ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025

Κρήτη: 300 βυζαντινοί ναοί έρχονται στο προσκήνιο χάρη σ’ έναν κρητικό φωτογράφο

Ο χανιώτης Μάνος Παπαδομανωλάκης έκανε 650 χιλιόμετρα σε μία ημέρα για να φωτογραφίσει έναν βυζαντινό ναό στην άλλη άκρη του νησιού υπό καταρρακτώδη βροχή. Μιλάει στο ΒΗΜΑ για το πρότζεκτ του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Οι καιρικές συνθήκες πρέπει να είναι αντίξοες. Χειμώνας βαρύς, συννεφιά πηχτή, βροχή καταρρακτώδης, κρύο τσουχτερό. Αυτές ήταν οι «προϋποθέσεις» του Μάνου Παπαδομανωλάκη για να ξεχυθεί σε κάθε χωριό της Κρήτης προκειμένου να εντοπίσει και να φωτογραφίσει τους βυζαντινούς ναούς του νησιού.

Με τον τρόπο αυτό θέλησε να υπερτονίσει τον μυστηριακό χαρακτήρα τους και να προσδώσει στην ιερότητά τους.

«Νιώθω δέος όταν μπαίνω σε έναν ναό ξέροντας πως στο ίδιο ακριβώς σημείο στεκόταν πριν από 800 χρόνια ένας ζωγράφος για να φτιάξει τις τοιχογραφίες», αναφέρει στο ΒΗΜΑ ο Μάνος Παπαδομανωλάκης θέλοντας να τονίσει την ιστορική αξία των βυζαντινών ναών της Κρήτης.

Με ένα αρχείο 2,500 φωτογραφιών, στόχος κι όνειρό του είναι κάποια στιγμή να μπορέσει να δημιουργήσει ένα φωτογραφικό λεύκωμα που θα αποτελέσει κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Η σχέση σας με τη φωτογραφία ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω;

Είμαι επαγγελματίας φωτογράφος από το 2005, αλλά με τη φωτογραφία ασχολούμαι τα τελευταία 35 χρόνια, από 18 χρόνων. Ξεκινούσαμε με φίλους για πεζοπορίες ανά την Κρήτη και φωτογραφίζαμε ό,τι μας προκαλούσε ενδιαφέρον.

Η επιθυμία να φωτογραφίσω τις βυζαντινές εκκλησίες της Κρήτης δεν γεννήθηκε τώρα. Τη διετία 1998-2000 ξεκίνησα, τότε με μια αναλογική Nikon με ασπρόμαυρο φιλμ, να φωτογραφίζω τις βυζαντινές εκκλησίες του νομού Χανίων. Με τον καιρό βγήκα κι εκτός του νομού μου.

Βυζαντινός Ναός Αγίου Γεωργίου στις Μένιες Χερσόνησος Ροδοπού, Κρήτη.


Το έχετε γυρίσει το νησί.

Η Κρήτη είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο νησί και πραγματικά αν δεν προσπαθήσεις να το γυρίσεις, δεν καταλαβαίνεις το μέγεθός του. Είμαι 53 ετών και ακόμα δεν έχω καταφέρει να δω όλα τα μέρη της. Να φανταστείτε ότι για το πρότζεκτ αυτό σε μια ημέρα χρειάστηκε να κάνω 650 χιλιόμετρα.

Για τη συνέχεια εδώ:

http://anaskafi.blogspot.com/2025/07/300_15.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...