ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 19 Μαΐου 2025

Ποιό είναι το αρχαίο τείχος «Δέμα», που βρίσκεται στο στενότερο σημείο μεταξύ Πάρνηθας και Αιγάλεω (Εικόνες – Βίντεο)

Ένα σχετικά άγνωστο τείχος που χωρίζει το Λεκανοπέδιο Αττικής από το Θριάσιο Πεδίο και θα μπορούσε κανείς να πει ότι θυμίζει μικρογραφία του Σινικού Τείχους, αποτυπώνεται σε όλο του το μεγαλείο μέσα από ένα νέο βίντεο τραβηγμένο με drone.

ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΠΑΖΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Πρόκειται για το αρχαίο τείχος με την ονομασία «Δέμα», που βρίσκεται στο στενότερο σημείο μεταξύ των Ορέων Πάρνηθας και Αιγάλεω το όνομά του προέρχεται από το ότι «δένει» δύο βουνά.

Έχει συνολικό μήκος περίπου 4,3 χιλιόμετρα και η κατασκευή του χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ.. Το 1920 περιγράφεται σαν το τείχος που εκτεινόταν πέραν των έξι χιλιομέτρων, ότι αποτελείτο από πελεκητούς ογκώδεις λίθους, και τεχνικότατα συναρμολογημένους.

Το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετούσε ως αμυντικό οχυρό των Αθηναίων ενώ κατά τον Θουκυδίδη, στην περιοχή αυτή στρατοπέδευσαν οι Σπαρτιάτες τον πρώτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, καταστρέφοντας την ύπαιθρο της Αττικής.

Δυστυχώς όμως η σημασία του δεν έχει αναδειχθεί ίσως όσο θα έπρεπε και μέσα στα όρια του τείχους υπάρχουν σκουπίδια, ενώ το 2007 υπήρξε καταγγελία από τον δήμο των Άνω Λιοσίων ότι τα έργα για τη δημιουργία της Αττικής Οδού προκάλεσαν ζημιά στο τείχος. Πρόσφατα η ομάδα Up Drones βρέθηκε στην περιοχή και αποτύπωσε τη μοναδικότητα του τείχους μέσα από ένα βίντεο.

 


ΟΜΑΔΑ «ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ» : ΑΡΧΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ «ΔΕΜΑ»

H αρχαία Αθήνα περιτειχίζοταν από αρκετά τείχη, ένα από αυτά ήταν και το τείχος »Δέμα »

Ψάχνοντας γι αυτό πληροφορίες έφτασα και στην εγκυκλοπαίδεια ΗΛΙΟΣ του ΠΑΣΑ 1953 και η οποία λέει: Δέμα (Δεσις η Κατάδεμα) Τοπεθεσία της Αττικής δυτικώς των Άνω Λιοσίων, όπου η στενή διαβασις, δια της οποιος διέρχεται ο σιδηρόδρομος Αθηνών προς Ελευσίνα. Η διάβασις ελέγετο στενόν της Κρωπειάς, αρχαίου Δήμου του Αιγάλεω νοτίως του δήμου Ευπυρίδων. Κατά τον Θουκυδίδην (β19) δια της Κρωπειας οι Λακεδαιμόνιοι υπο τον Αρχίδαμον μετα την λεηλασίαν του θριάσιου πεδιου και την παρα τους Ρειτους απόκρουσιν Αθηναικού ιππικού εφθασαν εις την περιοχην του Δημου Αχαρνών οπου στρατοπεδευσαντες κατέστρεφον την ύπαιθρον Αττικην κατα το 1 ετος του Πελοποννησιακου πολεμου (431 π.χ) Δυτικώς των Ανω Λιοσίων υπαρχει αρχαιων τειχος εις την σημερινην θεσιν Δεμα…

Για τη συνέχεια εδώ:

https://ellas2.wordpress.com/2025/05/19/%cf%80%ce%bf%ce%b9%cf%8c-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%ad%ce%bc%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85/#more-215406

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...