ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Η ζωγραφική «διαψεύδει» συνεχώς το θάνατο της


Η ΕΝΙΑ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 την ομαδική έκθεση «Back to basics: Painting» σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου. Διάρκεια έκθεσης 18 Μαΐου έως 14 Ιουλίου.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Jackie Berridge, Marian Wijnvoord, Βαγγέλης Γκόκας, Γιώργος Γύζης, Νίκος Καναρέλης, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Νίκος Σαμαράς, Πάνος Φαμέλης, Μανταλίνα Ψωμά

Νίκος Σαμαράς, L.B. MIRAGE VI, ακρυλικό σε καμβά, 50x100cm, 2017


Η έκθεση Back to Basics: Painting ως μέρος της σειράς εκθέσεων Back to Basics που εξετάζει βασικά θέματα και στοιχεία της εικαστικής πρακτικής, έχει σκοπό να διερευνήσει τους στόχους αλλά και τις μεθόδους προσέγγισης κατά την εικαστική χρήση του μέσου της ζωγραφικής στο έργο των καλλιτεχνών.

Η ζωγραφική αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο διαχρονικά εικαστικά μέσα. Τα πρώτα γνωστά έργα ζωγραφικής θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι τοιχογραφίες στο Grotte Chauvet στη Γαλλία, οι οποίες χρονολογούνται περίπου 32.000 ετών και απεικονίζουν μορφές ζώων βαμμένες με κόκκινη ώχρα και μαύρη χρωστική ουσία.

Γιώργος Γύζης, Άτιτλο, ακρυλικό σε χαρτί, 114x124cm, 2012


Η χρήση του μέσου της ζωγραφικής μέσα στην ιστορία της τέχνης χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές, ερμηνείες και αντιλήψεις ενώ αποτελεί το μέσο με τους περισσότερους ίσως εκφραστές. Συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη, τη διαμόρφωση του πολιτισμού του ανθρώπου εκφράζοντας τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της κάθε εποχής.

Μέσα από διαφορετικές τεχνοτροπίες, η ζωγραφική χρησιμοποιήθηκε για την αποτύπωση της ιστορίας, του φυσικού κόσμου, της θέσης του ανθρώπου μέσα σε αυτόν, του θείου ενώ εξέφρασε τις ιδέες και τα ήθη της εκάστοτε εποχής. Η εφεύρεση της φωτογραφίας είχε σημαντικό αντίκτυπο στη ζωγραφική (1829) απελευθερώνοντας τη από μέσο ακριβούς καταγραφής του παρατηρούμενου κόσμου αλλά οδηγώντας κάποια είδη ζωγραφικής σε εξαφάνιση. Από τότε ο “θάνατος” του μέσου έχει αναγγελθεί από πολλούς καλλιτέχνες για διαφορετικούς λόγους.

Jackie Berridge, Lost in Space 1, oil on canvas, 100x130cm, 2016-17


Το 1959 ο μινιμαλιστής γλύπτης Donald Judd υποστήριξε στο Arts Magazine όπου δούλευε ως κριτικός τέχνης ότι η ζωγραφική έχει «τελειώσει». Στη δεκαετία του 1960 η ύπαρξη του κινήματος της εννοιολογικής τέχνης οδήγησε πολλούς εικαστικούς στην απομάκρυνση από το μέσο θεωρώντας τη ζωγραφική ως νεκρή μορφή τέχνης, μια άποψη που αναθεωρήθηκε ξανά στις αρχές του 21ο αιώνα διαψεύδοντας τις προηγούμενες «δηλώσεις».

Αρχική εικόνα: Μανταλίνα Ψωμά »Η απομάκρυνση, 17″ Λάδι σε καμβά, 50x60cm, 2011, ευγενική παραχώρηση Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή

Νίκος Καναρέλης, Τρία, σπρέι, λάδι σε ξύλο, 35×33,5cm, 2017


Event Information
Enia gallery, Μεσολογγίου 55, Πειραιάς
Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή, 18 Μαΐου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 18 Μαΐου – 14 Ιουλίου 2018
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Πέμπτη 14.00 – 19.00, Παρασκευή 14.00 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 16.00 Είσοδος ελεύθερη.
Πληροφορίες: 210 4619700 www.eniagallery.com

Marian Wijnvoord, Weather, oil on linen, 20x25cm, 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...