ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτοί είναι οι κολοσσιαίοι Κούροι της Νάξου, θεματοφύλακες της σπουδαίας κληρονομιάς του Αιγαίου μας


Σωτήρης Σκουλούδης

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, με τα επιτεύγματά του σε πνευματικό και υλικό επίπεδο, οφείλει πολλά στον κυκλαδικό πολιτισμό. Ιδιαίτερα, δε, στο νησί της Νάξου, που είναι από τα ελάχιστα που κατοικούνται αδιάκοπα εδώ και χιλιάδες χρόνια, με τη δύναμή της, κάποτε, να είναι τόσο μεγάλη, που ίδρυσε μέχρι και αποικίες στη Σικελία, ήδη από το 734 π.Χ.

Μια μεγάλη «δύναμη» για το νησί της Νάξου, δεν ήταν άλλη από τα λατομεία της, στα οποία χρωστάμε μερικά από τα πιο σπουδαία κομψοτεχνήματα, κάποια από τα οποία θαυμάζουμε στο ιερό νησί της Δήλου.

Η επιβλητική πορτάρα, στο λιμάνι της, προδιαθέτει άλλωστε τον επισκέπτη που καταφθάνει στο νησί, ότι κάτι σημαντικό συνέβαινε εδώ. Πρόκειται για την πύλη ενός τεράστιου ναού, που όμως λόγω των… γεωπολιτικών καταστάσεων της εποχής, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

 


Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο νησί της Νάξου και αναδεικνύει τους κολοσσιαίους κούρους, που στέκουν ακόμα, σε τρία σημεία, θυμίζοντας τα επίπεδα που μπορούσε να φτάσει η αρχαία ελληνική τέχνη, το μεγαλείο, αλλά και τον σημαίνοντα ρόλο του συγκεκριμένου νησιού.

Μάλιστα, οι κούροι εντοπίζονται εκεί, μάλλον λόγω… ατυχήματος. Λόγω κάποιας, μικρής ή μεγαλύτερης κακοτεχνίας, δεν παραδόθηκαν στον προορισμό τους, πιθανότατα σε κάποιον ναό του αιγαιακού χώρου ή στη βίλα κάποιου πλούσιου ηγεμόνα ή μη.

Ο πιο επιβλητικός, είναι αυτός που βρίσκεται λίγο έξω από το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό του Απόλλωνα στη βόρεια πλευρά -αυτό είναι το όνομα του τόπου εδώ και χιλιάδες χρόνια- ωστόσο παρά την κοινή πεποίθηση, ο κούρος δεν έχει καμία σχέση με αυτή την ονομασία και τον γνωστό θεό που φέρει το φως. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι πρόκειται για τον κούρο που αναπαριστά τον Διόνυσο, λόγω της κίνησης του χεριού να κρατάει… σκεύος με κρασί, όπως μας εξηγεί ο Ευστάθιος Φατούρος, Φιλόλογος, μέλος της επιστημονικής ομάδας «Ναξιακά Γράμματα».

 


Με μήκος 11 περίπου μέτρα και βάρος πάνω από 60 τόνους, μόνο να φανταστούμε μπορούμε με ποιον τρόπο γινόταν η μεταφορά αυτών των κολοσσιαίων έργων, από τα λατομεία μέχρι τη θάλασσα και τη φόρτωσή τους στα καράβια. Χρονολογείται δε προς τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Φαίνεται σχεδόν τέλειος, οπότε το γιατί εγκαταλείφθηκε στο σημείο που κατασκευάστηκε, αποτελεί μυστήριο.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://www.newsbomb.gr/politismos/story/1579285/aftoi-einai-oi-kolossiaioi-koyroi-tis-naksou-thematofylakes-tis-spoudaias-klironomias-tou-aigaiou-mas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...