ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Τι ήταν αυτό που κατέστρεψε τα Σόδομα και τα Γόμορρα

Πήλινα σκεύη που έλιωσαν και μετατράπηκαν σε γυαλί μόνον από την μια πλευρά τους καθώς και η φορά κατεδάφισης κτισμάτων, όπως και οι διαμελισμένοι σκελετοί που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Ταλ ελ-Χαμάμ, οδηγούν στην σκέψη ότι πρόκειται για τα βιβλικά Σόδομα και ότι η καταστροφή τους οφείλεται μάλλον σε έκρηξη μετεωρίτη πάνω από τις πόλεις της περιοχής γύρω στο 1650 π.Χ.

Αυτό αναφέρει νεότερη έρευνα που συγκρίνει τις καταστροφές στην ιορδανική πόλη Ταλ Ελ- Χαμάμ με όσες προκάλεσε αστεροειδής στην Τονγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, αλλά και μια πυρηνική δοκιμή στις ΗΠΑ. Η έκρηξη στην απέραντη, όντας απομονωμένη η Σιβηρία, πέρασε απαρατήρητη, ακόμα και από τον Τσάρο τότε. Ακόμα και οι Ρώσοι ασχολήθηκαν με τη έκρηξη στη Σιβηρία μόλις το 1921. Οι ντόπιοι θυμούνταν όμως το φαινόμενο:

«Ήταν νωρίς το πρωί και ξαφνικά είδαμε να ανοίγει ο ουρανός στα δύο και φάνηκε φωτιά πάνω από το δάσος, το άνοιγμα στον ουρανό μεγάλωσε και γέμισε φλόγες. Τρομερή ζέστη παντού και άξαφνα ο ουρανός έκλεισε, ένας ισχυρός γδούπος ακούστηκε και κάτι μας τίναξε. Μετά ακούστηκε ένα ήχος σαν βράχια που κατρακυλάνε ή σαν κανονιές ή σαν πολυβόλο ή σαν τρένο, η γη σείστηκε, καυτός άνεμος πέρασε ανάμεσα από τα σπίτια, σαν από κανόνια, που άφησε ίχνη στο έδαφος σαν μονοπάτια. Αργότερα είδαμε ότι πολλά παράθυρα είχαν σπάσει…».

Κρατήρας δεν βρέθηκε ποτέ. Διαπιστώθηκε ότι η έκρηξη είχε ισοπεδώσει τα δέντρα σε μια τεράστια περιοχή με προσεγγιστικό σχήμα πεταλούδας. Μεταπολεμικές αποστολές στην περιοχή (1950-1970) κοσκίνισαν το χώμα και ανακάλυψαν μικροσκοπικά υαλώδη σφαιρίδια.  Χημική ανάλυση αυτών των σφαιριδίων έδειξε ότι περιείχαν μεγάλες ποσότητες νικελίου και ιριδίου, στοιχεία που βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε μετεωρίτες.

 

Οι ομοιότητες με την Σιβηρία

Πολλοί κάτοικοι είχαν βγάλει φλύκταινες στο δέρμα τους μετά την έκρηξη και μαθεύτηκε ότι ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες. Όμως την ίδια εποχή είχε συμπέσει να υπάρχει επιδημία ευλογιάς στην περιοχή. Στους επιστημονικούς κύκλους, η κυρίαρχη εξήγηση για το φαινόμενο είναι η εκρηκτική διάλυση στη γήινη ατμόσφαιρα ενός μεγάλου μετεωρίτη, πέντε ως 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Όσον αφορά τώρα στα Σόδομα, η νεότερη έρευνα επικαλείται την μεγάλη ομοιότητα στις ζημίες μεταξύ των ευρημάτων στις ανασκαφές και των αντίστοιχων ζημιών από τον αστεροειδή ή το μετέωρο στη Σιβηρία, αλλά και από πυρηνικές εκρήξεις, καθώς δεν βρίσκουν άλλη ερμηνεία για τις τρομακτικές θερμοκρασίες που προκύπτει ότι αναπτύχθηκαν στην Νεκρά Θάλασσα πριν από 3500 χρόνια. Οι ερευνητές δεν βάζουν το χέρι τους στην φωτιά ότι η πόλη Ταλ ελ-Χαμάμ είναι τα Σόδομα ή τα Γόμορρα, όμως αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν.

 


Η Ταλ ελ-Χαμάμ, βορειοανατολικά της Νεκράς Θάλασσας στην κοιλάδα του Ιορδάνη, βρισκόταν στο απόγειό της όταν την βρήκε η μεγάλη καταστροφή. Η πόλη ήταν τότε δέκα φορές πιο μεγάλη από την Ιερουσαλήμ και πέντε φορές πιο μεγάλη από την Ιεριχώ, η οποία επίσης καταστράφηκε την ίδια εποχή. Όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports του ομίλου Nature, στην Ταλ ελ-Χαμάμ βρέθηκαν διαμελισμένοι σκελετοί και γιγάντια τείχη που δείχνουν να γκρεμίστηκαν μόνο με μια κρούση (το ωστικό κύμα).

 

Υαλοποίηση κεραμικών

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα παράξενο στρώμα πάχους 1,5 μέτρου, στο οποίο βρέθηκαν θραύσματα αγγείων που μετατράπηκαν σε γυαλί, λιωμένα μέταλλα και πλίνθοι που είχαν βγάλει φουσκάλες. Κομμάτια χαλαζία, που είναι εξαιρετικά σκληρό ορυκτό, έφεραν ασυνήθιστες ρωγμές. Οι ερευνητές αποδίδουν όλα αυτά τα περίεργα σε κάτι που προκάλεσε εξαιρετικά υψηλή πίεση και θερμοκρασία –κάτι που σήμερα μπορεί να συμβεί με την πυρηνική ενέργεια ή και άλλα ισχυρά εκρηκτικά μέσα, αλλά τότε δεν υπήρχε η ανάλογη ή παρόμοια τεχνολογία πουθενά στη γη.

«Εντοπίσαμε ενδείξεις θερμοκρασιών που υπερέβαιναν τους 2.000 βαθμούς Κελσίου» λένε οι ερευνητές. «Τα ευρήματα ταιριάζουν με τις επιπτώσεις της πρόσκρουσης της Τονγκούσκα το 1908, όταν ένα αντικείμενο διαμέτρου 50-60 μέτρων εξερράγη πάνω από τη Σιβηρία με ισχύ 12 μεγατόνων και ισοπέδωσε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους». Πιστεύουν ότι και στην Νεκρά Θάλασσα η καταστροφή επήλθε όταν ο μετεωρίτης, κομήτης ή αστεροειδής εξερράγη λίγο προτού φτάσει στην επιφάνεια της γης. Η ισχυρή έκρηξη γκρέμισε αστραπιαία το παλάτι της πόλης και όλα τα οχυρωματικά έργα και πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν πάνω από 8.000 άνθρωποι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θεωρία τους (για έκρηξη αστεροειδούς) ερμηνεύει και τις ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων στην περιοχή, «καθώς τμήμα του μετεώρου ίσως έπεσε σε κάποιο σημείο της Νεκράς Θάλασσας, η οποία είναι πλούσια σε αλάτι», αναφέρουν. Σε αυτή την περίπτωση μεγάλες ποσότητες αλατιού έπεσαν όχι μόνο στο Ταλ ελ-Χαμάμ αλλά και στην κοντινή πόλη του Τελ εσ-Σουλτάν –η τελευταία θεωρείται από πολλούς ότι αντιστοιχεί στην θέση της αρχαίας Ιεριχούς.

 

Αλάτι και θειάφι

Η μεγάλη και ξαφνική συγκέντρωση αλάτων ερμηνεύει ίσως και το γιατί πολλές πόλεις στην κοιλάδα του Ιορδάνη εγκαταλείφθηκαν μυστηριωδώς την εποχή εκείνη, λόγω του αλατιού η γη έπαψε να είναι καλλιεργήσιμη. Πέρασαν 600 χρόνια για να κατοικηθεί ξανά από αγρότες η περιοχή. Επίσης ερμηνεύει πιθανόν το ότι η γυναίκα του Λωτ έγινε στήλη του άλατος. Υπέρ της έκρηξης μετεωρίτη συνηγορεί και ότι τα κτήρια κατέπεσαν όλα με την ίδια φορά, κάτι που δεν ερμηνεύεται από σεισμό.

Επίσης η περιοχή δεν είχε στο εξής μόνον παραπανίσιο αλάτι, αλλά και πολύ θείο. Στην βιβλική αφήγηση θειάφι και φωτιά έπεσαν σαν βροχή στα Σόδομα και τα Γόμορρα, όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τις δύο πόλεις ως τιμωρία για τις αμαρτίες των κατοίκων τους. «Καὶ Κύριος ἔβρεξεν ἐπὶ Σόδομα καὶ Γόμοῤῥα θεῖον, καὶ πῦρ παρὰ Κυρίου ἐξ οὐρανοῦ. Καὶ κατέστρεψε τὰς πόλεις ταύτας καὶ πᾶσαν τὴν περίχωρον καὶ πάντας τοὺς κατοικοῦντας ἐν ταῖς πόλεσι καὶ τὰ ἀνατέλλοντα ἐκ τῆς γῆς» (Γεν. 19,25).

«Όλες οι παρατηρήσεις που παραθέτει η Γένεσις βρίσκονται σε συμφωνία με την υπόθεση της έκρηξης ουρανίου σώματος» λένε οι ερευνητές, επισημαίνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η κατεστραμμένη πόλη είναι πράγματι τα Σόδομα ή τα Γόμορρα της Παλαιάς Διαθήκης».

https://slpress.gr/politismos/ti-itan-ayto-poy-katestrepse-ta-sodoma-kai-ta-gomorra/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...