ΠΡΟΣΩΠΑ

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΥΜΒΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΑΡΘΡΑ-ΔΟΚΙΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 12ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 13ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 14ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ-ΜΕΛΕΤΗ- Γ. Γ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΓΟΤΡΟΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΥΘΟΙ & ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟ 1821 ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΠΟΙΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΗΡΩΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥ 1821 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΗ ΤΗς ΑΦΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΕΧΝΗ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΕΧΝΗ-ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Η άγνωστη σχέση Dali-Duchamp και η τολμηρή έκθεση που αναστατώνει το Λονδίνο [εικόνες]

Salvador Dalí
Ορισμένα από τα εκθέματα στην επικείμενη έκθεση «Dali / Duchamp», δυο από τους πλέον γνωστούς και σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα στη Royal Academy of Arts στο Λονδίνο, είναι για τους τολμηρούς.

Εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο. Οι επισκέπτες θα προειδοποιούνται για το ερωτικό περιεχόμενο των εκθεμάτων, σε μία από τις αίθουσες.

Ανάμεσα σε αυτά τα οποία μπορεί να... προσβάλουν την ηθική κάποιων φιλότεχνων είναι ένα χειρόγραφο στο οποίο ο Νταλί - με λέξεις και σκίτσα - περιγράφει την «πείνα» του για σεξ και φαγητό, τις «θρεπτικές του διαστροφές» όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει.


Το περίπου 20 σελίδων χειρόγραφο, που προοριζόταν να εκδοθεί με τίτλο «Τρώω την Γκαλά» (μούσα και σύζυγό του) αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ, βγαίνει για πρώτη φορά από το Ίδρυμα Σαλβαδόρ Νταλί στη Φιγκέρες.

Σε αυτό, ο Νταλί αναπολεί μια εκδρομή το καλοκαίρι του 1932, μαζί με την Γκαλά και φίλους - μεταξύ των οποίων και ο Μαρσέλ Ντισάν - στο «Ακρωτήρι Κρέους, ένα γεωλογικό ντελίριο, στη βορειο-ανατολική Καταλονία».


Οι δύο τους ήταν φίλοι και έκαναν συχνά παρέα
«Ο Ντισάν είναι κόκκινος γιατί τον έχει αρπάξει ο ήλιος και μου θυμίζει τις μπριζόλες στα κάρβουνα στις οποίες πλησιάζουμε.
Η πείνα μου είναι κολοσσιαία, διακοσμητική, θεολογική.
Ο ουρανός και η θάλασσα είναι τόσο μπλε που φαίνονται κόκκινοι, σχεδόν.
Ένα μπλε που πονάει τα μάτια και, σχεδόν, τα αυτιά» γράφει, στα γαλλικά, ο Σαλβατόρ Νταλί και, στη συνέχεια, η φαντασία και η πένα του απογειώνονται σε, πιθανώς, ενοχλητικό υψόμετρο.


Ο καθηγητής Dawn Ades, ένας εκ των επιμελητών της έκθεσης, περιγράφει το χειρόγραφο ως «ένα εντυπωσιακό μείγμα ιδιαίτερα άσεμνων και εξαιρετικά συμβολικών» υλικών.
Επισημαίνει ότι η περιγραφή της εκδρομής είναι «μάλλον ερωτική και άμεση» και προσθέτει:
«Στα σίγουρα του άρεσε να λέει ότι είχε διαστροφικά γούστα, αλλά δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι αυτά βρίσκουν περισσότερη έκφραση στο γράψιμό του και στη ζωγραφική του, παρά στην πραγματικότητα».



Marcel Duchamp

Η έκθεση «Dali / Duchamp» είναι η πρώτη που παρουσιάζει μαζί τους δύο καλλιτέχνες που «συνήθως τους αντιμετωπίζουν ως αντίθετους σε όλους σχεδόν τους τομείς», λέει ο καθηγητής Ades.


Salvador Dalí

H έκθεση «Dali / Duchamp» ανοίγει στις 7 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει περισσότερα από 80 εκθέματα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλον τον κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...