ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Αυτοπροσωπογραφία-φάντασμα του Βαν Γκογκ ανακαλύφθηκε στο πίσω μέρος ενός διάσημου πίνακά του


Δ
ύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Αγρότισσας στο έργο του ''Head of a Peasant Woman'', γύρισε τον καμβά, χρησιμοποιώντας την πίσω όψη του για μια αυτοπροσωπογραφία

Μια αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ ανακαλύφθηκε στην πίσω πλευρά ενός πίνακα στις Εθνικές Πινακοθήκες της Σκωτίας. Η μυστηριώδης εικόνα του καλλιτέχνη παρουσιάστηκε αφού το έργο του ”Head of a Peasant Woman” πέρασε από X-ray στο πλαίσιο της επερχόμενης έκθεσης ”A Taste for Impressionism” (30 Ιουλίου-13 Νοεμβρίου).

Ο Βαν Γκογκ μερικές φορές επαναχρησιμοποιούσε καμβάδες, για να εξοικονομήσει χρήματα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό συνέβη με αυτό το έργο. Δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Αγρότισσας, γύρισε τον καμβά, χρησιμοποιώντας την πίσω όψη του για μια αυτοπροσωπογραφία.

Courtesy of the National Galleries of Scotland



 
Senior Conservator Lesley Stevenson views Head of a Peasant Woman alongside an x – ray image of the hidden Van Gogh self – portrait . Photo graph by Neil Hanna

Παρόλο που η εικόνα δεν είναι απολύτως ακριβής, ο καλλιτέχνης φαίνεται γενειοφόρος, φορώντας καπέλο με γείσο και μαντήλι, με τη δεξιά πλευρά του προσώπου του στη σκιά. Η πόζα είναι παρόμοια με εκείνη πολλών από τις αυτοπροσωπογραφίες που ζωγράφισε στο Παρίσι. Εικάζεται ότι η εικόνα αυτή δημιουργήθηκε το 1887.

Και μπορεί να είναι δυνατή η αποκάλυψη του κρυμμένου πορτρέτου, αλλά η διαδικασία αφαίρεσης της κόλλας και του χαρτονιού θα απαιτήσει μια άκρως λεπτομερή διαδικασία συντήρησης προκειμένου να γίνει αυτό χωρίς να «τραυματιστεί» το έργο. Μέχρι τότε, ο κόσμος μπορεί να απολαύσει αυτή την μοναδική ανακάλυψη μέσα από μια απίστευτη ακτινογραφία.

Το έργο ”Head of a Peasant Woman” έχει ζωγραφιστεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 1885 στο Nuenenen, το χωριό των γονέων του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, και απεικονίζει την Gordina de Groot. Οι κάτοικοι του χωριού κατηγόρησαν τον Βίνσεντ ότι είχε σχέση μαζί της, αν και ο ίδιος το αρνήθηκε. Η De Groot είναι ένας από τους χαρακτήρες που εμφανίζονται στο πρώιμο αριστούργημα του Βαν Γκογκ, «Οι πατατοφάγοι» (Απρίλιος-Μάιος 1885), που έγινε λίγες εβδομάδες μετά το πορτρέτο του Εδιμβούργου.

Senior Curator Frances Fowle views Head of a Peasant Woman by Vincent Van Gogh . Photo graph by Neil Hanna

Το ”Head of a Peasant Woman” αποκτήθηκε από μία από τις πρώτες συλλέκτριες του Βαν Γκογκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Evelyn Fleming, η οποία το αγόρασε με την ενθάρρυνση του καλλιτέχνη Augustus John, του οποίου ήταν κάποτε ερωμένη. Ένα από τα παιδιά που απέκτησε με τον εκλιπόντα σύζυγό της ήταν ο Ian Fleming, ο συγγραφέας του James Bond.

Ο πίνακας του Εδιμβούργου δεν είναι ο μόνος πίνακας διπλής όψης του Βαν Γκογκ με επαναχρησιμοποιημένο καμβά. Το 1929 ο Ολλανδός συντηρητής Jan Cornelius Traas αφαίρεσε το χαρτονένιο υπόστρωμα από τρεις πίνακες του Nuenenen, αποκαλύπτοντας κρυμμένα πορτρέτα στην πίσω πλευρά. Πέντε παρόμοια παραδείγματα βρίσκονται στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ ενώ άλλα, βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Τέχνης Wadsworth Atheneum, Hartford, Connecticut και στο Kunstmuseum Den Haag.

 

Back of Head of a Peasant Woman detail . Photo graph by Neil Hanna

Η καθηγήτρια Frances Fowle, ανώτερη επιμελήτρια γαλλικής τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας, δήλωσε: «Στιγμές όπως αυτή είναι απίστευτα σπάνιες. Ανακαλύψαμε ένα άγνωστο έργο του Vincent van Gogh, ενός από τους πιο σημαντικούς και δημοφιλείς καλλιτέχνες στον κόσμο. Τι απίστευτο δώρο για τη Σκωτία, το οποίο θα παραμείνει για πάντα στη φροντίδα των Εθνικών Πινακοθηκών».

https://elculture.gr/aftoprosopografia-fantasma-tou-van-gkogk-anakalyfthike-sto-piso-meros-enos-diasimou-pinaka-tou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...