ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ο προαναγγελθείς θάνατος της ΕΡΤ

του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Κανείς, λοιπόν, δεν ήξερε τίποτα για τον φόνο! Που είχε προαναγγελθεί από τον Ιούλιο του 2011. Και τώρα, βρεθήκανε όλοι στο σπίτι της σκοτωμένης, με χέρια ματωμένα, για τα συλλυπητήρια. Ενώ όλοι, για χρόνια, είχαν βάλει το χέρι τους στη μακαρίτισσα, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Θλιμμένες, μοιρολογούσες μορφές με μαύρες μπλερέζες, ζωντανά περιφερόμενα πτώματα και τελειωμένα πολιτικά ζόμπι, βουλευτάκια, αρχηγίσκοι, πολιτευτές και διανοουμενίσκοι, θρηνούν υποκριτικά τώρα για τον θάνατο της δήθεν Δημοκρατίας.
Και τόσα χρόνια δηλαδή, λάθος κάναμε, που θεωρούσαμε την Τρόικα ως τον αληθινό, σκληρό κυβερνήτη!!!
Και δεν είναι άξιοι, μήτε να συσπειρώσουν τον λαό, που σκορπάει σαν φοβισμένο κοπάδι προβάτων από εδώ και από εκεί.
Μήτε είναι άξιοι να συνεννοηθούν και να μονιάσουν, έστω για λίγο, πριν η σκεπή μας πέσει στο κεφάλι!!
Άβουλοι, μοιραίοι, θλιβεροί....ακατάλληλοι για το μέγεθος της ιστορικής συγκυρίας...


Όπως και να το κάνουμε, η ΕΡΤ ήταν η Ελληνική Τηλεόραση και την έχουμε πληρώσει χρυσή! Δυστυχώς, όμως, όλες οι κυβερνήσεις την έκαναν σαν τα μούτρα τους. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως η ΕΤ3, ήταν ακόμη το καλύτερο κανάλι στο τηλεοπτικό στερέωμα και τα άλλα δύο, όσο χάλια και αν ήταν, παρέμεναν πιο ανεκτά από οποιαδήποτε άλλα ιδιωτικά. Θα μου λείψουν «Οι Ανιχνεύσεις» του Π. Σαββίδη, «Ο Λαβύρινθος» του Ι. Τριανταφυλλίδη, «Τα αληθινά σενάρια» του Ν. Ασλανίδη, το «Οδοιπορικό στην Πίνδο», τα «Ελλήνων Δρώμενα», «Η Μουσική και ο τόπος της», ρεπορτάζ, ωραία ντοκιμαντέρ για την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Ελλάδα! Προσωπικά, θα αισθανόμουν καλύτερα, αν είχαν κλείσει τα τουρκοκάναλα του πλαστικού και της σαβούρας!  Όμως, στη νεοφιλελεύθερη, νεοταξική «Δημοκρατία» μας, όλα μετριούνται με τη ζήτηση και με τους δείκτες της τηλεθέασης. Λες και ήταν ποτέ περισσότερες οι μέλισσες, από τις μύγες, ώστε να υπάρχουν λιγότερα σκατά! Με ένα Σουλεϊμάν στο 70%!
Έτσι, δεν μου αρέσει το κλείσιμο της και κυρίως ο αυταρχικός τρόπος που έγινε. Το γεγονός, αποτελεί καμπή στη μεταπολίτευση από το 74 και μετά. Είναι πολύ σοβαρό, αν σκεφτεί κανείς τη δύναμη των ΜΜΕ και σίγουρα οι προθέσεις δεν είναι αθώες.

Ωστόσο, όσο και αν λυπάμαι για το προσωπικό που θα απολυθεί, εύχομαι ταυτόχρονα, τώρα που ξεκινάει ο αγώνας της επιβίωσης, να θυμηθούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, τα ψέμματα και την προπαγάνδα, που τάϊζαν τον λαό τόσα χρόνια, γλείφοντας το σύστημα. Ήρθε ή ώρα, να πουν αλήθειες και να επανακτήσουν το δικαίωμα να εργάζονται στη δημόσια τηλεόραση. Ελπίζω, πως κατάλαβαν πια, ότι ήταν πάντα αναλώσιμοι και πως οι Πρετεντέρηδες και οι Τρέμηδες, θα ψοφήσουν τελευταίοι από όλους μας, σαν τις κατσαρίδες!!!
(και πολλοί άλλοι, που να τους γράφω τώρα)


Από την άλλη, η στάση της ΕΣΗΕΑ τον τελευταίο καιρό, να απεργεί δηλαδή, όταν γίνονται μεγάλες κινητοποιήσεις, όπως και σήμερα με την απεργία που κάνει για το κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι το λιγότερο περίεργη. Να απεργείς και να σιωπάς στην ουσία, όταν αυτό που χρειάζεται, είναι ακριβώς το αντίθετο, τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλη ανατροπή στο χώρο των ΜΜΕ, είναι ανόητο, αν όχι πολύ ύποπτο. Ποιον εξυπηρετεί κάτι τέτοιο; Πως θα ενημερωθεί ο κόσμος, ρε σαϊνια;; Αλλά τι λέμε τώρα; Υπάλληλοι είναι, όχι αφεντικά!
Τα δε τουρκοκάναλα που τρίβουν τα χέρια τους, δηλώνουν δήθεν συμπαράσταση επίσης δια της σιωπής!! Δημοσιογράφοι και πολιτικοί, το δίδυμο της ανυποληψίας και της αθλιότητας! Οι νεκροθάφτες της Δημοκρατίας! Τέρμα τα ψέμματα μάγκες, έπεσαν οι μάσκες, ήρθε η ώρα για τις αλήθειες!

Έτσι, η αποστασιοποίηση από τα πράγματα και η χρήση αναλογιών στα παραδείγματα, βοηθούν πάρα πολύ στην κατανόηση των προβλημάτων μας. Είναι σαν να τα βλέπουμε με τα μάτια άλλων, πιο αντικειμενικά. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε, ότι αυτό που έγινε εδώ με την ΕΡΤ, είχε συμβεί σε μια άλλη χώρα. Για την ακρίβεια της αναλογίας, ας πούμε στην Πορτογαλία, που είναι κοντά στις προδιαγραφές μας.

Αν μαθαίναμε λοιπόν, ότι η πορτογαλική κυβέρνηση, υποχείριο μιας Τρόικας, έκλεισε ξαφνικά την εθνική πορτογαλική ραδιοτηλεόραση! Πείτε με το χέρι στην καρδιά, σε ποιο πράγμα θα πήγαινε πρώτα-πρώτα ο νους σας; Θα πιστεύατε ποτέ, ότι έγινε για λόγους οικονομικής εξυγίανσης και αξιοκρατίας που όντως χρειάζονται; Ιδιαίτερα αν γνωρίζατε, πως το ίδιο το διεφθαρμένο  πολιτικό σύστημα, που χρησιμοποίησε το εργαλείο, τώρα το καταστρέφει; Ή θα σκεφτόσαστε πως συντρέχει κάτι άλλο; Ποιοι στην ιστορία καταργούν, έπειτα από τα κοινοβούλια και τις εθνικές τηλεοράσεις; Και τι θα σκεφτόσαστε για τον πορτογαλικό λαό, αν τον βλέπατε να μην αντιδρά;
Η απάντηση για το ποιοι είμαστε, βρίσκεται τελικά και στο πως μας βλέπουν οι άλλοι. Και εκεί μας περιμένουν εκπλήξεις, αναφορικά με την ιδέα, που έχουμε εμείς για τους εαυτούς μας...

Χθες το βράδυ, λοιπόν, ψάχνοντας να βρω κάποια πληροφορία ή μια μετάδοση της ΕΡΤ σε κάποιο περιθωριακό κανάλι, σε web TV, ή σε οποιοδήποτε άλλο πειρατικό μέσο εκπομπής, έπεφτα συνεχώς σε ένα μαύρο κενό. Ο εκτελεστής, με τα γκρίζα μαλλιά και τα μαύρα φρύδια, είχε περάσει πριν από εμένα!
Ένιωσα έτσι, για πρώτη φορά, ένα παράξενο συναίσθημα.
Τη δύναμη της τυραννίας και τη βίαια επιβολή της στη θέληση μου.
Ένιωσα, σαν τον παππού μου, που μου διηγιόταν, πως έβγαζαν κρυφά το ραδιόφωνο στην Κατοχή, για να ακούσουν μεσ΄στη βαθιά νύχτα το BBC και να μάθουν τα νέα του πολέμου. Έτσι!!
Παρόλα αυτά, η αναζήτηση, το πείσμα και η ανυπακοή στο τετελεσμένο της παρανομίας τους, με έκανε να νιώσω επίσης, πώς ακριβώς γεννιέται και η σπίθα της αντίστασης!




2 σχόλια:

  1. "Άβουλοι, μοιραίοι, θλιβεροί.."
    Πώς γίνεται να πέφτουμε συνέχεια σε τέτοιους; (μη ισοπεδωτικό-μεσοσταθμικό, ρητορικό ερώτημα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...