσεις για ομιλία υποψηφίου (καλούν ασύστολα όλοι τώρα), όταν μου ανέφερε το σημείο συγκέντρωσης, τον διέκοψα με την ερώτηση...
    - Ααα, δεν θα γίνει στο Ζάππειο;

    Περιττό, να πω την συνέχεια της συζήτησης. Του ευχήθηκα, να είναι καλά & το έκλεισα ευγενώς, ευχαριστώντας για την ενημέρωση.
    Νομίζω, πως ...κάτι κατάλαβε. Λες;
    Ο εκλιπών εγκαίρως (γλύτωσε του να δει την κατάντια μας) πατέρας μου, έλεγε σε ανάλογες περιπτώσεις...
    Μμμ, μάλιστα, τώρα ...του έκανες τα μούτρα κρέας!

    Χα, μακάρι & να γινόταν αυτό τόσο εύκολα.
    Τότε, μπορεί, να ήταν τουλάχιστον χρήσιμα για το αδειανό τσουκάλι του Καραγκιόζη.

    Καλή δύναμη & συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή art ant

      Τι άλλο να προσθέσω εγώ, αφού τα είπες όλα;
      Δεν καταλαβαίνουν τίποτα πάντως. Το μόνο που καταλαβαίνουν είναι το μαύρισμα!
      Ο Κυνικός, προσπαθεί με χιούμορ και εικόνες απλές να πει την αλήθεια, μεταξύ σοβαρού και αστείου! Μακάρι να τα καταφέρνει!

      Ευχαριστώ και πάλι για την επικοινωνία μας

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...