ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Δίσκος της Φαιστού: Τα Μυστικά των Σπειρών προτείνουν ότι είναι ημερολόγιο εορτών

Το 1908, ο Ιταλός αρχαιολόγος Luigi Pernier εργαζόταν στη νότια Κρήτη σε ένα αρχαίο μινωικό παλάτι που βρισκόταν στην πόλη της Φαιστού. Σκάβοντας ανάμεσα στα ερείπια βρήκε μια πήλινη κυκλική πλάκα που έχει γίνει ομώνυμα γνωστή ως Δίσκος της Φαιστού.

Χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού, περίπου 1800-1600 π.Χ., ο Δίσκος της Φαιστού περιέχει ένα αινιγματικό σενάριο που χρησιμοποιεί εικονογράμματα σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλοτε. Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες αποκρυπτογράφησης του σεναρίου, αυτός ο αρχαίος δίσκος συνέχισε να κρατά τα μυστικά του για περισσότερο από έναν αιώνα.

 

Ο δίσκος της Φαιστού: Νέες ερμηνείες των εικονογραμμάτων

Εδώ αποκαλύπτεται μια νέα ερμηνεία που επιχειρεί να απομυθοποιήσει αυτό το αρχαίο τεχνούργημα. Αλλά οι ερμηνείες μου έρχονται με μια προειδοποίηση: οι ιδέες που παρουσιάζονται δεν βασίζονται σε τίποτε άλλο από εικασίες και εικασίες. Δεν έχω στοιχεία που να υποστηρίζουν ή να διαψεύδουν αυτές τις επεξηγηματικές ιδέες. Παρ 'όλα αυτά, συνδυάζοντας λογικά αρμονικές ιδέες, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συναρπαστική εικόνα για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα εικονογράμματα στο Δίσκο της Φαιστού .

 


Εικόνα 2 : Δίσκος Phaistos Πλευρά Β. (C Messier/ CC BY-SA 4.0 )



 
Εικόνα 3: Οι 45 εικόνες εικονογράμματος στο Δίσκο της Φαιστού.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Το σενάριο είναι όμορφα διατεταγμένο σε μια σπείρα και στις δύο πλευρές του δίσκου με τα εικονογράμματα τακτοποιημένα σε ομάδες. Συμφωνώντας με εκείνους που πιστεύουν ότι το σενάριο είναι φωνητικό, ας αναφερθούμε σε αυτές τις ομάδες ως μεμονωμένες λέξεις. Το σχήμα 3 συνοψίζει τα 45 διαφορετικά εικονογράμματα, χρησιμοποιώντας μια σύμβαση ονομασίας που έχει προσαρμοστεί για να αποφευχθούν τα δυσκίνητα ονόματα δύο λέξεων που χρησιμοποιούνται αλλού.

 

Εικόνα 4: Ο δίσκος της Φαιστού χωρίστηκε σε σπειροειδή τμήματα.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Πώς αρχίζει κάποιος να σπάει έναν αδιαπέραστο κώδικα; Όπως κάθε δύσκολο πρόβλημα, χωρίζοντάς το σε μικρότερες εργασίες. Ας το δοκιμάσουμε διαιρώντας αυθαίρετα κάθε πλευρά του δίσκου σε έναν εσωτερικό σπειροειδή και εξωτερικό δακτύλιο όπως φαίνεται στο σχήμα 4. Μετρώντας, βρίσκουμε ότι η πλευρά Α συνολικά έχει 31 λέξεις, η πλευρά Β έχει 30 και οι εξωτερικοί δακτύλιοι περιέχουν δώδεκα λέξεις η κάθε μία.

Αυτοί οι αριθμοί δεν έχουν απήχηση με δώδεκα μήνες που αποτελούνται από 30 ή 31 ημέρες; Είναι σίγουρα εικασίες, αλλά η ομοιότητα με ένα ημερολόγιο είναι πολύ ισχυρή για να αγνοηθεί. Maybeσως, αυτός ο δίσκος, που αποτελεί μυστήριο για πάνω από έναν αιώνα, δεν είναι παρά ένα πρακτικό ημερολόγιο; Ένα ημερολόγιο που ωστόσο χρησιμοποιήθηκε κατά την Εποχή του Χαλκού . Αυτή η αποκάλυψη απαιτεί περαιτέρω έρευνα, αλλά πρώτα ας δούμε εν συντομία τι συνιστά ένα έτος.

Με βάση την τροχιά της γης στον ήλιο, ένα έτος διαιρείται σε δώδεκα μήνες. Χρησιμοποιούμε αυτόν τον αριθμό, επειδή δώδεκα σεληνιακοί κύκλοι αντιστοιχούν σε ένα ηλιακό έτος. Η ομοιότητα των λέξεων μήνας και φεγγάρι δεν είναι τυχαία: έχουν κοινή ετυμολογία .

Χρειάζονται 27 ημέρες και επτά ώρες μέχρι το φεγγάρι να περιστρέφεται γύρω από τη γη, και τεχνικά αυτό ονομάζεται περίοδος παράπλευρης (εκφραζόμενος sigh-dee-re-all). Ωστόσο, λόγω της ταυτόχρονης κίνησης της γης γύρω από τον ήλιο, η εμφάνιση σε έναν παρατηρητή από τη μια πανσέληνο στην άλλη διαρκεί λίγο περισσότερο στις 29,53 ημέρες. Αυτή η μεγαλύτερη περίοδος ονομάζεται συνοδική περίοδος και είναι αυτό το πιο παρατηρήσιμο διάστημα που έχει συνέπεια στην κατασκευή ημερολογίου.

Και τώρα ερχόμαστε στο μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να διαιρέσουμε το ηλιακό έτος των 365,25 ημερών ακριβώς με τα σεληνιακά. Στην πραγματικότητα, μας μένει το μάλλον άβολο υπόλοιπο των 10,89 ημερών. Είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία εάν το χόμπι σας είναι ο σχεδιασμός ημερολογίου.

 

Εικόνα 5: Η επιπλέον δέκατη τρίτη λέξη «υπόλοιπο» στην πλευρά Α του δίσκου της Φαιστού.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Επιστροφή στο δίσκο της Φαιστού. Βλέπουμε δώδεκα λέξεις και στους δύο εξωτερικούς δακτυλίους του δίσκου, αλλά παρατηρούμε την επιπλοκή της επιπλέον λέξης «φιόγκος» στην πλευρά Α, όπως φαίνεται στο σχήμα 5. Θα μπορούσε αυτή η δέκατη τρίτη λέξη να αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο των 10,89 ημερών; Μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι η πλευρά Β, αφορά τον ήλιο και η πλευρά Α το φεγγάρι.

Δυνητικά, ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα διπλό ημερολόγιο, τόσο ηλιακό όσο και σεληνιακό, το οποίο εξηγεί έξυπνα την άβολη δυσλειτουργία μεταξύ των δύο προσεγγίσεων χρονομέτρησης.

 

Εικόνα 6: Δίσκος της Φαιστού Πλευρά Β: ξετυλιγμένες λέξεις και χωρισμένες σε δύο ενότητες.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

 

 Ο δίσκος της Φαιστού: Ηλιακή πλευρά Β και Σεληνιακή πλευρά Α

Για να ξεκινήσουμε την αποκρυπτογράφηση του δίσκου, πρέπει να ξετυλίξουμε την σπείρα για να την κάνουμε ευκολότερη ανάγνωση, όπως φαίνεται στο σχήμα 6 παραπάνω.

Η σπείρα θεωρείται ότι διαβάζεται από έξω προς τα μέσα, ευθυγραμμίζεται με τον τρόπο με τον οποίο τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά αντιμετωπίζουν την αρχή της πρότασης. Αλλά αισθάνεται αφύσικο. φυσική περιτύλιξη κάτι θα ξεκινούσε λογικά από το κέντρο και θα λειτουργούσε προς τα έξω. Δεδομένου ότι τα εικονογράμματα είναι "πιθανότατα" όχι αιγυπτιακής προέλευσης, ας αγνοήσουμε την προτεραιότητα και να επιδοθούμε στον κεντρικό πρώτο προσανατολισμό.

 

Ηλιακή πλευρά Β

Εικόνα 11: Δώδεκα μήνες του έτους κατά σειρά, όπως βρίσκεται στην ηλιακή πλευρά Β (παρέχεται από τον συγγραφέα)

Επιλέγοντας να ξεκινήσει το έτος στο θερινό ηλιοστάσιο και αγνοώντας τον αριθμό των ημερών σε κάθε σύγχρονο μήνα, το Σχήμα 11 απαριθμεί τους δώδεκα μήνες του έτους που είναι διατεταγμένοι έτσι ώστε κάθε σειρά να αντιστοιχεί σε μια εποχή. Τώρα, ας αναποδογυρίσουμε το δίσκο.


Σεληνιακή πλευρά Α

Εικόνα 12: Οι λέξεις Δίσκος της Φαιστού Α ξετυλίχθηκαν και χωρίστηκαν σε τμήματα.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Το Σχήμα 12 δείχνει τη σεληνιακή πλευρά, ομοίως διαιρεμένη σε εσωτερικό σπειροειδή και εξωτερικό δακτύλιο. Τα στοιχεία για τη Σεληνιακή πλευρά Α μπορεί να παρέχουν κάποιο είδος λαβής που μπορεί να αποδομήσει το κείμενο, μόνο που αυτή η πλευρά είναι πιο δύσκολη.

 

Σεληνιακή εσωτερική σπείρα


Εικόνα 13: Σεληνιακές εσωτερικές σπειροειδείς λέξεις με προσαρμοσμένη θέση.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Η πρώτη παρατήρηση είναι η σχετικά μεγάλη εμφάνιση των συνδυασμών "shield-punk" στο τέλος πολλών λέξεων. Perhapsσως, αντί να είναι φωνητικό, αυτός ο συνδυασμός δύο χαρακτήρων σηματοδοτεί ένα τέλος ανάλογο με τα σημεία στίξης. Αντίστροφα, βλέπουμε το εικονόγραμμα ροζέτας στην αρχή. Αυτή η διαμόρφωση της έναρξης ροζέτας και της λήξης «ασπίδα-πανκ» είναι επίσης εμφανής στο bookending των ηλιακών μηνών στο Σχήμα 11.

Δεύτερον, προσέξτε την επανάληψη των τριών πρώτων λέξεων, με την επιφύλαξη ότι η δεύτερη λέξη επανάληψη περιλαμβάνει την κατάληξη "shield-punk".

Χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο παρατηρήσεις, η προσαρμογή του διαστήματος και των σειρών έχει ως αποτέλεσμα το Σχήμα 13 παραπάνω. Τα βέλη επισημαίνουν μερικές από τις επαναλαμβανόμενες λέξεις. Θα μπορούσε αυτή η ρύθμιση να προσφέρει κάποια διορατικότητα;

 

Εικόνα 14: Δύο παρόμοιες λέξεις που μπορεί να αντιπροσωπεύουν τη φάση του φεγγαριού.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Ομαδοποιημένες είναι τέσσερις λέξεις που περιέχουν «κέρατος-αετός». Αν μιλάμε για σελήνη, τότε υποθέστε ότι αυτές αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις φάσεις του φεγγαριού, όπως φαίνεται στο σχήμα 14. Επιπλέον, το εικονόγραμμα ασπίδας μπορεί ακόμη και να αντιπροσωπεύει το φεγγάρι.

 

Εικόνα 15: Μέρος της σεληνιακής εσωτερικής σπείρας με τις φάσεις του φεγγαριού επισημασμένες.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Τώρα, μπορούμε να συσχετίσουμε τις φράσεις του εικονογράμματος και με τις τέσσερις φάσεις του φεγγαριού, όπως φαίνεται στο σχήμα 15. Οι δύο φράσεις που αντιπροσωπεύουν το μισό φεγγάρι έχουν πανομοιότυπες λέξεις για το ίδιο νόημα. Αυτός ο τυχαίος αγώνας προσφέρει υποστήριξη σε μια σωστή αποκρυπτογράφηση, αν και φυσικά απέχει πολύ από το να το αποδείξει.

Μπορούμε τώρα να μεταφράσουμε με προσοχή μερικές από τις λέξεις, όπως φαίνεται στο σχήμα 16 και στο σχήμα 17.

 

Εικόνα 16: Δύο μινωικές λέξεις με την πρόχειρη μετάφραση τους.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Εικόνα 17: Μια πιθανή μετάφραση των τριών πρώτων λέξεων.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

 

 Δίσκος Φαιστού: Χρονισμός φάσης σελήνης

Η φάση ενός τέταρτου του φεγγαριού διαρκεί περίπου επτά ημέρες και μπορεί ακόμη και να αποτελέσει την έμπνευση για μια εβδομάδα επτά ημερών. Αλλά δεν είναι ακριβές. Με συνοδική περίοδο 29,53 ημερών, ένας παρατηρητής θα υπολογίσει το χρόνο από τη μία πανσέληνο στην επόμενη ως 29 ημέρες ή 30 ημέρες.

Αυτό που μένει για το ημερολόγιο, είναι η περίπλοκη έννοια της παρεμβολής. αυτή είναι η προσθήκη εκείνων μιας ή δύο ημερών στον σεληνιακό κύκλο για να διατηρηθεί η ευθυγράμμιση με την αστρονομική παρατήρηση.

 

Σεληνιακό εξωτερικό δαχτυλίδι

Εικόνα 18: Σελήνιοι ταξινομημένοι σε πέντε ομάδες.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό ασπίδας-πανκ ως στίξη, μπορούμε να τακτοποιήσουμε τα κουνουπίδια σε πέντε σειρές όπως φαίνεται στο Σχήμα 18. Οι ανομοιόμορφες ομαδοποιήσεις μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχουμε κάνει λάθος τροπή, αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και εξετάσουμε το αρχικό κίνητρο για να εφεύρουμε ένα Ημερολόγιο.

Κάποιοι λένε ότι ένα ημερολόγιο γεννήθηκε από την ανάγκη ρύθμισης της γεωργίας και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου δέκα χιλιάδες χρόνια (ή εκεί). Αλλά αυτό δεν είναι το πώς λειτουργεί η γεωργία αφού οι σπόροι σπέρνονται όταν ο καιρός είναι ευχάριστος και η συγκομιδή πραγματοποιείται όταν η καλλιέργεια είναι έτοιμη. Και οι δύο αυτές πρωτογενείς αγροτικές εκδηλώσεις καθορίζονται από τις τρέχουσες συνθήκες και ο χρόνος ποικίλλει. Ένα ημερολόγιο δεν είναι τόσο χρήσιμο εδώ.

Μια πιο πιθανή εξήγηση είναι η θρησκεία. Το Γρηγοριανό ημερολόγιο , το πιο χρησιμοποιημένο ημερολόγιο παγκοσμίως, βασίζεται στον Χριστιανισμό. Αλλά άλλα ημερολόγια είναι πολύ ζωντανά, συμπεριλαμβανομένων αλλά χωρίς περιορισμό σε εβραϊκά και ισλαμικά ημερολόγια. Ένα κοινό θέμα στις θρησκείες είναι η τακτική εμφάνιση ξεχωριστών φεστιβάλ.

Η διασφάλιση ότι οι πιστοί της ίδιας θρησκείας αλλά που ζουν σε διαφορετικές περιοχές παρευρίσκονται στα φεστιβάλ τη σωστή ώρα απαιτεί μια συσκευή όπως το ημερολόγιο.

Επιστρέφοντας στον Δίσκο της Φαιστού, μπορούμε να εφαρμόσουμε την ιδέα των θρησκευτικών εορτών στις ανισόπεδες ομάδες σεληνιακού κύκλου. Υπάρχουν πέντε ομάδες στο Σχήμα 18, οπότε στον κόσμο του Δίσκου της Φαιστού δεν θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι υπήρχαν πέντε θρησκευτικές γιορτές ;

Εάν πέντε φεστιβάλ φαίνονται υπερβολικά, σκεφτείτε την ομαδοποίηση της ηλιακής πλευράς στο Σχήμα 10. Δυστυχώς έχουμε μια άλλη ομάδα πέντε εικονογραμμάτων που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και περιλαμβάνει τη συγκομιδή «λέξης». Θα μπορούσαν αυτά να είναι τα ονόματα των πέντε φεστιβάλ;

 

Τα αγνοημένα πλάγια εγκεφαλικά επεισόδια στο δίσκο της Φαιστού

Υπάρχουν πολλές πλάγιες πινελιές που σημειώνονται και στις δύο πλευρές του δίσκου, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν αγνοηθεί. Πιστεύεται ότι έχουν κοπεί στο χέρι λόγω των ακανόνιστων σχημάτων τους, σε αντίθεση με τα εικονογράμματα που φαίνεται να δημιουργήθηκαν πιέζοντας ένα καλούπι στον υγρό πηλό.

 

Ηλιακά σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου

Εικόνα 19: Ηλιακό ημερολόγιο με μετάφραση και πλάγια σημάδια.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Στο Σχήμα 19 έχει επισημανθεί μόνο ένα φεστιβάλ, μόνο μία σεζόν και μόνο μία ημέρα. Το υπονοούμενο είναι ότι μια συγκεκριμένη ημερομηνία έχει χαραχτεί στο ημερολόγιο!

 

Εικόνα 20: Μήνες με λοξές πινελιές που περιλαμβάνονται.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Αυτό που λείπει είναι η ημέρα του μήνα. Υπάρχουν 31 λέξεις σε αυτή την πλευρά, ιδανικές για να μετρήσετε τις εν λόγω ημέρες. Το Σχήμα 20 δείχνει δύο από τους μήνες που σημειώθηκαν, δηλαδή Δεκέμβριο και Μάρτιο. Θα μπορούσε το εξωγενές σήμα να είναι η ημέρα του μήνα;

Δεδομένου ότι η περίοδος συγκομιδής έχει ήδη καθοριστεί, ο έγκυρος μήνας πρέπει λογικά να είναι ο Μάρτιος. Η άλλη σημειωμένη λέξη είναι η 25η καταμέτρηση από το κέντρο, οπότε υποθέτουμε ότι ο Δίσκος της Φαιστού έχει εκφράσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία: Τρίτη, 25 Μαρτίου!

Αυτό το σύστημα, αν γίνει σωστά κατανοητό, προκαλεί κάποια ασάφεια. Υπάρχει μια διττή λειτουργία με κάθε λέξη να έχει και μια συγκεκριμένη λειτουργία και να χρησιμοποιείται πιθανώς για να σηματοδοτήσει την ημέρα του μήνα.

 

Σεληνιακά σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου

Εικόνα 21: Σεληνιακές εσωτερικές σπειροειδείς λέξεις με πρόσθετα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Οι πλάγιες πινελιές στο Σχήμα 21 είναι ακόμη λιγότερο ευθείες. Παρ 'όλα αυτά, μας έχει μείνει η ιδέα ότι πρέπει να υπάρξει κάποια οδηγία σχετικά με την παρεμβολή μιας ή δύο ημερών.

 

Εικόνα 22: Φράση που εξηγεί την παρεμβολή μιας ημέρας;  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Ας υποθέσουμε ότι ήταν φυσιολογικό να μεσολαβεί πάντα μια μέρα στη νέα σελήνη, που υποδεικνύεται από το σημάδι τσιμπούρι στην 5η λέξη, δηλαδή "στήλη σφεντόνας-σφενδόνας". Πράγματι, θα μπορούσαμε ακόμη και να διαβάσουμε τη φράση στο Σχήμα 22 ως: «μεταξύ της νέας σελήνης και πριν από την επανεμφάνιση, παρεμβάλλετε μια μέρα».

 

Εικόνα 23: Περίοδοι παρεμβολής;  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Εάν απαιτείται μια δεύτερη παρεμβαλλόμενη ημέρα, τότε αυτό μπορεί να περιγραφεί με οποιαδήποτε από τις σύντομες λέξεις (στο Σχήμα 23) αμέσως μετά τη λέξη φάσης "κέρατος-αετός". Σημειώνοντας τη δέκατη έβδομη λέξη, "πεζός-πυρσός" υποδηλώνει την προσθήκη μιας ημέρας στο τέταρτο τρίμηνο, κάνοντας έναν κύκλο 30 ημερών.

 

Εικόνα 24: Περιλαμβάνονται κυνήγι με σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Στον εξωτερικό δακτύλιο της σεληνιακής πλευράς, μπορεί να περιμένουμε να επιλεγεί μόνο ένα φεγγάρι. Αντ 'αυτού, βρίσκουμε τρεις, όπως φαίνεται στο Σχήμα 24. Χρησιμοποιώντας ό, τι μπορεί να αποκομιστεί από την ηλιακή πλευρά, γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στον δέκατο ηλιακό μήνα του έτους. Έτσι, φαίνεται λογικό να πούμε ότι ο δέκατος σεληνιακός κύκλος, "κράνος-νερό-γάτα" είναι σωστός, ενώ είναι η τριακοστή ημέρα του κύκλου όπως υποδεικνύεται από το "Boomerang-pedestrian-club".

Και πάλι, υπάρχει διττός σκοπός, με τις λέξεις να αποδίδονται σε έναν συγκεκριμένο σκοπό, ενώ ταυτόχρονα ενδέχεται να δείχνουν την ημέρα μέσα στο σεληνιακό. Τα υπόλοιπα σημάδια και στις δύο πλευρές που δεν συζητούνται εδώ θα μπορούσαν αναμφισβήτητα να είναι ένας μηχανισμός για την άρση αυτής της ασάφειας.

 

Τι θα έκανε ένας αρχαίος κάτοικος της Φαιστού με αυτόν τον δίσκο;

Τι θα έκανε φυσικά ένας κάτοικος της Φαιστού της Εποχής του Χαλκού με αυτόν τον δίσκο; Σίγουρα έγινε με σκοπό. Και χρησιμοποιώντας τη στοιχειοθεσία, ήταν πιθανώς μαζική παραγωγή .

Για την καθημερινή λογιστική φαίνεται λίγο πολύ δύσκολο να υπάρχει ένας τέτοιος δίσκος. Για πρακτικές λογιστικές ή ακόμη και αναμνηστικές ημερομηνίες, αυτό που λείπει είναι οτιδήποτε αναφέρεται σε ένα έτος.

Ευνόητα αυτά χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον σκοπό της χρονολόγησης θρησκευτικών εορτών. Η σύμπτωση με τη νέα σελήνη προκαλεί την ημερομηνία να αλλάζει από χρόνο σε χρόνο, όπως κάνει σήμερα το Πάσχα. Χωρίς επιπόλαιες εργασίες, ο ετήσιος επανυπολογισμός πρέπει να επιβλέπεται από τις ανώτερες αρχιερείς και αρχιερείς .

Στη συνέχεια, πρέπει να ανακοινωθεί η ημερομηνία. Και εκεί έρχεται ο φημισμένος δίσκος της Φαιστού και τα ισοδύναμά του. Κατασκευάζοντας τους δίσκους σε κεντρική τοποθεσία, στη συνέχεια αποστέλλοντάς τους σε όλες τις περιοχές, διασφαλίζοντας ότι κάθε παλάτι έχει το δικό του αντίγραφο.

Ως θρησκευτικά αντικείμενα, θα τα χειρίζονταν μόνο η ιεροσύνη. Ο ιερέας έλαβε πέντε κάθε φορά σε ένα σετ κουτιών της εποχής του Χαλκού, ο ιερέας θα ήταν προσεκτικός για να καταστρέψει τα παλιά.

Συμπέρασμα: Ο δίσκος της Φαιστού συνδυάζει σεληνιακό και ηλιακό χρόνο

Μερικές από αυτές τις εξηγήσεις μπορεί να φαίνονται περίπλοκες ή υπερβολικά περίπλοκες. Αλλά η ενοποίηση του σεληνιακού με τα ηλιακά χρόνια είναι δύσκολη και δύσκολη, απαιτώντας μια στρεβλή λύση. Αναμφισβήτητα, σε όλη την ιστορία τα ημερολόγια έχουν προσαρμοστεί πολλές φορές προσπαθώντας να ικανοποιήσουν αυτό το ενοχλητικό αίνιγμα.

Αυτή η πρόταση είναι εικασία. Ωστόσο, είμαι βέβαιος για τη βάση του ημερολογίου, ακόμη και αν κάποιες λεπτομέρειες είναι λάθος, και ελπίζω ότι το εύρημα ενός αρχαιολόγου θα υποστηρίξει ή θα διαψεύσει μια μέρα αυτή την ημερολογιακή υπόθεση.

Τέλος, τοποθετούμε όλες τις προσωρινές μεταφράσεις και υποθετικές προτάσεις στο δίσκο. Εδώ, σε όλο του το μεγαλείο, με την άστοχη φωνητική και τις δανεικές ετικέτες, αποκαλύπτεται το θεωρητικό μυστήριο του Δίσκου της Φαιστού της Εποχής του Χαλκού στην Εικόνα 25.

Εικόνα 25: Ένα σεληνιακό ημερολόγιο της εποχής του Χαλκού.  (Παρέχεται από τον συγγραφέα)

Κορυφή εικόνας: Phaistos Disc Side A. Πηγή: C Messier/ CC BY-SA 4.0

 Του Robin Ashdown

https://www.ancient-origins.net/ancient-places-europe/phaistos-disc-0015868

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...