ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα 2 έγγραφα ντροπή του κ. Ανθίμου που τιμωρούν και ασκούν δίωξη στον π. Θεόδωρο Ζήση-(Video)

Επιβεβαιώθηκε η είδηση του Ιστολογίου Κατάνυξης σύμφωνα με το οποίο μέσα από τα γραφεία της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, απεστάλη σήμερα με courier, “βαρύ” επισκοπικό γράμμα με παραλήπτη τον ομολογητή ομότιμο καθηγητή πρωτοπρεσβύτερο π. Θεόδωρο Ζήση, που την Κυριακή της Ορθοδοξίας διέκοψε τη μνημόνευση του Επισκόπου του, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για 2 έγγραφα. Με το πρώτο απαγορεύεται στον π.Θεόδωρο Ζήση να λειτουργεί και να κηρύττει στον Ι.Ν. αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης όπου για 24 ολόκληρα έτη διακόνησε. Η απαγόρευση επεκτείνεται και σε οποιονδήποτε άλλον Ναό των ορίων της Μητροπόλεως. Με το δεύτερο έγγραφο ασκείται κανονική δίωξη εναντίον του πατρός, για πέντε αδικήματα:

α) σχίσμα,
β) απείθεια και καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής αρχής,
γ) σκανδαλισμό των πιστών,
δ) εξύβριση και συκοφαντία και
ε) φατρία και ζητείτε η εντός 5 ημερών γραπτή απολογία του πατρός Θεοδώρου.

Είναι σχεδόν τα ίδια έγγραφα με εκείνα που απεστάλησαν λίγες ημέρες πριν στον π. Νικόλαο Μανώλη. Όπως και εκεί έτσι και εδώ, σημαντικό ρόλο στις κατηγορίες παίζουν τα διάφορα σχόλια των επωνύμων και ανωνύμων που την ευθύνη αυτών την αποδίδει ο Θεσσαλονίκης στους 2 πατέρες!!!


Κατόπιν της παρακλήσεως του π. Θεοδώρου, οι διαχειριστές των 2 Ιστολογίων, Κατάνυξις και Κατήχησις, δημοσιεύουμε τα 2 σχετικά έγγραφα.







Το είδα εδώ:
http://paterikos.blogspot.gr/2017/03/2.html#more

21 σχόλια:

  1. Ατυχέστατη η προβολή του "ήρωα" ιερέα που επευφημείται από το εκκλησίασμα. Ατυχής και ο τίτλος. Ουδεμία ντροπή υπάρχει, αντίθετα, ντροπή είναι να λέει ο ιερέας "δεν θα προκαλέσω σχίσμα", ενώ το έχει ήδη προκαλέσει.

    Δυστυχώς, το μικρόβιο της πολιτικής παρακμής έχει εισχωρήσει και στην Εκκλησία. Καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι νομίζει. Δεν μπορεί όμως να προχωρεί σε πράξεις όπως αυτή του π. Θ. Ζήση. Δυστυχώς, είναι απλή "μαγκιά", δηλαδή απόλυτη ξεροκεφαλιά (στην καλύτερη περίπτωση) η επίδειξη πυγμής και η άσκηση τέτοιας δημόσιας κριτικής για θέματα τόσο σημαντικά. Παραιτήσου σιωπηρά αν διαφωνείς, ή άσκησε την κριτική σου μέσα στην ιεραρχία.
    Κι αν θέλεις να κάνεις κυρήγματα για τον Αγ. Μάρκο Ευγενικό, κάνε κόμμα ορθοδόξων. Γιατί ιστορικά κρίνοντας, ούτε ο Ι. Παλαιολόγος, ούτε ο επίσκοπος Βησσαρίων πρόδωσαν την πίστη. Υπερηφάνεια π. Θεόδωρε έχεις, ασύμβατη με την ορθόδοξη ταπείνωση.

    Η ορθοδοξία έχει μια φράση χαρακτηριστική για την περίπτωση του π. Θεοδώρου
    Άνθρωπος αυτοσύμβουλος πολέμιος εαυτώ

    Τήρησε αποστάσεις Γεράσιμε, αλλιώς το προπύργιο που υπερασπίζεσαι θα γίνει σκορποχώρι και τηλεπαράθυρα. Ούτε εγώ είμαι βέβαιος για το τι έκαναν στην Κρήτη όσοι μαζεύτηκαν. Ξέρω όμως ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ να τα κρίνω. Ξέρω τέλος ότι η πίστη δεν είναι αστική κερδοσκοπική δημοκρατία.
    Υποταγή, εγκράτεια και προσευχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρωμύλος
      Αγαπητέ παρακάμπτω τα υπόλοιπα που έχουν τον χαρακτήρα μιας υποκειμενικής ερμηνείας και έρχομαι σε αυτό που γράφεις:
      ούτε ο Ι. Παλαιολόγος, ούτε ο επίσκοπος Βησσαρίων πρόδωσαν την πίστη.
      Και ερωτώ, πόθεν προκύπτει αυτό; Όλοι γνωρίζουμε τα πεπραγμένα του λατινόφρονα Βησσαρίωνα, όπως και τους γεωπολιτικούς λόγους της Ένωσης από τον Ι. Παλαιολόγο που καμία σχέση δεν είχαν με την πίστη (αν και δεν του βγήκε).
      Συνεχίζεις:
      Ούτε εγώ είμαι βέβαιος για το τι έκαναν στην Κρήτη όσοι μαζεύτηκαν.

      Ερωτώ, εφόσον δεν είσαι βέβαιος γιατί αμφισβητείς τα λεχθέντα όχι μόνο του π. Θεοδώρου Ζήση, αλλά και πλείστων όσων κληρικών και καθηγητών έχουν στηλιτεύσει τις οικουμενιστικές επιλογές της ψευδοσυνόδου;
      Σε αντίθεση με εσένα, έχω παρακολουθήσει επισταμένως τις εξελίξεις και τα δημοσιεύματα όλων των πλευρών σχετικά με την ψευδοσύνοδο και έχω διαβάσει τα κείμενα της, ώστε να έχω μια αρκετά καθαρή εικόνα των προθέσεων του αιρετικού τελικά Πατριάρχη και της εν Ελλάδι δεσποτοκρατίας που τυρβάζει μόνο για τα συμφέροντα της. Το σχίσμα το δημιουργούν οι ίδιοι με την αντιορθόδοξη συμπεριφορά τους. Να μη πω και για τον ρόλο τους (δια της συνένοχης σιωπής) στην οικονομική και πολιτική καταβαράθρωση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και τον αποχριστιανισμό της χώρας. Όταν η Εκκλησία είναι πλέον όμηρος των επιδιώξεων της πολιτικής τάξης.
      Όσο για το ότι η πίστη δεν είναι αστική κερδοσκοπική δημοκρατία, δεν αντιλαμβάνομαι το πνεύμα της παρατήρησης. Εκτός και αν ζηλέψαμε συμπεριφορές τύπου Πάπα. Οι Πατέρες έχουν μιλήσει ξεκάθαρα για όλα αυτά και περιμένω επιχειρήματα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα λεχθέντα τους και όχι γενικόλογες και επίπλαστες ρητορικές περί ενότητας, όπως αυτές που συνηθίζουν οι οικουμενιστές δεσποτάδες τύπου Άνθιμου Ως χριστιανός και μέλος της Εκκλησίας έχω δικαίωμα άποψης για την πίστη, όπως έχουν όλοι. Και δε συμφωνώ με τη σιωπηρή παραίτηση, σαν να επρόκειτο για μια προσωπική του υπόθεση και όχι για την ακεραιότητα της πίστης όλων μας.
      Έχε την άποψη σου αγαπητέ, αλλά μην με εγκαλείς για τη δική μου....όλοι κρίνουμε με το μυαλό που διαθέτουμε.
      Καλή συνέχεια σου εύχομαι....

      Διαγραφή
    2. Αν όσα είπα ακούστηκαν «έγκληση», ζητώ συγγνώμη. Εξέφραζαν σοβαρή διαφωνία και μεγάλη ανησυχία. Στην θέση μου εμμένω. Κάποιες μικροπαρεξηγήσεις θα λύσω.

      Είναι δύσκολο να κάνουμε συζήτηση επιχειρημάτων μέσα από σύντομα σχόλια. Αν σε πείσω για τον Βησσαρίωνα θα αλλάξεις γνώμη για το Κολυμπάρι; Όχι βέβαια. Το ότι ξεχωρίζεις τον Παλαιολόγο από τον Βησσαρίωνα δείχνει ότι έχεις κριτήριο, αλλά, κατά την δική μου οπτική, λανθασμένο. Παρασύρεσαι από αυτό που φαίνεται και όχι από ένα σωρό στοιχεία μέσα και έξω από τον Βησσαρίωνα. Ο τελευταίος επέλεξε να μείνει και να δώσει από εκεί την μάχη. Επέλεξε να γίνει Πάπας και σ’ αυτούς που τον χαρακτηρίζουν «λατινόφρονα» βρίσκονται τόσο αυτοί που δεν κατανοούν, όσο και αυτοί που το κάνουν σκόπιμα, προκειμένου να διχάσουν για άλλη μια φορά. Ο Παλαιολόγος θα γυρνούσε πίσω, οπότε η στάση του δεν μπορούσε να είναι Βησσαριωνική. Ο Σχολάριος ήταν σταθερά στην Πόλη. Αν είχε πάει στην Φλωρεντία θα γινόταν «Παλαιολόγος» και το αντίθετο. Καλλιτέχνης είσαι. Ξέρεις κάτι παραπάνω από τον μέσο πανεπιστημιακό. Τι είναι η «αναγέννηση»; Κίνημα της Δύσης; Τι έκανε ο Πλήθων; Προσπαθούσε να κάνει «δωδεκαθεϊστές» τους «λατινόφρονες»; Πριν πέσει η Πόλη ξεκίνησε η προσπάθεια αναγέννησης, εφόσον ήταν βέβαιη η πτώση της και η εξαφάνιση του χριστιανικού κράτους. Έτσι πορεύτηκε στους αιώνες, έτσι ξεκίνησε η Επανάσταση που πέτυχε ολίγον το 1821. Όπως δεν λες προδότη τον Π.Π.Γερμανό, έτσι δεν μπορείς να λες και τον Βαρθολομαίο, για τον οποίο ξέρεις σίγουρα λιγότερα από τον Γερμανό, για τον οποίο ξέρεις σίγουρα λίγα. Ούτε για τον σημερινό Πάπα μπορείς να είσαι σίγουρος.

      Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να λέει «προδότη» τον επίσκοπό του ο π. Ζήσης. Αυτό που έκανε είναι κοσμική αντίδραση, είναι αντίδραση βουλευτή στο κόμμα του (εκεί μακάρι να υπήρχε). Είναι ίδρυση κόμματος. Και «κόμμμα» σημαίνει κομμάτι. Ο Ζήσης κομμάτιασε το εκκλησίασμα, κινούμενος από υπερηφάνεια και παραβαίνοντας τους κανόνες της Εκκλησίας. Δεν είναι ίδιοι οι κανόνες της Εκκλησίας με τους κοσμικούς και το ξέρεις καλά. Αν τους εξομοιώνουμε, πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε. Σκέψου ότι άλλοι, πολύ πιο ανεγκέφαλοι έχουν σηκώσει πολλή περισσότερη φασαρία και με πολύ χειρότερο ύφος. Έχουμε επηρεαστεί όλοι από το κράτος και την δημοκρατία του (αυτό εννοώ με την αστική κερδοσκοπική δημοκρατία). Έχουμε επηρεαστεί από τον περιορισμό της πίστης στον φορέα-υπάλληλο του κράτους και από το πολιτικό ύφος. Ο Ζήσης είναι ένοχος και αυτό είναι τελείως άλλο θέμα από το ύφος ή την ταυτότητα του επισκόπου του. Αν στον στρατό εκτελείς και δεν κρίνεις, αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο στην πίστη.

      Κι εγώ ανησυχώ. Δεν κρίνω, δεν κατακρίνω και δεν διχάζω, αν και ποίμνιο, όχι ιεράρχης. Ο ιεράρχης πρέπει να βγάλει το σκασμό, όχι να κάνει τον Πανεπιστημιακό φορώντας τα άμφιά του και απευθυνόμενος σε χειροκροτητές που είτε δεν καταλαβαίνουν είτε είναι βαλτοί. Τα θέματα που μας ανησυχούν λύνονται με περίσκεψη, προσευχή, συζήτηση. Όχι επανάσταση μέσα στο σπίτι μας. Αυτό δεν φώναξε και ο Γ. Μαυρομιχάλης την ώρα που έδωσε το σύνθημα στο απόσπασμα να τον πυροβολήσει; ΕΝΟΤΗΤΑ. Οι ταμπέλες (οικουμενιστής, αντιοικουμενιστής κλπ) ως συνθήματα είναι διχασμός.

      Από όσα γράφεις, μου φαίνεται ότι μπορεί να δεις την οπτική μου. Άλλο το συναίσθημα, άλλο η πολιτική πρακτική.

      Σου εύχομαι κι εγώ το ίδιο
      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ Ρωμύλε

      Ευχαριστώ για την απάντηση. Θέτεις ΠΑΡΑ πολλά ζητήματα, τι να πρωτοαπαντήσω; Για την Παλαιολόγεια Αναγέννηση φαντάζομαι πως κάτι θα έχεις ακούσει. Ο π. Ζήσης δεν λέει κάτι δικό του, αλλά αυτά που λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας και η επιμονή στο ζήτημα μιας υποτιθέμενης "υπερηφάνειας" του ακατανόητη. Αυτός δηλαδή είναι υπερήφανος και οι άλλοι είναι ταπεινοί;;; Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός ήταν υπερήφανος κατά τη γνώμη σου;
      Αυτό εδώ τι είναι πάλι; "Αν στον στρατό εκτελείς και δεν κρίνεις, αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο στην πίστη".
      Σε παρακαλώ, πώς το λες αυτό με ελαφριά καρδιά; Αν ήταν έτσι όπως τα λες, δεν θα είχαν γίνει ποτέ Σύνοδοι και θα είμαστε ακόμα Αρειανοί από τον 4ο αιώνα!!
      Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν υπάρχει δόλος στο γεγονός, ότι το ζήτημα της Ένωσης αναδύεται κάθε φορά που η Ελλάδα και ο ελληνισμός βρίσκονται σε κρίση και σε δυσκολία;;; Ότι αποτελεί μοχλό πίεσης και ωμό εκβιασμό; Δεν ωφελεί να γράψω άλλα. Δεν κινούμαι από συναίσθημα, αλλά από ψυχρή λογική ανάλυση των δεδομένων. Οι αιτίες για την ένωση και τον οικουμενισμό είναι καθαρά πολιτικές και ας παίρνουν τη μορφή θρησκευτικής διελκυστίνδας. Σε αυτό έγκειται και η προδοσία της πίστης, ότι δηλαδή πρόκειται να εκχωρηθεί για λόγους και ανάγκες πολιτικές. Σταματώ εδώ. Δεν φιλοδοξώ να σε πείσω, ούτε να λύσουμε εμείς εδώ ένα ζήτημα που απασχολεί με διάφορες μορφές από το 1380. Η ιστορία πάντως έχει αποδείξει ως τώρα, ότι οι Ζήσηδες δικαιώνονται, ενώ οι Άνθιμοι και οι Βαρθολομαίοι γίνονται σκιές πένθιμες και ανυπόληπτες.

      Περίσκεψη, προσευχή, συζήτηση ναι, αλλά δεν βλέπω κάτι τέτοιο από τους δεσποτοκράτορες! Διώξεις βλέπω και δεν είναι η πρώτη φορά. Βλέπεις χάνουν το παιχνίδι και αγωνιούν, όπως οι ιστορικοί προκάτοχοι τους. Ο λαός όμως δεν θα τους ακολουθήσει.... Εσύ αν θέλεις ακολούθησε τους Βησσαρίωνες.
      Διαφωνώ στα περισσότερα που έγραψες, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην σε ευχαριστήσω για την παρέμβαση σου. Το καλό είναι ότι μπορεί να μας διαβάσουν αρκετοί και να βγάλουν τα συμπεράσματα τους....
      Ο Χριστός, όπως κι αν έχει, θα επιβλέψει την Εκκλησία του, ας μην ανησυχούμε λοιπόν.
      Καλή συνέχεια...

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ απόλυτα στο ύφος με όσα λες. Άλλωστε, το μπλογκ σου είναι πολύ σοβαρό και ψηλού επιπέδου και αναγνωρίζω σε σένα εξίσου τίμια πρόθεση. Αν ξεκατιναζόμασταν (ρίξε μια ματιά τι γίνεται αλλού), θα ήμουν πρώτος εγώ ανακόλουθος με όσα λέω.

      Όντως δεν αναλύονται τα σημερινά, ούτε τα παλιά με τέτοια μηνύματα, ακόμα κι αν γίνουν πολυσέλιδα. Μετέφερα την δική μου εμπειρία και γνώση. Έχω πειστεί ότι σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα αλλιώς φαίνονται και αλλιώς είναι - κι αυτό έγινε επίσης στο παρελθόν. Αν είναι έτσι, αυτό πάλι δεν εγγυάται το μέλλον. Υπάρχει περίπτωση να έχεις δίκιο επί της ουσίας, ή να υπάρχουν ανάμεικτα πρόσωπα μέσα στην ίδια, κοινή -φαινομενικά- τάση. Και σ' αυτή την περίπτωση, λέω, ο ποιμενάρχης να μην προβεί σε δημόσια αντιπαράθεση. Ο κάθε π. Θεόδωρος πρέπει να έχει συναίσθηση ότι παίζονται παιχνίδια σε μια παγκόσμια σκακιέρα. Δεν είναι όλα για όλους και δεν διευθετούνται τέτοια ζητήματα με την παρακμιακή δημοκρατία την οποία εμπειρικά γνωρίζουμε. Γι αυτό χαρακτήρισα έτσι την στάση του, επειδή πολιτικά δεν μπορεί (δεν υπάρχει περιθώριο) να εξηγηθεί αλλιώς.
      Ο Αγ. Μάρκος εκτέλεσε άριστα την ιστορική αποστολή του, ως μέρος του όλου, πιστεύω. Ναι, εγώ θα είμαι ένας λιλιπούτειος, κοσμικός Βησσαρίων και δεν πρόκειται ποτέ να χαρακτηρίσω άσχημα ούτε έναν Μάρκο, ούτε εσένα, ούτε κανέναν. Την ίδια ανησυχία μ' εσένα έχω. Η μεγάλη απόστασή μας είναι διαφορά αντίληψης ενός μικρού κλικ (κατ' αρχήν).

      Ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων. Αν ξαναείπα μερικά πράγματα, το έκανα για να γίνει πιο σαφής η θέση μου, όχι από μανία να σε πείσω.

      Ναι, ο Χριστός δεν θ' αφήσει την Εκκλησία του, αρκεί να το θέλουν αληθινά κάποιοι. Κι εμείς οι δυο σίγουρα το θέλουμε.

      Γεια σου φίλε μου!

      Διαγραφή
    5. Ζήσης: Η πραγματική άλωση άρχισε το 1821
      https://www.youtube.com/watch?v=lFKSTnX0f4g

      Διαγραφή
  2. Άξιος υπερασπιστής της ορθοδοξίας και της αγιοπατερικής παράδοσης ο πατήρ Θεόδωρος Ζήσης!Συμπληρώνω στην παραπάνω πρόταση σου,Γεράσιμε, "όλοι κρίνουμε με το μυαλό που διαθέτουμε",πως προσβάλλει και την μετριοτέρα νοημοσύνη το ότι η διακοπή μνημοσύνου,που μπορεί σύμφωνα με τον15 κανόνα οικουμενικής συνόδου να χρησιμοποιηθεί ,όπως χρησιμοποιήθηκε από τον π.Θεόδωρο Ζήση, διαστραβλώνεται και ανάγεται σε σχίσμα εντός της "παραδειγματικής" τιμωρίας του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υ.Γ.συγνώμη για το παραπάνω "τυπογραφικό"....διορθώνω.."διαστρεβλώνεται"
    Διαστρεβλώνονται πολλά...Η κενή αγαπόλογία,η προφανής και κατάφορη υποκρισία,μας έχει κατακλύσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οἱ ἔννοιες ἐπίσκοπος καὶ πρεσβύτερος ταυτίζονταν στὴν Πρώτη Ἐκκλησία καὶ ὁ διαχωρισμός τους ὅπως καὶ ὁ "μητροπολίτης" ὅπως καὶ ὁ "Πατριάρχης" εἶναι πολύ μεταγενέστεροι τίτλοι ποὺ προέκυψαν γιὰ διοικητικοὺς λόγους! Οἱ πρεσβύτεροι λειτουργοῦν κατ' ἀρχὴν ἐν Ὀνόματι Κυρίου Ιησοῦ Χριστοῦ παρόντος ὑποχρεωτικά τοῦ εὐσεβοῦς Λαοῦ διὰ τοῦτο μνημονεύουν τὸν ἐπίσκοπό τους ΜΟΝΟΝ ἐφ' ὅσον ἐκεῖνος ὀρθοτομεῖ τὸν λόγον τῆς ἀληθείας τοῦ Κυρίου, διότι, συνδυάζεται ἡ ἐκφώνησις τῆς μνημονεύσεως συγκεκριμένου ἐπισκόπου μὲ τὴν ὀρθοτόμησιν ὑπ' αυτοῦ τοῦ λόγου τῆς Ἀληθείας. Ἄλλως ἐκφωνοῦν ἱεροκανονικῶς "πάσης ἐπισκοπῆς Ὀρθοδόξων" καὶ ἡ Ἐκκλησία ὀφείλει νὰ τοὺς ἀπονείμῃ ἔπαινο(15ος Κανών Πρωτοδευτέρας Συνόδου Μ.Φωτίου).Ἡ Δεσποτοκρατία ὡς αὐθεντία ἑνὸς "ἀλαθήτου" ἐκκλησιαστικοῦ ἄρχοντα εἶναι κατάλοιπο τῆς Τουρκοκρατίας καὶ τῆς Φραγκοκρατίας ἀλλὰ ὄχι Ὀρθόδοξη πρακτική, ἡ ὁποία γιὰ τοὺς ἐπιθυμούντας νὰ εἶναι πρῶτοι, εἶναι ἡ "ἔστω πάντων διάκονος" κατ' ἐντολὴ τοῦ Κυρίου. Τὸ Συνοδικὸ Σύστημα καὶ μόνον αυτὸ εἶναι τὸ Ὀρθόδοξο. Συνοδικότητα σημαίνει Κοινωνία, τῶν ποιμένων μὲ τὸν Κύριο καὶ τοὺς ἀδελφοὺς ποιμενόμενους, συμμετοχὴ στὴν ἐνημέρωσι, στὴ διαχείριση, στὴν ἐπιλογὴ ποιμένων, διακόνων, στὴν κατήχησι, στίς μέριμνες, πνευματικὲς καὶ ὑλικές, στὴ μελέτη τῆς Ἁγίας Γραφῆς, στὸν πνευματικὸ ἀγῶνα, στὶς δυσκολίες τῆς ζωῆς, σὲ ἅπαντα τὰ κοινά (Πράξ.δ΄32 κ.ε.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

    Λόγος εις την Α’ Κυριακή των Νηστειών http://www.vimaorthodoxias.gr/theologikos-logos-diafora/kiriaki-tis-orthodoxias-i-psevdoprofites-ke-i-eretiki/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...πφφφφφφφφφφφ....αγάπης μισητής καί θεομπεξίας τό ανάγνωσμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΕΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ
    Ενότης της εκκλησίας κατά τας αγίας γραφάς είναι ο μυστικός ιερός σύνδεσμος των εις Χριστόν πιστευόντων διά της κοινής ομολογίας της πίστεως,της ελπίδος, της αγάπης προς τον νυμφίον Χριστόν και διά της αυτής λατρείας.
    Οι πιστεύοντες λαμβάνουσι Πνεύμα άγιον,το πάντα συγκροτούν τον θεσμόν της Εκκλησίας και αναδεικνύον ταύτην Mίαν,Aγίαν και Καθολικήν,τις δύναται να διασπάση την ενότητα αυτής;Ματαία άρα η απαίτησις εξωτερικού συνδέσμου και ετέρας πίστεως εκ των γραφών μάλιστα αποκρουομένης προς εξασφάλισιν της σωτηρίας των πιστεύοντων εες τον Κύριον Ιησούν Χριστόν.
    Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως

    Απόσπασμα από το βιβλίο του Αγίου Νεκταρίου:Μελέτη Ιστορική Περί των αιτίων του Σχίσματος,περί της διαιωνίσεως αυτού και περί του δυνατού ή αδυνάτου της ενώσεως των δύο Εκκλησιών της Ανατολικής και της Δυτικής.Αθήνα 1911.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ‘’Μετά λύπης μου από όσους φιλενωτικούς έχω γνωρίσει, δεν είδα να έχουν ούτε ψίχα πνευματική ούτε φλοιό’’*. Με αυτά τα λόγια ο Όσιος Παΐσιος τόνιζε τη λύπη του για τις ενέργειες τότε του Πατριάρχη Αθηναγόρα.
    ‘’Φαντάζομαι ότι θα με καταλάβουν όλοι, ότι τα γραφόμενά μου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας βαθύς μου πόνος δια την γραμμήν και κοσμικήν αγάπην, δυστυχώς του πατέρα μας κ. Αθηναγόρα’’ έγραφε στην επιστολή του προς τον Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο Βασιλόπουλο ο Όσιος Παΐσιος.

    ‘’Με μια τέτοια περίπου κοσμική αγάπη και ο Πατριάρχης μας φθάνει στη Ρώμη. Ενώ θα έπρεπε να δείξη αγάπη πρώτα σε μας τα παιδιά του και στη Μητέρα μας Εκκλησία, αυτός, δυστυχώς, έστειλε την αγάπη του πολύ μακριά. Το αποτέλεσμα ήταν να αναπαύση μεν όλα τα κοσμικά παιδιά, που αγαπούν τον κόσμον και έχουν την κοσμικήν αυτήν αγάπην, να κατασκανδαλίση όμως όλους εμάς, τα τέκνα της Ορθοδοξίας που έχουν φόβο Θεού…’’, έγραφε με πόνο στην επιστολή του ο Όσιος Παΐσιος.
    *Από την επιστολή του Οσίου Παϊσίου προς τον Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο Βασιλόπουλο



    ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η ορθογραφία και τα σημεία στίξεως από την επιστολή του Οσίου Παϊσίου έχουν παραμείνει όπως ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10 Μαρτίου 2017 - 5:30 μ.μ.

      Καλησπέρα και ευχαριστώ για τις σημειώσεις.
      Όλοι έχουν άδικο φαίνεται και υποφέρουν από "υπερηφάνεια"!
      Ο Άγιος Νεκτάριος, ο Όσιος Παϊσιος, ο Άγιος Γρηγόριος ο παλαμάς ήταν "υπερήφανοι" και δεν ήξεραν που τους πάνε τα τέσσερα.
      Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν ο Βαρθολομαίος, ο Άνθιμος και οι αποδέλοιποι οικουμενιστές δεσπότες, τα πρότυπα αυτά της "ταπεινότητας" για να ορθοτομήσουν τον λόγο της Αληθείας!!
      Έλεος!!

      (Υγ: Πιστεύω ότι έγινε αντιληπτό το πνεύμα μου...)

      Διαγραφή
    2. Έχεις παγιδευτεί στο δυιστικό μοντέλο που επιλέγει με βάση την επιφάνεια και το ένστικτο. Θες ντε και καλά να διαλέξεις στρατόπεδο μεταξύ δυο, ενώ δεν έχεις όλα τα δεδομένα για το πόσα και ποια στρατόπεδα υπάρχουν. Κράτει οι μηχανές.

      Διαγραφή
    3. Η παλιότερα κατατεθειμένη άποψη του Ζήση για το 1821 επιβεβαιώνει πως είναι ζηλωτής. Μπορεί να ενδιαφέρεται για το ένα δένδρο όταν καίγεται το δάσος. Όταν λέει ότι το 21 κακώς ξεκίνησε γιατί η οθωμανική κυριαρχία μας προφύλασσε από τους δυτικούς, σημαίνει πως ξέρει περισσότερα από τον Καποδίστρια και τους άλλους που αφιέρωσαν τη ζωή τους και για ν' αρχίσουν την Επανάσταση και για να πάρουν το μάξιμουμ μετά την αποτυχία της.
      Ο αντίλογος εδώ είναι ότι ο Βαρθολομαίος και ο Άνθιμος δεν μοιάζουν ούτε με Καποδίστρια, ούτε με Υψηλάντη. Πιθανή εκδοχή: μπορεί ο Βαρθολομαίος να είναι Σκουφάς και ο Άνθιμος ..Τσακάλωφ.

      Διαγραφή
  9. Η Ορθοδοξία "βράζει" και δεν είναι ΜΟΝΟ στην Ελλάδα. Ας αναρωτηθούν λοιπόν, όσοι μιλούν για "σχίσματα" εκ μέρους όσων αντιδρούν στις κακοδοξίες τους, ποιοι είναι αυτοί τελικά που θέλουν να διαλύσουν της Εκκλησία για να μπουν στην αγκαλιά του πάπα!
    ------------------------------------------------------------
    Ουκρανία: Κυριακή της ορθοδοξίας, ο επίσκοπος Λογγίνος της κανονικής εκκλησίας που υπάγεται στο πατριαρχείο Μόσχας, αναθεματίζει τον οικουμενισμό και την ψευτοσύνοδο της Κρήτης !

    28) – Των αιρετικών κειμένων της ληστρικής, αιρετικής και οικουμενιστικής ψευδοσυνόδου της Κρήτης του Ιουνίου 2016, τη λεγομένῃ «Αγίᾳ και Μεγάλη Συνόδῳ της Ορθοδόξου Εκκλησίας», και αυτών που τα δέχονται και τα εφαρμόζουν
    εν πράξη, κείμενα που :

    – θεσμοθετούν τον διάλογο σε προτεσταντικές πλατφόρμες και όχι με το Ορθόδοξο κριτήριο της ομολογίας (Τίτος κεφ 3 παραγ 10)

    – Θεσμοθετούν την λεγομένη «αποκατάσταση ενότητας των Χριστιανών» και την ιστορική ονομασία του όρου των «εκκλησιών» για τους Αιρετικούς

    – Θεσμοθετούν το Σύνταγμα του λεγομένου «Παγκόσμιου Συμβούλιου Εκκλησιών» ως βάση του διαλόγου με αιρετικούς – τον δογματικό μινιμαλισμό!

    – Θεσμοθετούν την Δήλωση του Τορόντο που δηλώνει οτι υπάρχουν μέλη της Εκκλησίας και εκτός των τειχών Της, ότι υπάρχει Εκκλησία εκτός Ορθόδοξης Εκκλησίας και ότι η Εκκλησία του Χριστού είναι περισσότερο από κάθε μέλος -ομολογία- του λεγομένου «Παγκόσμιου Συμβούλιου Εκκλησιών»

    – Θεσμοθετούν τους μεικτούς γάμους με μια ψεύτικη οικονομία

    – Θεσμοθετούν την θεωρία του Ιωάννη Ζηζιούλα για το «ανθρώπινο πρόσωπο»
    τοῖς κακοδόξοις αὐτῆς κειμένοις καί τοῖς ἀποδεχομένοις καί ἐφαρμόζουσι τάς αἱρετικάς αὐτῆς ἀποφάσεις, ἀνάθεμα (γ΄).

    Δείτε εδώ το Βίντεο

    https://averoph.wordpress.com/2017/03/10/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B5%CE%B9/




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://www.youtube.com/watch?v=DpGvSS9-kNQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρωτ. Γεωργίου Μεταλληνού Ομοτίμου Καθηγητού Θεολογικής Σχολής Αθηνών

    Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ θ' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

    Έκδοση: Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου Ιούλιος 2009 Άγια Μετέωρα Τ.Κ. 422 00 Καλαμπάκα Τηλ. 24320 22278, fax 24320 24770
    ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

    Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι από αυτούς που δεν χρειάζονται συστάσεις. Το εγνω­σμένο ήθος του, το ομολογιακό ορθόδοξο φρόνημά του, η εμπνευ­σμένη αγιοπατερική θεολογία του, η θαρραλέα τοποθέτησή του σε φλέγοντα εκκλησιαστικά, εθνικά και κοινωνικά ζητήματα τον έχουν καταξιώσει και τον έχουν καταστήσει σημείο αναφοράς στην συνείδηση του λαού μας.

    Αποτελεί, λοιπόν, ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για την Ιερά Μονή μας η έκδοση ενός ακόμη ομολογιακού κειμένου του πατρός Γε­ωργίου. Πρόκειται για την ομιλία που εξεφώνησε στην Λάρισα, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης κ. Ιγνατίου, την Β' Κυριακή των Νηστειών, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Ένα κείμενο ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας, που η Εκκλησία μας βάλλεται από την αίρεση του Οικουμενισμού.

    http://www.impantokratoros.gr/grigorios_palamas_9oikoumenikh.el.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός

    Από την Λήμνο ο Άγιος εξαπέλυσε την περίφημο εγκύκλιο επιστολή του προς τους απανταχού της γης και των νήσων ευρισκομένους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Με αυτήν ελέγχει αυστηρώς τους Ορθοδόξους εκείνους που αποδέχθηκαν την ένωση και με αδιάσειστα στοιχεία αποδεικνύει ότι οι λατίνοι είναι καινοτόμοι και γι' αυτό λέει: «ως αιρετικούς αυτούς απεστράφημεν, και δια τούτο αυτών εχωρίσθημεν». Καλεί δε ο άγιος τους πιστούς να αποφεύγουν τους ενωτικούς, διότι αυτοί είναι «ψευδαπόστολοι και εργάται δόλιοι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. http://www.orthodoxia.online/2017/03/16/%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CE%BF-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%BF/#.WMu6NvI0D2o.facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...