ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Η βιασύνη οδηγεί πάντα σε τραγωδίες που καμία μεταμέλεια δεν μπορεί να επανορθώσει

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
Παρακολουθώ κι εγώ άναυδος τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η πολιτική για την εξεύρεση λύσης που ασκείται από ελληνοκυπριακής πλευράς, δηλαδή η πολιτική Αναστασιάδη, δεν έχει καμία λογική. Διότι είναι παράλογο να προσφέρει κάποιος την ελευθερία του, μόνο και μόνο για να πάρει έδαφος το οποίο τελικά δεν θα ορίζει.

Αυτό ακριβώς κάνει με ακατανόητη επιμονή η ελληνοκυπριακή προεδρία. Θυσιάζει την ελεύθερη κρατική οντότητα της Κύπρου, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, για να επανενωθεί εδαφικά με ένα ψευδοκράτος που δεν αναγνωρίζει κανείς πλην της Τουρκίας. Ταυτόχρονα προσφέρει αναγνώριση σε αυτό δια των ισότιμων συνομιλιών και επιπλέον υποτάσσει την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία παρέχοντας στην τουρκοκυπριακή μειοψηφία το δικαίωμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Στην ουσία, όμως, παραχωρεί στην Τουρκία που βρίσκεται από πίσω και το 71,5% του ελεύθερου ελληνοκυπριακού εδάφους. Διότι, όχι μόνο οι Έλληνες Κύπριοι δεν θα πάρουν πίσω με την επανένωση το 28,5% που δυστυχώς κατέχει η Τουρκία και όχι οι τουρκοκύπριοι, αλλά θα παραδώσουν και το 71,5% που είναι ακόμα ελεύθερο στο όνομα λέει μιας «επανένωσης». Αν πρόκειται να γίνει έτσι, ποτέ και μη σώσει!

Αν αυτό δεν είναι αυτοχειρία, τότε τι άλλο μπορεί να είναι; Οι μόνοι που κερδίζουν από μια τέτοια συμφωνία είναι οι εισβολείς, που θα νομιμοποιηθούν πια σε ολόκληρο το έδαφος της Κύπρου και θα αποκτήσουν δικαιώματα στις ενεργειακές της πηγές. Η Κυπριακή Δημοκρατία, το δεύτερο ελληνικό κράτος, μοιάζει με εκείνον που αντί να φυλάει σαν κόρη οφθαλμού τα υπάρχοντα που κατάφερε να διασώσει, αυτός αντίθετα τα προσφέρει κι αυτά με την προσδοκία να πάρει πίσω τα χαμένα, ώσπου τελικά θα τα χάσει όλα.

Η υπομονή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και θα έρθει πιο κατάλληλος χρόνος για μια λογική λύση. Μα, θα προσαρτήσει λένε τα κατεχόμενα η Τουρκία! Ναι;; Ας τολμήσει! Αν μπορούσε θα το είχε κάνει τόσα χρόνια, αλλά δεν μπορεί! Στην ουσία έχει προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη οικονομικά, ενεργειακά, πολιτικά και στρατιωτικά, αλλά με τρόπο επίσημο και διοικητικό δε μπορεί να το κάνει. Έτσι προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και βασιζόμενοι στον καημό των Ελλήνων για επιστροφή στις εστίες τους, να τους σύρουν σε μια παγίδα όπου θα έχουν χάσει πλέον την αυτοδιάθεση τους και που στο όνομα μιας ψευτοεπανένωσης οι Τούρκοι θα πατήσουν σε όλο το νησί. Έπειτα, θα έρθει και η σειρά του Αιγαίου και της Θράκης. Άντε γεια σας!

Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος της βιασύνης για μια λύση οπωσδήποτε τώρα και με οποιοδήποτε τίμημα; Τώρα που ο χρόνος δουλεύει υπέρ της Κύπρου και εναντίον της Τουρκίας και του Ερντογάν με δεδομένες τις αρνητικές κοσμογονικές εξελίξεις για εκείνην στη μέση ανατολή και στο κουρδικό; Είναι αυτή η κακή «πολιτική» αποκλειστικά του Αναστασιάδη, ή μήπως του επιβάλλεται από τα συμφέροντα τρίτων και όχι των ελληνοκυπρίων; 

Έπειτα, μια σταθερή και αποφασιστική άρνηση οποιασδήποτε μη συμφέρουσας συμφωνίας εκ μέρους των ελληνοκυπρίων, θα ήταν πολύ χρήσιμη και για τη συνειδητοποίηση των τουρκοκυπρίων πως η μοίρα τους δεν πρόκειται να αλλάξει παρά μόνο προς το χειρότερο στην αγκαλιά της Τουρκίας.  Με μια τέτοια στάση το πρόβλημα θα μεταφερόταν στο εσωτερικό του ψευδοκράτους και οι τουρκοκύπριοι οι οποίοι υποφέρουν από τους ίδιους εισβολείς και τους έποικους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα. Αυτοί βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη και όχι οι ελληνοκύπριοι. Θα τους δημιουργούσε αιτίες αντίδρασης απέναντι στην τουρκική κατοχή που τους στερεί κάθε προοπτική ανάπτυξης στο πλευρό των ελληνοκυπρίων. Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια! Η βιασύνη οδηγεί πάντα σε τραγωδίες που καμία μεταμέλεια δεν θα μπορεί έπειτα να επανορθώσει.


1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...