ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 13 Ιουλίου 2025

Στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO τα μινωικά ανάκτορα!

Με ομόφωνη απόφαση της 47ης Συνόδου στο Παρίσι, τα μινωικά ανάκτορα εντάχθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική αξία του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σε μια ιστορική απόφαση που επιβεβαιώνει τη διεθνή αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, η UNESCO γνωστοποίησε την ένταξη των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η ένταξη εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που διεξάγεται στο Παρίσι, παρουσία της ελληνικής αποστολής, η οποία συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία υποστήριξης του φακέλου υποψηφιότητας.

Έξι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι πλέον υπό διεθνή προστασία

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται έξι εμβληματικά μινωικά ανάκτορα που αποτυπώνουν την ακμή του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού:

Ανάκτορο Κνωσού

Ανάκτορο Φαιστού

Ανάκτορο Ζάκρου

Ανάκτορο Μαλίων

Ανάκτορο Ζωμίνθου

Ανάκτορο Κυδωνίας (Χανιά)

Τα ανάκτορα αυτά, που ανάγονται στη 2η χιλιετία π.Χ., αντικατοπτρίζουν την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, την κοινωνική οργάνωση και τη θρησκευτική κοσμοαντίληψη των Μινωιτών.

Διεθνής αναγνώριση της μινωικής πολιτιστικής παρακαταθήκης

Η απόφαση της UNESCO βασίστηκε στην πολιτιστική αξία, την ιστορική σημασία και τη μοναδικότητα των μνημείων αυτών, τα οποία πλέον τελούν υπό ειδικό διεθνή καθεστώς προστασίας. Η αναγνώριση αυτή θεωρείται σημαντική όχι μόνο για την τουριστική προβολή της Κρήτης, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

Σε δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε:

«Μία πολυετής και συστηματική προσπάθεια έφερε σπουδαίο αποτέλεσμα. Με τη διατύπωση, την τεκμηρίωση και την αποδοχή από την UNESCO της υποψηφιότητας για τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα, η Κρήτη αποκτά, με “ήπια ισχύ”, διευρυμένο ρόλο στην οικουμενική πολιτιστική διπλωματία.

Η εγγραφή των 6 Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UΝΕSCO, συνιστά μια εξέλιξη με αναμφίβολα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο μας.

Η συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην UNESCO, ήταν καθοριστική. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο την ηγεσία του Υπουργείου και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, όσο και τα στελέχη των υπηρεσιών, καθώς και τους συνεργάτες μας στην Περιφέρεια και τους Δήμους για την καθοριστική τους συμβολή. Μόνο όλοι μαζί καταφέρνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Από σήμερα, μιλώντας για τα Μινωικά Ανάκτορα, ο κόσμος θα αναγνωρίζει ότι αναφερόμαστε σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Και αυτό μας κάνει υπερήφανους και αισιόδοξους για τη συνέχεια».

Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και στρατηγική για την ανάδειξη της μοναδικής κρητικής ταυτότητας και την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των επόμενων γενεών.

Πηγή: NeaKriti

http://anaskafi.blogspot.com/2025/07/unesco.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...