ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Ο Κήπος της Εδέμ που απεικονίζεται στην αρχαία ελληνική θρησκευτική τέχνη


Εάν τα αρχικά κεφάλαια του Βιβλίου της Γένεσης παρουσιάζουν έναν αληθινό απολογισμό της ανθρώπινης προέλευσης, τότε η αρχαία κοσμική ανθρώπινη ιστορία πρέπει να συνδεθεί με σημαντικούς τρόπους σε αυτό το λογαριασμό.


Στην πραγματικότητα, η αρχαία ελληνική θρησκευτική τέχνη συνδέεται με πολύ σημαντικό τρόπο με τη Γένεση. Ενώ η Γένεσις περιγράφει τα πρώιμα γεγονότα και τους ανθρώπους στο παρελθόν της ανθρωπότητας, οι Έλληνες απεικόνισαν τα ίδια γεγονότα και τους ανθρώπους - εκτός από την άποψη ότι το φίδι διαφωτίζει, παρά παραπλανά, το πρώτο ζευγάρι στον παράδεισο.

Οι Έλληνες θυμούνται τον αρχικό παράδεισο, αποκαλώντας τον Κήπο των Εσπερίδων, που πάντα τον απεικονίζουν με μια μηλιά που είναι συνδεδεμένη με τα φίδια. Το Βιβλίο της Γένεσης δεν λέει τι είδους φρούτα ήταν: Από την ελληνική παράδοση έχουμε την ιδέα ότι η Εύα έτρωγε ένα μήλο.

Λήκυθος  με το μήλο που είναι συνδεδεμένο με φίδι στον Κήπο των Εσπερίδων.  Ελληνικό αγγείο από το Paestum της Νότιας Ιταλίας, 350-340 π.Χ. Τερακότα.


Ο Δίας και η Ήρα - οι αρχικοί καλεσμένοι του κήπου

Τόσο ο αρχαίος συγγραφέας Απολλόδωρος όσο και ο Έλληνας τραγικός ποιητής Ευριπίδης περιγράφουν τον Δία και την Ήρα ως τους αρχικούς κατοίκους του Κήπου των Εσπερίδων. Στους Έλληνες, ήταν το πρώτο ζευγάρι, ένα ανάλογο για τον Αδάμ και την Εύα της Γένεσης.


Ο Δίας και η Ήρα, το πρώτο ζευγάρι σύμφωνα με τους Έλληνες, κάθονται μαζί στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, περίπου από το 435 π.Χ.

Η ιουδαιο-χριστιανική παράδοση θεωρεί τον Αδάμ ως τον πατέρα όλης της ανθρωπότητας. Ο όρος "πατέρας Δίας" είναι μια περιγραφή του βασιλιά των θεών που εμφανίζεται πάνω από 100 φορές στα αρχαία γραπτά του Ομήρου. Σύμφωνα με τον αρχαίο ποιητή Ησίοδο, ο Δίας είναι «ο πατέρας των θεών και των ανδρών» - οι θεοί είναι θεοί προγονικοί.

Η Γένεσις 3:20 περιγράφει την Εύα ως «τη μητέρα όλων των ζωντανών». Σε έναν ύμνο της επίκλησης, ο λυρικός ποιητής του 6ου αιώνα π.Χ., Αλκαίος, αναφέρεται στην Ήρα ως «μητέρα όλων». Ως η πρώτη σύζυγος, οι Έλληνες λάτρευαν την Ήρα ως τη θεά του γάμου, ως την πρώτη μητέρα, οι Έλληνες την λατρεύουν ως τη θεά του τοκετού.

Τόσο η ιουδαιοχριστιανική παράδοση όσο και η ελληνική θρησκευτική παράδοση επιμένουν ότι τα αντίστοιχα πρώτα τους ζευγάρια βγήκαν από έναν αρχαίο παράδεισο με ένα δέντρο φρούτων συνδεδεμένο με φίδια. Δύο αντίθετες πνευματικές απόψεις - οι πρώτοι που κοιτούν τον Δημιουργό ως πηγή της αλήθειας και ο τελευταίος κοιτάζοντας το φίδι γι 'αυτό - μοιράζονται την ίδια πραγματική βάση.


Ονόματα των Εσπερίδων -Περιγραφή του κήπου

Οι Εσπερίδες, οι νύμφες που τείνουν στον αρχαίο κήπο, το δέντρο, τα μήλα και το φίδι του, παίρνουν το όνομά τους από το «Εσπέρα» στα Ελληνικά, που σημαίνει βράδυ, σημαίνοντας τη Δύση όπου ο ήλιος δύει.

Αυτό αντιστοιχεί στον λογαριασμό της Γένεσης που περιγράφει τον πολιτισμό που αναπτύσσεται στα ανατολικά της Εδέμ. Μια επιστροφή στην Εδέμ θα σήμαινε να ταξιδεύουμε δυτικά. Οι Έλληνες έβαλαν τον Κήπο των Εσπερίδων στην απώτατη Δύση.

Ο Κήπος των Εσπερίδων απεικονίστηκε στον κάτω πίνακα ενός δοχείου νερού από το 410 π.Χ. Σε αυτή την παράσταση, το φίδι περιβάλλει τη μηλιά με τα χρυσά φρούτα της. Τα ονόματα των αριθμών είναι γραμμένα πάνω στο βάζο. Δύο από τις Εσπερίδες, η Χρυσόθεμις (Χρυσή Τάξη) και ο Αστερόπης (Άσπρο Πρόσωπο) στέκονται στο άμεσο αριστερό μέρος του δέντρου.

Ο Κήπος των Εσπερίδων απεικονίζεται στο κατώτερο πλαίσιο μιας κόκκινης υδρίας από το 410 π.Χ.

Η Χρυσόθεμις κινείται προς το δέντρο για να μαζέψει ένα μήλο. Η Αστερόπη κλίνει ευχάριστα προς στο μέρος της με τα δύο χέρια. Στα αριστερά τους, η Υγεία κάθεται σε ένα λόφο και κρατά ένα μακρύ σκήπτρο, ένα σύμβολο του κανόνα, καθώς κοιτάζει πίσω προς το δέντρο. Στα δεξιά της μηλιάς, η Λιπαρις κρατά μήλα στην πτυχή του ενδύματός της και σηκώνει το πέπλο της από τον ώμο της.

Τα ονόματα των Εσπερίδων περιγράφουν τον κήπο. Είναι μια γη απαλού αστρόφωτος, πολύ χρυσού για λήψη, τέλειας υγείας, και θαυμάσιας ομορφιάς.

Ο Απολλόδωρος, που γράφει τον 2ο αιώνα π.Χ., δίνει τέσσερα διαφορετικά ονόματα για τις Εσπερίδες: Αγλαϊα, Eρύθεια, Εσπερία και Αρεθούσα.

Ο ήχος μιας βρύσης είναι ένας από τους πιο ειρηνικούς ήχους. Τι γοητευτικό και ευχάριστο μέρος! Η εβραϊκή λέξη για την Εδέμ σημαίνει «να είναι μαλακή ή ευχάριστη», για να απολαύσει περιγραφικά τον εαυτό της». Ο Κήπος των Εσπερίδων είναι η ελληνική έκδοση του Κήπου της Εδέμ.

Ο Ηρακλής πηγαίνει για τα μήλα

Ο καθισμένος άνδρας στο βάζο στα δεξιά μας από το δέντρο είναι ο Nimrod / Ηρακλής. Ο στόχος του Νιμόντ / Ηρακλή στον κόσμο μετά την Πλημμύρα ήταν να απομακρύνει τον Νώε και τον Θεό του από την εικόνα, να αποστείλει όσους διαφώνησαν με τον δικό του κανόνα και να επιστρέψουν στον αρχαίο κήπο για μια άλλη μπουκιά του μήλου του φιδιού, τον «διαφωτισμό» του αντι-Δημιουργού και την υπόσχεση της αθανασίας χωρίς τον Θεό.

Σε μια απεικόνιση αγγείου από το 450 π.Χ., ο Nimrod / Ηρακλής ξεκινάει με τα μήλα που έχει πάρει με μια από τις Εσπερίδες να του κάνει νεύμα για να μείνει μαζί τους.

Ανακοίνωση για τις εικόνες του αγγείου πάνω και για τις εικόνες του αγγείου, τα γλυπτά και τα νομίσματα κάτω, που εκτείνεται πάνω από επτά αιώνες (500 π.Χ. έως 250 μ.Χ.), ότι το φίδι απεικονίζεται πάντα σε μια φιλική στάση.

Σε αυτό το αγγείο περίπου από το 350 π.Χ., μια από τις Εσπερίδες τείνει στο φίδι καθώς η άλλη τείνει προς στο δέντρο. Στα δεξιά μας, ο Nimrod / Ηρακλής κατέχει ένα από τα μήλα του φιδιού στο χέρι του.


350 π.Χ. Χειρονομίες των Εσπερίδων που τείνουν στο δέντρο και το φίδι.

Σε ένα βάζο από το 340 π.Χ., μια από τις Εσπερίδες τείνει στο φίδι, μια άλλη τείνει στο δέντρο και μια τρίτη τείνει στη δική της ομορφιά.


Βάζο από περίπου.  340 π.Χ. που δείχνει τον Κήπο των Εσπερίδων.

Στο επόμενο αγγείο περίπου του 400 π.Χ., ο Nimrod / Ηρακλής μοιάζει να μιλάει με μια από τις Εσπερίδες που κάθεται μπροστά από το δέντρο που περιβάλλει τα φίδια.

Βάζο από το 400 π.Χ. που δείχνει ότι ο Νιμόντς / Ηρακλής μιλάει σε μια από τις Εσπερίδες, καθώς κάθεται μπροστά στο δέντρο που περιβάλλει τα φίδια. 

Σε ένα βάζο από περίπου το 525 π.Χ., ο Κους / Ερμής, με το δίδυμο προσωπικό του φιδιού που αντιπροσωπεύει τον κανόνα του φιδιού στον κόσμο πριν από την πλημμύρα και τώρα και στον κόσμο μετά την Πλημμύρα, χειρονομεί σαν να λέει: ψάχναμε ". Ο Nimrod / Ηρακλής βάζει στο καλάθι του μήλα από το δέντρο που περιβάλλει τα φίδια. Τα μήλα αντιπροσωπεύουν την αυτο-εξύψωση της ανθρωπότητας, απαλλαγμένα από τον αποκαλυπτόμενο λόγο και την κρίση του Θεού. Ο άνθρωπος είναι τώρα το μέτρο όλων των πραγμάτων.


Ένα αγγείο από το 525 π.Χ. δείχνει τόσο τον Nimrod / Herakles όσο και τον Cush / Hermes στον Κήπο των Εσπερίδων.


Μέρος της συλλογικής πολιτιστικής μνήμης του Παγανιστικού Κόσμου

Ο Χολμς Μπράιαντ δημιούργησε μια αναδημιουργία του ανατολικού αετώματος του Παρθενώνα, του οποίου το μεγάλο θέμα ήταν η προέλευση της ανθρωπότητας και ο θρίαμβος της θρησκείας του Δία μετά τον Κατακλυσμό. Η διεύρυνση αυτής της ανακατασκευής απεικονίζει στοιχεία που ήταν γνωστά μόνο ως KLM, έως ότου εντοπίστηκαν το 1982 από τον μελετητή του Παρθενώνα Kristian Jeppesen ως τις Εσπερίδες, με το δέντρο που έμοιαζε με τα φίδια στο σωστό τους δικαίωμα.


Λεπτομέρεια της ανακατασκευής των Εσπερίδων με το δέντρο που περιβάλλει τα φίδια.

Το φιλικό προς τον άνθρωπο φίδι που περιβάλλει τη μηλιά στον αρχαίο παράδεισο ήταν μέρος της συλλογικής πολιτιστικής μνήμης του παγανιστικού κόσμου. Ένα άλλο παράδειγμα προέρχεται από μια χάλκινη απεικόνιση του 1ου αιώνα μ.Χ. από ναό στην Βύβλο του Λιβάνου που απεικονίζει τον Νιμόντ / Ηρακλή με τρία από τα χρυσά μήλα στο αριστερό του χέρι και το δέντρο που περιβάλλει το φίδι πίσω του.


Η χάλκινη απεικόνιση του Νιμόντ / Ηρακλή και το μήλο που συνυπάρχει με τα φίδια από το Byblos, τον Λίβανο, τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Οι Ρωμαίοι δανείστηκαν το πάνθεον τους από τους Έλληνες, χρησιμοποιώντας λατινικά ονόματα. Σε αυτό το ρωμαϊκό νόμισμα από τον 3ο αιώνα μ.Χ., βλέπουμε τον Νιμόντ / Ηρακλή (τον ρωμαϊκό Ηρακλή), το μήλο που σχετίζεται με τα φίδια και τρεις Εσπερίδες.


Ρωμαϊκό νόμισμα από τον 3ο αιώνα μ.Χ., με τον Νιμόντ / Ηρακλή (τον ρωμαϊκό Ηρακλή), το μήλο που σχετίζεται με τα φίδια και τρεις Εσπερίδες.

Οι απεικονίσεις του αρχικού παραδείσου του κήπου και του Ηρακλή που απέκτησαν τα μήλα από το δένδρο του φιδιού μετά τον Κατακλυσμό, είναι εξαιρετικά σημαντικά στην ελληνική θρησκευτική εικονογραφία. Βρίσκονται στην καρδιά της ελληνικής θρησκευτικής λατρείας: η ανθρωπότητα θα αγκαλιάσει τον "φωτισμό" του φιδιού και θα είναι ως θεοί.

Σχετικές απεικονίσεις αυτού του θέματος εμφανίστηκαν σε γλυπτά πάνω από την είσοδο του ναού του Δία στην Ολυμπία, μέσα στο ναό του Δία σε μια ζωγραφική, γλυπτή δίπλα σε μια εικόνα της Αθηνάς στο ναό της Ηρας στην Ολυμπία, σκαλισμένη εκεί μέσα στο στήθος του κέδρου του Κυψέλου, στον ναό του Ηφαίστου στην Αθήνα και, εκτός από αυτά που παρουσιάζονται εδώ, σε πολυάριθμα αγγεία κόκκινου και μαύρου χρώματος από τις αρχαϊκές και κλασικές περιόδους.


Πάνω από την ανατολική είσοδο στο ναό του Δία στην Ολυμπία (περίπου 440 π.Χ.), με τη βοήθεια της Αθηνάς, ο Νιμόντ / Ηρακλής απομακρύνει τους ουρανούς και μαζί τους τον Θεό των ουρανών, που του δίνει το δικαίωμα να λάβει τα χρυσά μήλα από το δέντρο του φιδιού στον αρχαίο κήπο από τον Lamech / Atlas, τον τελευταίο ηγέτη του κόσμου Cainite πριν από τον Κατακλυσμό. Ανακατασκευή από τον Holmes Bryant.

Χωρίς να αναφέρεται στη Γένεση, ο μακρύς αγώνας του Έλληνα ήρωα Ηρακλή για να αποκτήσει τα μήλα από το δέντρο που συνδέεται με το φίδι στον αρχαίο παράδεισο δεν έχει πολύ νόημα. Όσον αφορά τη Γένεση, μπορούμε να δούμε καθαρά στην αρχαία τέχνη τους, ότι οι Έλληνες ήξεραν ακριβώς από πού προέρχεται η ανθρωπότητα.

Από τη μια πλευρά, ο λατρευτικός αρχαίος Έλληνας πρόγονος με την εξύψωση του «φωτός» του φιδιού αντιφάσκει με τη διδασκαλία του λόγου του Θεού. από την άλλη, αν είναι σωστά κατανοητή - όπως βλέπουμε στις πολλές ελληνικές απεικονίσεις του αρχαίου παραδείσου των κήπων - ενισχύει αυτό που είναι γραμμένο για την ανθρώπινη προέλευση στα πρώιμα κεφάλαια της Γένεσης.

Κεντρική Εικόνα: Σκηνή ελληνικού αγγείου περίπου 360 π.Χ. Η μηλιά που έμοιαζε με το φίδι μέσα στον Κήπο των Εσπερίδων - οι νύμφες που τείνουν προς το φίδι και στο δέντρο.

Από τον  Robert Bowie Johnson, Jr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...