ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα πλούσιο εικαστικό φθινόπωρο


Η έκθεση «Χένρι Μουρ και Ελλάδα» που εγκαινιάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου στην Gagosian που θα φιλοξενήσει έργα που ο Χένρι Μουρ δημιούργησε επηρεασμένος από τις αρχαιότητες.

Αργυρώ Μποζώνη 

Η Αθήνα ετοιμάζεται για ένα ακόμα πλούσιο εκθεσιακό πρόγραμμα και η εικαστική περίοδος 2024-25 προβλέπεται να έχει πολλές ομαδικές εκθέσεις, ατομικές αναδρομικές αναγνωρισμένων και νέων καλλιτεχνών.

Όπως κάθε χρόνο, από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο 71 αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και άλλες δέκα χώρες δίνουν ραντεβού στην Art Athina 2024. Το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα και μία από τις παλαιότερες φουάρ στην Ευρώπη έχει ως κεντρικό άξονα τη σύγχρονη τέχνη, ενισχυμένη την παρουσία του design, δίνει έμφαση στη συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα. Αυτήν τη χρονιά θα ενεργοποιήσει αθέατες γωνιές του ιστορικού κτιρίου του Ζαππείου και θα επεκταθεί τόσο στον ευρύτερο χώρο που περιβάλλει το μέγαρο όσο και στον γειτονικό θερινό κινηματογράφο, την «Αίγλη».

Η περιοδική έκθεση που σχεδιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για το τέλος του χρόνου αφορά την αστείρευτη πηγή και τον πλούτο που έχουμε κληρονομήσει από τον κυκλαδικό πολιτισμό. Το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τη χειμερινή του δραστηριότητα με δύο εκθέσεις. Η πρώτη, με τίτλο «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους», είναι περιοδική και θα διαρκέσει από τις 12 Νοεμβρίου 2024 έως τις 27 Απριλίου 2025. Θα παρουσιάσει περισσότερα από 400 πολύτιμα αντικείμενα τέχνης με δάνεια από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού για να μας συστήσει έναν πλούτο θεμάτων και τεχνικών που αναπτύχθηκαν εκείνη την περίοδο. Από τα φυσιολατρικά θέματα μέχρι τις φιγούρες της Νίκης και του Έρωτα, τις λεοντοκεφαλές και τις επιρροές από τα ελληνιστικά κράτη της Ανατολής, η πολύτιμη τεχνική εξακολουθεί να επηρεάζει μέχρι σήμερα καλλιτέχνες και τεχνίτες σε όλο τον κόσμο. H δεύτερη έκθεση γίνεται με αφορμή τα 50 χρόνια σημαντικής παρουσίας του πρώην Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος που μετονομάστηκε σε Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ). Πλήθος πολύτιμων τεκμηρίων θα παρουσιαστεί μέσα από τις συλλογές του μουσείου που ιδρύθηκε το 1974 από την Ιωάννα Παπαντωνίου. Χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον λαϊκό και τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Ξεχωρίζουν η ενδυματολογική συλλογή, η συλλογή παιχνιδιών απ’ όλο τον κόσμο, τα κοσμήματα, η ζωγραφική, τα σχέδια και τα χαρακτικά.

Προτού το κτίριο μετατραπεί σε ξενοδοχείο θα παρουσιαστούν έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο (site-specific) και στο εννοιολογικό πλαίσιο (context-responsive), δημιουργώντας με το οπτικό, πολυμεσικό λεξιλόγιό τους εγκαταστάσεις χώρου, βίντεο, γλυπτά και ζωγραφική. Όσοι/-ες συμμετέχουν συνομιλούν με έννοιες του χωροχρόνου και μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος και του παρόντος πραγματεύονται νοήματα που σχετίζονται με το μέλλον.

Η πρώτη μεγάλη ομαδική έκθεση του φθινοπώρου, «space of togetherness», σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ, οργανώνεται από τον ίδιο οργανισμό στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, στο Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παπά και θα διαρκέσει από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου. Περιλαμβάνει ιστορίες που αποκαλύπτονται όταν διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, διερευνώντας πώς προκύπτουν προκαθορισμένες ιδέες για τον ρατσισμό, την κοινωνική κινητικότητα και τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά και τον τρόπο που αναπτύσσονται η αίσθηση του ανήκειν και η συνύπαρξη μέσα από τη διαφορετικότητα της τάξης, της φυλής, του φύλου. Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες, καλλιτέχνιδες και συλλογικότητες, παρουσιάζοντας πρακτικές που αμφισβητούν τα στερεότυπα και θέτοντας μερικά από τα πιο επίκαιρα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα.

Για τη συνέχεια εδώ:

https://www.lifo.gr/culture/eikastika/ena-ploysio-eikastiko-fthinoporo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...