ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Οι εκτελεσμένοι πατριώτες της Καισαριανής, επιτέλους χαμογελούν....

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Επειδή διάβασα διάφορα αστόχαστα, ανιστόρητα και αρνητικά περί Καισαριανής και περί επισκέψεως εκεί του Τσίπρα, πριν να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα, έχω να πω το εξής στους όψιμους «πατριώτες».

Η Καισαριανή ήταν τόπος εκτελέσεως Ελλήνων πατριωτών από τους Γερμανούς. Η τελευταία εκτέλεση έγινε το 1944, λίγο πριν φύγουν οι Γερμανοί, με 200 φυλακισμένους πατριώτες κομμουνιστές, που τους μετέφεραν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Δεν ήταν όμως αυτοί, οι μόνοι, που εκτελέστηκαν εκεί. Υπήρξαν εκτελέσεις και άλλων πατριωτών, κομμουνιστών και μη, το 1942, το 43 και το 44 (ακόμα και 25 αντιφασίστες στρατιώτες είχαν εκτελέσει, 20 Ιταλούς και 5 Γερμανούς). Η τελευταία εκτέλεση ήταν η πλέον μαζική και για αυτό έγινε σημείο αναφοράς όλων των εκτελεσθέντων πατριωτών.

Αυτούς τους ήρωες τίμησε ο Τσίπρας και όχι αόριστα κάποιους «κομμουνιστές». Έλληνες πατριώτες με, ή χωρίς πολιτική ταυτότητα, που εκτελέστηκαν για την πατρίδα από τους Γερμανούς Ναζί, τους οποίους κάποιοι κρυφά και ανομολόγητα θαυμάζουν, αλλά δε μπορούν να κρυφτούν και προδίδονται. Επικρίνοντας μια τέτοια συμβολική ενέργεια, πίσω από το προσωπείο του δήθεν «πατριώτη», καταλήγουν να γίνονται απολογητές των Ναζί. Ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα αντίστασης στην Γερμανίδα, αλλά αυτοί δεν ήθελαν να το καταλάβουν, γιατί η καρδιά τους αγαπάει αλλού. Προς Βερολίνο μεριά...Το ίδιο μήνυμα, αλλά προς την άλλη πλευρά, έστειλε και ο Καμένος με το στεφάνι στα Ίμια και με την επίσημη αναγνώριση ως ήρωα που ήταν, στη μάχη της Κύπρου το 1974, του Καταδρομέα Μ. Μπικάκη.

Σας παραθέτω λίγα μηνύματα που κάποιοι από τους πατριώτες εκείνους πρόλαβαν να γράψουν βιαστικά, λίγη ώρα πριν τους εκτελέσουν. Είναι ολιγόλογα, και απλά, γεμάτα μεγαλείο και αυταπάρνηση. Μπείτε για ένα μόνο δευτερόλεπτο στη θέση τους, για να αποκτήσετε το δίδαγμα μιας ολόκληρης ζωής. Όχι μυξοκλάματα και τέτοια, αλλά γενναιότητα και υπέρβαση της ανθρώπινης φύσης.....

«Κατίνα, Γεωργούλη. Σας φιλώ με αγάπη. Κώστας Τσίρκας, Μάρνη 52».

«Χαίρετε φίλοι. Εκδίκηση. Μάνα μη λυπάσαι. Χαίρε μάνα. Δημήτρης Σόφης».

«Δεν σας ξέχασα ποτές. Για σας και τον Ελληνικό λαό έδωσα και τη ζωή μου. Σήμερα 1η Μάη 1944. Σας φιλώ για τελευταία φορά. Α. Βαγενάς».

«Η κόρη μου Ρήνα να γίνει δασκάλα. Φιλώ τη γυναίκα μου και το παιδί. Βαγγέλης Πόλκος (δάσκαλος)».

«Ειδοποιήστε τη χήρα μητέρα μου, Κατίνα Αναστασιάδου, οδός Λομβάρδου 2, Αθήναι, ότι πεθαίνω για την Ελλάδα μας. Λευτέρης Αναστασιάδης».
(Ο Λ. Αναστασιάδης ήταν δικηγόρος, ανάπηρος του αλβανικού έπους, ακρωτηριασμένος και από τα δύο πόδια. Το μήνυμα το έγραψε στο ξύλινο πόδι του πριν τον εκτελέσουν.)

«Έτσι πεθαίνουν οι άξιοι Έλληνες. Πεθαίνω περήφανος. Ζήτω η λευτεριά. Διαβάτη Έλληνα το ρούχο τούτο να το πας στην παραπάνω διεύθυνση. Είναι η στερνή επιθυμία ενός ανθρώπου, που ξέρει να πεθαίνει για τη λευτεριά. Ζήτω ο ελληνικός λαός. Σπήλιος Αμπελογιάννης».

«Εγώ πάω για εκτέλεση. Να βαφτίσετε το παιδί Κώστα» Αυτό το μήνυμα έγραψε πίσω από την φωτογραφία του παιδιού του ο Χαϊδαριώτης Κώστας Χατζηγεωργίου, πριν την αφήσει στη συμβολή της Πλαστήρα με την Αγωνιστών Στρατοπέδου σήμερα).

Τρία μηνύματα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη:

Προς τον πατέρα του:
«Πατερούλη, πάω για εκτέλεση. Νάσαι περήφανος για το μονάκριβο γιο σου. Ν΄ αγαπάς, να λατρεύεις την κορούλα σου και την αδελφούλα μου. Κ΄ οι δυο μεγάλοι άνθρωποι. Γεια. Γεια πατερούλη».

Προς την αρραβωνιαστικιά του, Χαρά Λιουδάκη, η οποία εργαζόταν στο Δρομοκαϊτειο:
«Η τελευταία μου σκέψη μαζί σου. Θα΄ θελα να σε κάμω ευτυχισμένη. Ν΄ αγαπάς πολύ το μπαμπά και την αδελφούλα μου. Να βρεις σύντροφο στη ζωή σου, άξιό μου και άξιό σου. Γεια χαρά.
Υ.Γ: Κάτι ενθύμια θα σου δώσει ο Ζήσης».
Στην αδελφή της Χαράς, Μαρία Λιουδάκη:

«Αδελφούλα, πάω για εκτέλεση. Σε λάτρευα πολύ, όπως λάτρευα και το γυναικούλι μου».

«8/9/44. Σήμερα το πρωί τουφεκιζόμεθα. Πέφτομε για την πατρίδα με γέλιο στα χείλη για την λευτεριά. Λίτινας Μανόλης. Βατατζή 60».


Τέτοιοι ήρωες, εκτελούνταν στην Καισαριανή……

Έτσι, δικαίως αναρωτιέμαι, αν οι επικριτές αυτής της απόδοσης τιμής στους ήρωες της Καισαριανής, θα μπορούσαν ποτέ να αγαπήσουν την πατρίδα τόσο πολύ, όσο αυτοί, ώστε να δώσουν την ζωή τους για εκείνην....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...