ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: Τεράστιο άγαλμα του Φαραώ Ραμσή Β' του Μέγα, του κατά τους Έλληνες «Οσυμανδύα»

Στην επιφάνεια έβγαλαν αρχαιολόγοι στην Ηλιόπολη της Αιγύπτου μια τεράστιας σημασίας ανακάλυψη, τον Ναό του Φαραώ Ραμσή ΙΙ, μέσω της οποίας θα «φωτίσει» μία εξαιρετικά σημαντική εποχή όχι μόνο της Αιγυπτιακής.


ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Μεγάλες ανασκαφές στην περιοχή Ματαρίγια στο ανατολικό Δέλτα του Νείλου κοντά στο Πόρτ Σάϊντ  έχουν αναδείξει εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένα τεράστιο άγαλμα πιθανά του Μέγα Φαραώ. Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι το άγαλμα αναφέρεται στον Φαραώ Ραμσή ΙΙ, ωστόσο αφήνουν ελάχιστες πιθανότητες να πρόκειται για τον Σετί ΙΙ, κάτι που θα αποδειχθεί από τις σχετικές αναλύσεις με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί πλέον η σύγχρονη αρχαιολογία.

Αυτή η ανακάλυψη της γερμανο-αιγυπτιακής αρχαιολογικής ομάδας είναι τόσο σημαντική, που στο σημείο έσπευσε ο αρμόδιος Αιγύπτιος υπουργός Καλέντ Ελ Ανάνι, ο οποίος φωτογραφήθηκε με τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα.



Ραμσής ο Μέγας ή Οσυμανδύας όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες

Ο Ραμσής Β' θεωρείται ο σπουδαιότερος Φαραώ στη μακραίωνη ιστορία της Αιγύπτου και για τον λόγο αυτό έμεινε γνωστός ως Μέγας. Έζησε το διάστημα 1.303 π.Χ. και 1.213 π.Χ. και ήταν ο τρίτος Φαραώ της 19ης δυναστείας. Στην Ελλάδα τον ανέφεραν ως Οσυμανδύας, καθώς το όνομά του σε πλήρη ανάπτυξη ήταν Ούσερ-μαατ-ρε Σέτεφ-εν-ρε.

Ο Φαραώ Ραμσής ο Μέγας ήταν ο δεύτερος γιος του Σετί Α' και της βασίλισσας Τούγιας. Σε ηλικία μόλις 14 ετών, ο πατέρας του τον έχρισε αντιβασιλέα. Στα 24 του ανέλαβε την εξουσία και παντρεύτηκε την περίφημη βασίλισσα Νεφερτάρη, καθώς και άλλες 7 γυναίκες, οι οποίες του πρόσφεραν πάνω από 100 παιδιά!

Εξουσίασε την Αίγυπτο για σχεδόν 7 δεκαετίες, αφήνοντας την τελευταία πνοή σε ηλικία 90 ετών. Κατά την περίοδο της βασιλείας του, η Αίγυπτος αύξησε σημαντικά τα εδάφη της, εξελίχθηκε στη μεγάλη δύναμη της αρχαιότητας και κατατρόπωσε τους εχθρούς της και ιδιαίτερα τους Χετταίους.

Στο «φως» κολοσσιαίο άγαλμα του Φαραώ Ραμσή Β' του Μέγα του κατά τους Έλληνες Οσυμανδύα

















ΕΠΙΣΗΣ: ΛΟΥΞΟΡ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ


Μια ομάδα Γερμανών αρχαιολόγων ανακάλυψε 66 αγάλματα της λεοντοκέφαλης θεάς του πολέμου, Sekhmet, σε μια ανασκαφή ενός ναού κοντά στην αιγυπτιακή πόλη του Λούξορ.

Ακέφαλο άγαλμα της θεάς Sekhmet

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του ταφικό ναό του Αμενχοτέπ ΙΙΙ, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νείλου, όπου βρισκόταν και η Θήβα, η αρχαία πρωτεύουσα των Φαραώ, .

Ο επικεφαλής του τομέα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Μαχμούντ Afifi, δήλωσε ότι η ανακάλυψη έγινε ως μέρος ενός σχεδίου για την αποκατάσταση του ναού του Μέμνονα, η οποία άρχισε το 1998.



Μια συλλογή από αγάλματα που απεικονίζουν την θεά Sekhmet in situ

Τα δύο μεγάλα αγάλματα, που αντιπροσωπεύουν τον Φαραώ Αμενχοτέπ ΙΙΙ, είναι τα μόνα εναπομείναντα κομμάτια του ναού, το οποίο κατέρρευσε στο σεισμό τον 8ο αιώνα π.Χ..
Τα αγάλματα της αιγυπτιακής θεάς ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή μεταξύ της αυλής και σε δωμάτιο με μία στήλη σε ναό.
 

Το άγαλμα της θεάς Sekhmet

Ο ηγέτης της γερμανικής αποστολής, Hourig Sourouzian, είπε μερικά κομμάτια που βρέθηκαν είναι της θεάς, και άλλα του κύρους της όπου κρατά το σύμβολο της ζωής και ένα σκήπτρο με τη μορφή παπύρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Επιβεβαίωσε ότι είναι καλά διατηρημένα και έχουν μεγάλη καλλιτεχνική, επιστημονική και αρχαιολογική αξία, επειδή αντιπροσωπεύει μια πλήρη εικόνα του ναού.
 

Αμενχοτέπ ΙΙΙ το άγαλμα μετά την ανακάλυψη στο ναό του Λούξορ

Ο βασιλιάς (Φαραώ) Αμενχοτέπ ΙΙΙ από την 18η δυναστεία της Αιγύπτου, τοποθετήθηκε σε ταφικό ναό μαζί με πολυάριθμα αγάλματα της ισχυρής Sekhmet για την προστασία του ναού από τον κίνδυνο αλλά και τον βασιλιά από κάποια ασθένεια. Είναι επίσης η θεά της επούλωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...