ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ο Έλληνας ζωγράφος Γιώργος Σικελιώτης, (1917-1984)

Ούτι
Ο Γιώργος Σικελιώτης (Giorgos Sikeliotis) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1917. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1939, όπου είχε καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Σπυρίδωνα Βικάτο. Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε το 1954 στην αίθουσα του Βήματος. Από τότε μέχρι το θάνατό του, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1984, έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: στην Οτάβα, στη Ρώμη, στο Τορόντο, στο Μόντρεαλ, στην Αλεξάνδρεια, στο Ελσίνκι, αλλά και στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε και ατομική έκθεση το 1965.

 Είχε προταθεί για το βραβείο Guggenheim. Έργα του υπάρχουν ακόμη στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στην πινακοθήκη της Ρόδου, ενώ δεκάδες έργα του υπάρχουν στην Νέα Υόρκη, αγορασμένα μέσω της World House Gallery, και πολλά άλλα σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Για τη ζωγραφική του Γιώργου Σικελιώτη

Περιδιαβαίνοντας τις εκθέσεις ζωγραφικής, δεν είναι λίγες οι στιγμές που εμφανίζεται απρόσκλητη μια νοσταλγία για τους παλιότερους ζωγράφους. Η διάλυση της φόρμας, οι μεταμοντερνισμοί και οι αναζητήσεις, οι διάφορες κατασκευές έχουν τη γοητεία τους, αλλά χάνονται, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, σε μια απρόσωπη μοίρα, στη μνήμη του κανένα.

Μια ζωγραφική γνήσια Ελληνική, βγαλμένη απ’ τη λαϊκή παράδοση, τη βυζαντινή λιτότητα, την αρχαιοελληνική ομορφιά και μουσικότητα είναι η ζωγραφική του Γιώργου Σικελιώτη (1917-1984). Δεμένη βαθιά με τα προσωπικά του βιώματα, χωρίς ίχνη ακαδημαϊσμού, προχωρεί με ειλικρίνεια, κρύβεται στα ζεστά χρώματα, πακτώνει τις διαστάσεις στα κορμιά και στα πρόσωπα, μιλώντας μια γήινη καθολικότητα.

Η διαδοχή στη μετωπικότητα του χώρου υποβάλλει με τη διαλεκτική της γραμμής και των επιφανειών με την αυστηρότητα ενός αγιογράφου. Παίρνεις ανάσα πάνω στους γήινους χρωματισμούς, χαίρεσαι τα μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια των ανθρώπων, τα περιγράμματα που σφίγγουν τον όγκο των σωμάτων, την πλαστικότητα των μορφών, τα μάτια, τα χείλη, τα κορμιά, το τοπίο. Τα αισθανόμαστε να ρέουν μέσα μας με εξπρεσιονιστική σαφήνεια, ταιριάζοντας μέλλον και παρελθόν αποκαλύπτοντας τις ανυποψίαστες διαστάσεις της εποχής.

Η νέα θεαματική διάσταση, ακουμπώντας στην παράδοση σαν μια ξεχωριστή καινούργια ύπαρξη, γίνεται το ώριμο μήλο της μετάβασης. Την απολαμβάνουμε γιατί η αλήθεια της βρίσκεται μέσα μας.

Μαθητής του Παρθένη και του Βικάτου, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών (1939), ο Γιώργος Σικελιώτης υπερέβη οργανικά σπουδές κι επιδράσεις κι έφτασε με την αγνότητα και την ταπείνωση ενός γνήσια λαϊκού καλλιτέχνη να εκφράζει μόνο τον ίδιο και μαζί μ’ αυτόν κάθε αληθινή προσέγγιση.


Οικογένεια, π. 1961-1970


Γυμνό


Γονατιστή γυναίκα

Τα χαρακτικά και οι μεταξοτυπίες του έδωσαν την δυνατότητα και σε ένα ευρύτερο κοινό, πέραν του συλλεκτικού, να γίνει κάτοχος κάποιου έργου, κάτι άλλωστε που απηχούσε και τη φιλοσοφία του ζωγράφου. Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στην πινακοθήκη της Ρόδου, στη Νέα Υόρκη, σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Ζευγάρι, 1971


Λυράρης, 1950-1955


Κατοχή. Επαιτεία, 1941


Θρήνος 1, 1960-65


Ζευγάρι που χορεύει


Ο Ευαγγελισμός


Ο Ευαγγελισμός


Το σαράι του Πασά


Σεράι



Μητέρα με τέσσερα παιδιά, 1960-1965


Μάνα που παίζει με παιδί, 1950


Εργάτες-Επιστροφή


Νεκρή φύση με φρούτα


Νησιώτικο τοπίο


Σκύρος


 Κύθηρα


Μαυροφόρες


Τρεις φιγούρες


Ζευγάρι_1


Ζευγάρι


Ο Μυστικός Δείπνος

Δημήτρης Παλάζης



Πηγή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...