ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Χριστόφορος Μελλίδης: Στα Σέρρας, οι τοίχοι έχουν τη δική τους ιστορία…


Γιάννης Τζιμούρτας

Δημοσιογράφος

Καμιά πόλη δεν είναι όπως πριν. Κάθε οικισμός, μικρός ή μεγάλος, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που μεγαλώνει, εξελίσσεται, ομορφαίνει ή χάνει την ομορφιά του. Και σαν ζωντανός οργανισμός έχει μνήμη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αξία για μια πόλη, ένα χωριό από το ιστορικό κέντρο, το σημείο αναφοράς.

Και η πόλη είναι τυχερή όταν αφοσιωμένοι άνθρωποι φροντίζουν ώστε η μνήμη να μένει ζωντανή.

Ο Χριστόφορος Μελλίδης ανήκει σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ένας αφοσιωμένος καλλιτέχνης που καταγράφει, ζωντανεύει, προβάλλει τη μνήμη της πόλης του. Της πόλης των Σερρών.


Χριστόφορος Μελλίδης

Οι συμπολίτες του που ζουν την καθημερινότητα δεν αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που εξελίσσονται καθημερινά στην πόλη. Εμείς όμως που πηγαίνουμε μία δύο φορές το χρόνο στα Σέρρας όλα τα βρίσκουμε κάθε φορά, αλλαγμένα.

Κι εκεί η συμβολή του Χριστόφορου είναι πολύτιμη. Έχει επιλέξει τη βαριά ευθύνη να αναλώνει μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας στο να ομορφαίνει την πόλη, να καταγράφει τη μνήμη της, να κρατά ζωντανή τη συγκίνηση των συμπολιτών του, να διηγείται ιστορίες στους νέους. Θα λέγαμε ότι με τοιχογραφίες του οπτικοποιεί την ιστορία της πόλης του. Θυμίζει στους παλιότερους και αποκαλύπτει στους νέους πώς ήταν η πόλη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους. Κτίσματα που κατεδαφίστηκαν, γειτονιές που γέμισαν πολυκατοικίες, γεφύρια, επαγγέλματα που χάθηκαν, σημαντικά τοπόσημα των Σερρών αποτυπώνονται στις τοιχογραφίες του Χριστόφορου Μελλίδη.


Με ένα αρχείο χιλιάδων φωτογραφιών της πόλης του μπορεί να βρει, να συγκρίνει και να ζωγραφίσει ολόκληρες γειτονιές. Ο καλλιτέχνης μοιράζεται με τους συμπολίτες του και τους επισκέπτες της πόλης τις μνήμες που κουβαλά το αρχείο του.

Παρόλο που έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα, επέλεξε να μείνει στη γενέτειρά του.

Είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς τη συστηματική απεικόνιση κάθε εικαστικού στοιχείου της ιστορικής παράδοσης των Σερρών. Ήταν η εποχή της άναρχης ανοικοδόμησης της δεκαετίας του 1970 στην πόλη όπως και σε όλη την Ελλάδα.



Για τη συνέχεια εδώ:

https://www.art22.gr/%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%ad%cf%81%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...