ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Peter von Hess, ένας Γερμανός ζωγράφος στην Αθήνα, (1792-1871)

Στις 4 Απριλίου 1871,  πέθανε στο Μόναχο. ο διάσημος γερμανός ζωγράφος Peter von Hess και ετάφη στο κοιμητήριο Alter Südlicher Friedhof, του Μονάχου. Γεννήθηκε το 1792 στο Ντύσσελντορφ και ήταν γιoς του Κάρολου Χριστόφορου Ες (1755-1808) αργότερα καθηγητή της χαλκογραφίας στην Ακαδημία των Καλών Τεχνών στο Ντύσσελντορφ, γνωστός για τις εγχαράξεις έργων μεγάλων ζωγράφων, όπως Ρέμπραντ και Ραφαήλ.

 

Peter Von Hess

Οι πρώτες εμπειρίες του ήταν η τέχνη της χαρακτικής που ασκούσε ο πατέρας του. To 1806 στην ηλικία των δεκαέξι ετών εισήχθηκε στη Ακαδημία του Μονάχου. Έγινε γνωστός αργότερα με τους πίνακές του «Η μάχη του Αρσί επί του Ώβ» 1817 και του «Καταυλισμού αυστριακού στρατού» 1823. Το 1827 ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος του ανέθεσε την απεικόνιση των ηρώων και των σκηνών της ελληνικής Επανάστασης στη Στοά (Arcaden) του Μονάχου.

Ο ζωγράφος Peter von Hess με  εντολή του Βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου, μετέβη το 1833 στην Ελλάδα και απαθανάτισε την άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο, αλλά και ιστορικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.  Διακρίθηκε ιδιαίτερα, για τις αναπαραστάσεις μαχών και για την απεικόνιση μορφών ηρώων, της Ελληνικής Επανάστασης
 

Η άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο,1835, Νέα Εθνική Πινακοθήκη Μονάχου, έργο του Peter von Hess

Για τον σκοπό αυτό συνόδευσε τον Όθωνα στη Ελλάδα, όπου παρέμεινε εννιά μήνες για να γνωρίσει τους τόπους όπου διαδραματίσθηκαν τα ηρωικά γεγονότα του 1821, αλλά και πρωταγωνιστές που συμμετείχαν σ΄αυτά. Ξαναήρθε στην Ελλάδα και δεύτερη φορά για την επιζωγράφιση της κεντρικής αίθουσας του νεόδμητου τότε ανακτόρου. Δυστυχώς όμως τα καλλιτεχνήματα αυτά καταστράφηκαν μερικώς κατά την πυρκαγιά των ανακτόρων τον Δεκέμβριο 1909 και αργότερα κατά την μεταρρύθμιση των παλαιών ανακτόρων αφαιρέθηκαν τα εναπομείναντα. Ο πίνακας που απεικονίζει την είσοδο του Όθωνος στο Ναύπλιο που ήταν παρών και ο ίδιος βρίσκεται στη Νέα Πινακοθήκη του Μονάχου. Το 1839 μετακλήθηκε στη Ρωσία και, κατά παραγγελίαν του τσάρου Αλεξάνδρου Β΄, ζωγράφισε οκτώ μεγάλους πίνακες που αναπαριστούν τα συμβάντα του 1812.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο καθηγητής του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος

Μαθητής του διάσημου ζωγράφου ήταν και ο Θεόδωρος Βρυζάκης, ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους του 19ου αιώνα και ο θεμελιωτής της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Ο Βρυζάκης πέθανε και ετάφη στο Μόναχο, αφήνοντας ως κληρονομιά και ένα σεβαστό ποσό, για την επισκευή της οροφής της ελληνικής Εκκλησίας του Σωτήρος, της γνωστής Σαλβάτορκιρχε, του Μονάχου.
 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, καταθέτει στεφάνι στον τάφο του Peter von Hess

Με αφορμή το 145ο ιωβηλαίο του θανάτου του Peter von Hess, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη προσφορά του στη ιστορία της Πατρίδας μας.

 Κατερίνα Χουζούρη


Ο Ρήγας ψάλλων τον ΘΟΥΡΙΟΝ


Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792–1828) διαβαίνει τον Προύθο


Το ηρωικό τέλος του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι


Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄


Ο Ανδρέας Μιαούλης στο πλοίο "Κως"
Peter von Hess, 1824


Ο Αντώνης Οικονόμου κηρύσσει την επανάσταση στην Ύδρα



H Μπουμπουλίνα στο πλοίο «Αγαμέμνων»,


Ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης μάχεται. Εγχρωμη λιθογραφία. Peter Von Hess.


Ο Καραισκάκης καταστρέφει τους Τούρκους στην Αράχωβα. Εγχρωμη λιθογραφία. Peter Von Hess.


Ο Μπότσαρης αποθνήσκει στο Καρπενήσι. Εγχρωμη λιθογραφία. Πέτερ φον Ες.


«ο Αναγνωσταράς νικά τους Τούρκους στο Βαλτέτσι»


Ο Διάκος οδηγεί τους Δερβενοχωρίτες στον αγώνα.
Αποχαιρετά το παιδί του


Ο Κεφάλας σηκώνει τη σημαία της ελευθερίας στα τείχη της Τριπολιτσάς


Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τα όπλα των επαναστατών


Οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στη μάχη των Βασιλικών με επικεφαλής τον Ι. Γκούρα


Οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στη μάχη των Βασιλικών με επικεφαλής τον Ι. Γκούρα


Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης με τους
επαναστατημένους Έλληνες της Μεσσηνίας, έργο του Peter von Hess (Μουσείο της πόλης του Μονάχου)


Η παράδοση της Μονεμβασιάς.

Ο Πανουργιάς κυριεύει τον Ακροκόρινθο
Από λεύκωμα λιθογραφικών παραστάσεων από τις βόρειες στοές του Βασιλικού κήπου του Μόναχου με θέμα τον Ελληνικό Απελευθερωτικό Αγώνα.


Ο Νικηταράς στα Δερβενάκια
Από λεύκωμα λιθογραφικών παραστάσεων από τις βόρειες στοές του Βασιλικού κήπου του Μόναχου με θέμα τον Ελληνικό Απελευθερωτικό Αγώνα.


Η κατάληψη των Πατρών. Ο Αθανάσιος Κανακάρης καταλαμβάνει την Πάτρα.


Η παράδοση του Νεοκάστρου
ΠΗΓΗ: ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Αθανάσιος Αγραφιώτης. Ο Αθ. εξ Αγράφων με 500 μάχεται περί Προύτον προς 12000 ιππικόν.


«ο Τομπαζής πυρπολεί το πρώτον τουρκικόν τρίκροτον».


Ο Γεωργάκης Ολύμπιος ανατινάζει τη Μονή του Σέκου. Πίνακας του Πέτερ φον Ες


Ο Ανδρέας Μεταξάς νικά τους Τούρκους στην περιοχή Λάλα.


Ο Μαυροκορδάτος στα Σάλωνα


Ο Ιωάννης Κωλέττης αναγγέλλει την εκλογή του Οθωνα. Εγχρωμη λιθογραφία. Πέτερ φον Ες.


Battle of Berezina (1812)


Η μάχη του Σμολένσκ, 5 Αυγούστου 1812, Ερμιτάζ Αγία Πετρούπολη


Battle of Krasnoi (14 August 1812)


Battle of Polotsk (1812)


Η μάχη του Μποροντίνο 14 Αυγούστου 1812, Ερμιτάζ


Και μια αγροτική Σκηνή 1819


2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...