ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η ανασκαφή της Αμφίπολης διδάσκεται στην Κύπρο (Φωτο- VIDEO)

του Γιώργου Ροδάκογλου

Eίκοσι μαθητές ενός δημοτικού σχολείου της Λευκωσίας μελετούν εδώ και δυο χρόνια τα ευρήματα της Αμφίπολης ακολουθώντας τη μεθοδολογία αρχαιολόγων. Ο Μαρίνος Κωνσταντίνου προσομοίωσε σ ένα εργαστηριακό μάθημα τα ευρήματα του τύμβου Καστά και την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα σε συγκέντρωση στην Κύπρο.



Τα παιδιά χωρίζονται σε επί μέρους ομάδες και πραγματοποιούν ακόμη και ανασκαφές σε ειδικούς χώρους ενώ στη συνέχεια καλούνται να ερμηνεύσουν τα ευρήματα τους.

«Κρύβουμε σε διάφορα σημεία τα κομμάτια ενός μοντέλου αγάλματος. Τα παιδιά πρέπει να ανασκάψουν στη συγκεκριμένη περιοχή να τα βρουν, και να προχωρήσουν στον καθαρισμό, τη συντήρηση και την ταυτοποίηση. Η διαδικασία αυτή τους βοηθάει να κατανοήσουν πόσο δύσκολο είναι το έργο ενός αρχαιολόγου».

Το ενδιαφέρον των μαθητών της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Στυλιανού, περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του Μέγα Αλέξανδρου, του Φιλίππου Β, της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης και του Ηφαιστίωνα.


Δυο ώρες την εβδομάδα ασχολούνται με την Ιστορία δυο ώρες με την Τέχνη, τα απογεύματα εργάζονται στο σπίτι τους ενώ τα Σαββατοκύριακα παίρνουν μέρος στις επί μέρους συναντήσεις.

«Η Αμφίπολη ξεκινάει μέσα στην οικογένεια ως μια αφορμή ουσιαστικής συνομιλίας γονιών και παιδιών που εξελίσσεται σε αγορά βιβλίων και στις μετέπειτα επισκέψεις τους σε μουσεία».

Στα δυο χρόνια ενασχόλησης τους οι Κύπριοι μαθητές μελέτησαν Σφίγγες, ρόδακες, Καρυάτιδες, ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, Λέοντα, περίβολο, το σχεδιασμό, τη δομή, και στοιχεία της κατασκευής.


«Συζητούν τα πάντα με τους γονείς τους και στη συνέχεια οι ίδιοι οι γονείς έρχονται στο σχολείο και ζητούν να μάθουν λεπτομέρειες».

Ως βάση δεδομένων αποτελούν τα δελτία τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού, οι ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας και τα όσα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

«Κάνουν και συγκρίσεις μεταξύ, του τι λεγόταν, τι ΔΕΝ λεγόταν και τι τελικά ανακοινώθηκε. Πολύ ωραίες αφορμές για συζητήσεις δίνονται ακόμα και για τη σκοπιμότητα, του πώς λέμε κάτι, πότε το λέμε και γιατί. Είναι ένα παράπλευρο κέρδος αυτό. Ακόμα και τις διαφωνίες επισημαίνουν σε πολλά sites.


Μελετούν άρθρα που ασκούν σκληρή κριτική στην πολιτική ηγεσία, και βλέπουν τα τρισδιάστατα βίντεο και τις απεικονίσεις. Κυρίως όμως παρατηρούν με λεπτομέρεια τα σχέδια του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή και όσα προσεγγίζουν άλλοι με άλλη ματιά όπως του Γερολυμάτου. Κάνουν συγκρίσεις και ανατρέχουν σε παρόμοια ευρήματα της συγκεκριμένης περιόδου».

Η πρόσφατη εργασία των μαθητών συνέπεσε με την ομιλία της ανασκαφέως Κατερίνας Περιστέρη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. και αφορούσε μια μεγάλη επιτοίχια σύνθεση από πηλό που απεικονίζει το Μακεδονικό Τάφο στην Αμφίπολη. Η ίδια μάλιστα συγκινήθηκε όταν της επιδόθηκε ένα video με την αφιέρωση τους.


«Αγαπητά παιδιά ευχαριστώ πολύ για τη δουλειά που κάνατε για την αγάπη σας και το δωράκι που μου στείλατε. Να είστε καλά και με τον καλό σας δάσκαλο και τη Διευθύντρια πάντα να κάνετε τέτοια ωραία πράγματα. Σας αγαπώ πολύ πολλά φιλιά και να είστε πάντα καλά».

Ο Μαρίνος Κωνσταντίνου  θεωρεί πετυχημένο το επικοινωνιακό μοντέλο που εφαρμόστηκε στην ανασκαφή της Αμφίπολης κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του projekt που τρέχει.





«Πέρα από τη σπουδαιότητα των ευρημάτων η ενημέρωση από την Άννα Παναγιωταρέα ήταν αυτή που έδωσε την ιδιαιτερότητα σε αυτή την ανασκαφή που ήταν σχεδόν ζωντανή, και ήταν η πρώτη φορά που καθηλώθηκε η κοινή γνώμη παρακολουθώντας μια ανασκαφή βήμα- βήμα, ζώντας καθημερινά με την αγωνία του επόμενου βήματος και ευρήματος».


(Σημ. ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ: Η πρωτοβουλία του Δάσκαλου Μαρίνου Κωνσταντίνου, να δώσει στους μαθητές του τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την ανασκαφή της Αμφίπολης, υπό τη μορφή ενός εκπαιδευτικού δρώμενου, δε μπορεί παρά να επαινεθεί για την πρωτοτυπία της. Κι αυτή η περίπτωση, όπως κι άλλες, μας δείχνει με το παράδειγμα της, πως μόνο με το μεράκι και το φιλότιμο των ίδιων των εκπαιδευτικών λειτουργών, μπορεί η προσφερόμενη εκπαίδευση να είναι ουσιαστική και ποιοτική, αντίθετα προς τη στείρα και τυπολογική πολιτική των υπουργείων)


ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO



2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ που παρουσιάζετε τη δουλειά μας! Μεγαλη μας τιμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγαπητέ Μαρίνε!
      Κι εγώ ευχαριστώ για την πολύ ωραία εκπαιδευτική πρωτοβουλία.
      Χαίρομαι που το ιστολόγιο μου δίνει τη δυνατότητα να την προβάλλω ευρύτερα, διότι πραγματικά αξίζει!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...