ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Διάσταση απόψεων στο Παρίσι για γλυπτό 30 τόνων του Τζεφ Κουνς (φωτό)

Σε μια κίνηση ένδειξης αλληλεγγύης για τα θύματα της τρομοκρατίας, ο Αμερικανός καλλιτέχνης της σύγχρονης τέχνης Τζεφ Κουνς, επιθυμεί να δωρίσει ένα γιγαντιαίο γλυπτό στο Παρίσι. Το γλυπτό έχει ύψος 11 μέτρα και ζυγίζει γύρω στους 30 τόνους. Ονομάζεται «ανθοδέσμη με τουλίπες».

Το έργο αποτελεί δώρο του Αμερικανού καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς στην πόλη του Παρισιού στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015. Αντί όμως να είναι ένα μήνυμα συμφιλίωσης, το γλυπτό έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής. Η κριτική στο έργο τέχνης το οποίο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χινταλκό χαρακτήρισε ως έναν «άρρηκτο σύνδεσμο μεταξύ Παρισιού και Αμερικής», γίνεται όλο και πιο έντονη.

Το πρότζεκτ είναι σοκαριστικό για διάφορους λόγους, δηλώνουν άνθρωποι του πνεύματος, ανάμεσα σε αυτούς, ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Ασάγιας, ο καλλιτέχνης Κρίστιαν Μπολντάνσκι και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρεντερίκ Μιτεράν.

Σε άρθρο στην εφημερίδα Libération έθεσαν υπό αμφισβήτηση το νόημα του εγχειρήματος. Ο Τζεφ Κουνς ισχυρίζονται ότι είναι το σύμβολο μιας βιομηχανοποιημένης, θεαματικής και κερδοσκοπικής τέχνης.

Την κριτική αυτή ενστερνίζεται και ο γκαλερίστας Στεφάν Κορεάρ, ο οποίος θεωρεί ότι το δώρο του Τζεφ Κουνς δεν είναι παρά ένας τρόπος διαφήμισης για τον ίδιο. Υποθέτει ότι, για τον πιο ακριβό σύγχρονο καλλιτέχνη του κόσμου και τους συλλέκτες του, το πρόζεκτ είναι μια καλή ευκαιρία για να αυξήσει ακόμη περισσότερο την αξία των έργων του στην αγορά.

Ο Στεφάν Κορεάρ, ο οποίος θεωρείται ειδικός στη σύγχρονη τέχνη, ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών με μια επιστολή υπό τον τίτλο «Όχι στην ανθοδέσμη με τις τουλίπες του Κουνς στο Παρίσι».


Δεν ξέρουν πού να το βάλουν

Ένα ακόμα σημείο προστριβών είναι ο χώρος στον οποίο θα εκτεθεί.

Έχει προβλεφθεί ένας χώρος ανάμεσα στο Palais de Tokyo, ένας εκθεσιακός χώρος για νέους καλλιτέχνες και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι. Ένας χώρος δηλαδή που δεν έχει καμία σχέση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις 13 Νοεμβρίου 2015, ισχυρίζονται οι πολέμιοι του σχεδίου.

Επικριτικά βλέπουν το έργο και οι κάτοικοι του 16ου διαμερίσματος του Παρισιού. Δεν τους αρέσει η ιδέα να βλέπουν διαρκώς το τεράστιο γλυπτό με τις τουλίπες.

Ένα δώρο αντί πληρωμής!

Τέλος, άλλο ένα σημείο κριτικής είναι ότι το δώρο του Τζεφ Κουνς θα τους στοιχίσει λίγο ακριβά μια και τα έξοδα κατασκευής υπολογίζονται γύρω στα τρία εκατομμύρια ευρώ. Τα έξοδα θα αναλάβει το ταμείο «Fonds de Paris» το οποίο έχει στόχο να αναζητεί διάφορους χορηγούς για καλλιτεχνικά πρότζεκτ. Ο Τζεφ Κουνς θα βάλει μόνο το σχέδιο.

Για την κριτικό τέχνης Ιζαμπέλ Πασκιέ αυτό δεν είναι δώρο, αλλά μια καλή «μπίζνα» για τον Αμερικανό καλλιτέχνη. Και μάλλον δεν έχει άδικο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...