ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Χανγκ Σον Ντονγκ, το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου

Το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου βρίσκεται στο Βιετνάμ και ονομάζεται Χανγκ Σον Ντονγκ. Βρίσκεται εντός του Εθνικού πάρκου Φονγκ Να-Κε Μπανγκ. Για να καταλάβουμε καλύτερα τη θέση του υπολογίζουμε περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της χώρας Ανόι, κοντά στα σύνορα με το Λάος.

Πήρε το όνομα του από τον υπόγειο ποταμό που το διαπέρνα με τον μεγαλύτερο θάλαμο να έχει μήκος 5 χιλιόμετρα, ύψος 200 μέτρα και πλάτος 150. Είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από κάθε άλλο γνωστό σπήλαιο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είχε σχηματιστεί πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη του ήταν τυχαίο γεγονός. Το όχι και τόσο μακρινό 1991 ένα αγρότης της περιοχής, ο Ho-Khanh, στην συνηθισμένη του βόλτα στο πάρκο, ένιωσε τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του. Αναζητούσε καταφύγιο από την καταιγίδα που ξέσπασε στις απόκρημνες πλαγιές της ζούγκλας. Έτσι αποκαλύφθηκε το σπήλαιο που ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο πέρασμα των αιώνων.

Στην τοπική γλώσσα σημαίνει ‘Σπηλιά στο βουνό του ποταμού’. Η λεπτομερής χαρτογράφηση του εσωτερικού του έγινε το 2009 από μια Βρετανική ομάδα. Αποτελεί δημοφιλής τουριστικό προορισμό και ακόμα κρύβει πολλά μυστικά.

 

Πηγή: Jarryd Salem/CNN

Αξιοσημείωτο γεγονός ότι μέχρι τότε οι ντόπιοι δεν έμπαιναν στο εσωτερικό του σπηλαίου. Ο λόγος ήταν ότι το σφύριγμα του ανέμου συνδέονταν με ένα τρομακτικό θόρυβο που ήταν αποτρεπτικό για την εξερεύνηση του. Επιπρόσθετα ήταν αρκετά απότομη και η κάθοδος του.

Στο εσωτερικό του επικρατεί ένα μικρόκλιμα, που ζουν διάφορα είδη ζώων και σχηματίζονται σταλαγμίτες. Οι σταλαγμίτες που έχουν δημιουργηθεί είναι ύψους 70 μέτρων και θεωρούνται με τη σειρά του οι υψηλότεροι στον κόσμο.

Το σπήλαιο παράγει δικά του σύννεφα βροχής και μάλιστα στη πάροδο του χρόνου είχαν δημιουργηθεί ξηρές και υγρές περίοδοι. Διαθέτει μάλιστα και τη δική του ζούγκλα. Οι εξερευνητές ονόμασαν την ζούγκλα ΄Κήπο της Εδέμ΄. Φανταστείτε έναν κόσμο σε μινιατούρα.

Πηγή: Alesha Bradford

Σε κάποια σημεία έχει καταρρεύσει η οροφή, με τις ακτίνες του ηλίου να καταφέρνουν να εισχωρήσουν μέσα στο σπήλαιο με άμεσο αποτέλεσμα την ανάπτυξη φυτών αλλά και δέντρων. Μάλιστα συμβαίνει όταν είσαι 3 με 4 χιλιόμετρα μέσα στο σπήλαιο.

Ακόμα φωτοευαίσθητοι μικροοργανισμοί αλλάζουν το σχήμα των βράχων και δημιουργούν καινούργιους όγκους. Στους πέτρινους όγκους ξεπροβάλλουν και τα διάφορα φυτά.

Ένας χρόνος χρειάστηκε για να φτάσουν στο τέλος του περάσματος οι εξερευνητές. Το μεγαλύτερο εμπόδιο τους ήταν ένας ψηλός τοίχος από ασβέστη. Ο τοίχος αυτός είναι γνωστός και ως ο τεράστιος τοίχος του Βιετνάμ. Σε άλλη πλευρά του σπηλαίου βρέθηκαν σπάνια και σχεδόν αφύσικα μεγάλα μαργαριτάρια. Είχαν σχηματιστεί από μια σύμπτυξη ασβεστίου και αλάτων και ουσιαστικά το νερό τα είχε γυαλίσει.

 

Μαργαριτάρια σπηλαίων (Πηγή: Jarryd Salem/CNN)

Πρώτη φορά διοργανώθηκε οργανωμένη εξερευνητική αποστολή για τουρίστες το 2013. Μάλιστα το κόστος της αποστολής ήταν στα 3.000 δολάρια. Είναι μια αρκετά επικίνδυνη αποστολή και αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 μεταξύ Φεβρουαρίου-Απριλίου δόθηκαν ελάχιστες άδειες για συμμετοχή στην εξερεύνηση.

Οι αρχές φοβούνται να δώσουν περισσότερες άδειες γιατί τα σπήλαια αποτελούν ένα εύθραυστο περιβάλλον. Δεν μπορούν να αναγεννηθούν γρήγορα και όταν καταστραφεί κάτι θα είναι για πάντα.

Συνήθως τον Αύγουστο οι βροχές αυξάνουν την στάθμη του ποταμού και το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται το σπηλαίο απροσπέλαστο. Πολλοί θεωρούν ότι το σπήλαιο επισκέπτονται λιγότερα άτομα από ότι κατακτούν την κορυφή του Έβερεστ.

Το 2019 Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν ένα νέο υποβρύχιο τούνελ. Το συγκεκριμένο τούνελ συνδέει το σπήλαιο με μια άλλη μεγάλη σπηλιά την Hang Thung. Έχει έκταση 38,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και η νέα σπηλιά είναι μεγέθους 1,6 κυβικών μέτρων.

Για την ιστορία οι δύτες ήταν οι ίδιοι που διέσωσαν τους μικρούς αθλητές και τον προπονητή τους από το σπήλαιο Θαμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης το 2018 σε μια διάσωση που παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης.

Το Εθνικό πάρκο Φονγκ Να-Κε Μπανγκ βρίσκεται στην επαρχία Κουανγκ Μπιν του Βιετνάμ. Έχει έκταση περίπου 860 τ.χλμ. και περιλαμβάνει πολλά σπήλαια. Τα πρώτο συνθετικό της ονομασίας του το έχει δανειστεί από το σπήλαιο Φονγκ Να. Το τροπικό δάσος Κε Μπανγκ έχει δώσει το δεύτερο συνθετικού του ονόματος του πάρκου.

Τα συστήματα των σπηλαίων έχουν μήκος 126 χιλιόμετρα και μόλις 20 από αυτά έχουν εξερευνηθεί. Στο πάρκο έχουν βρεθεί 2.400 είδη φυτών και 1081 είδη ζώων. Ο αριθμός των ειδών μεγαλώνει συνεχώς εξαιτίας των νέων ανακαλύψεων.

Ακόμα περιλαμβάνει γιγάντια δέντρα με επιφανειακές ρίζες που φτάνουν τα 50 μέτρα. Μεγάλο μέρος του τροπικού δάσους Κε Μπανγκ έχει υποστεί καταστροφές από πυρκαγιές στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Πηγή: geografikoi.gr

http://www.diakonima.gr/2022/09/03/changk-son-ntongk-to-megalitero-spileo-tou-kosmou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...